Elevii din comuna Ciugud din Alba Iulia au motive de bucurie, la inceput de an scolar, pentru ca scoala lor a fost modernizata cu cele mai inalte tehnologii. Astfel, daca mii de elevi inca merg la scoli cu toalete in curte, copiii din Ciugud vor invata in prima scoala smart din mediul rural, unde vor beneficia de manuale digitale, catalog electronic, iar in loc de ghiozdan vor veni la scoala cu o...tableta.

Celebra localitate Ciugud a implementat deja o serie de solutii solutii „smart” in comunitate, fiind prima comuna din Romania care are automate de plata pentru taxe si impozite locale montate in fiecare sat, a introdus iluminat inteligent pentru reducerea costurilor, a introdus un sistem inteligent de supraveghere video pentru prevenirea faptelor antisociale, foloseste un autoturism electric in activitatea curenta sau isi asigura electricitatea cu ajutorul unei microcentrale eoliene.

In noua scoala Smart, cei aproximativ 130 de elevi beneficiaza de mijloace inteligente educationale precum manuale digitale, table interactive, biblioteca virtuala, catalog electronic sau o platforma prin care profesorii, elevii si parintii pot interactiona.

De asemenea, o solutie inovatoare este oferita copiilor, care din motive medicale lipsesc de la cursuri, acestia putand sa asiste la ore conectandu-se de acasa la un sistem audio video cu un user si o parola.

Mai mult, elevii din Ciugud nu mai sunt obligati sa care un ghiozdan plin cu carti la scoala, ci doar o tableta pe care vor fi incarcate in forma digitala toate manualele si cartile de care au nevoie in procesul educational.

Scoala a beneficiat pentru reabilitare de 1,8 milioane de lei, prin Programul National de Dezvoltare Locala I (2015-2020).

In plus, cladirea beneficiaza de senzori care regleaza automat temperatura in clase, precum si intensitatea luminii. Clasicul clopotel care ii cheama pe elevi la ore a fost inlocuit cu un sistem audio modern - pe care profesorii il pot folosi pentru a le transmite mesaje copiilor. In scoala smart Ciugud si toalete sunt dotate cu tehnologie inteligenta.

Primarul Ciugud, exclus in 2018 din PSD

"Impreuna am invins Romania lui «nu se poate» si scoala noastra a crescut ca in basme, intr-o zi cat altele in sapte. Scoala Ciugud inseamna acum printre altele o scoala moderna cu solutii inteligente implementate: iluminat si climatizarea reglate prin scenarii predefinite sau cu ajutorul unor senzori, clase moderne cu mobilier adaptat copiilor, materiale didactice smart sau toalete cu instalatii moderne (scoala de la sat nu trebuie sa se mai identifice cu imaginea toaletei in fundul curtii). Pentru ca am castigat si un proiect pe Tara lui Andrei urmeaza sa dotam scoala cu aparatura didactica si softuri inteligente, sa implementam catalogul electronic si sa inlocuim manualul clasic pe hartie cu un manual electronic. Provocarea cea mai mare va fi de acum pentru dascali. Noi am ridicat zidurile, iar de acum dascalii trebuie sa zideasca educatia in sufletul copiilor", se arata intr-o declaratie a primarului comunei Ciugud, Gheorghe Damian, postata pe Facebook.

Gheorghe Damian a fost exclus anul din PSD, motivele fiing neclare. La acea data, presedintelui PSD Alba, Ioan Dirzu, declara ca Damian „nu este om de echipa”, a primit „aprecieri” de la adversarii politici, avea prieteni in afara partidului, „era condus de altii care il disturba”, nu se „mandrea cu afisele PSD in comuna” si chiar isi facea concediile cu altii, din alte partide.

Chiar daca a spus de mai multe ori ca il apreciaza ca primar, Ioan Dirzu a adaugat ca „toate aceste proiecte” pe care le-a dezvoltat Damian la primarie, „nu le-a adus cineva de-acasa. Ele sunt rezultatul unei munci de echipa”. In schimb, i-a reprosat acestuia lipsa de colegialitate.

Un numar de 2,82 milioane de elevi si copii de gradinita incep luni cursurile anului scolar 2019 - 2020, care se va intinde pe durata a 35 de saptamani. In continuare o multime de scoli nu au autorizatie de functionare, iar sute dintre unitatile scolare din tara noastra functioneaza cu WC in curte. De exemplu, in Vaslui doar 150 din 700 de unitati de învatamant au wc-ul in cladire.

Sursa foto principala: Shutterstock

Sursa fotografii articol: Facebook

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri