Primul centru oncologic de terapie personalizata din estul Uniunii Europene se va construi in urmatorii doi ani la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara, unde vor putea fi tratate atat tumorile pulmonare, cat si cele ale altor organe metastazate. Spitalul din Timisoara va marca o premiera, pentru ca o astfel de tehnologie se mai afla in proximitate doar la Viena si la Istanbul, scrie Agerpres.

"Vrem sa realizam un sistem de radio-chirurgie, cu acuratete submilimetrica, dedicat in principal pacientilor pulmonari, cat si celor care au metastaze in creier sau in alte organe. Spun aceasta, pentru ca in jur de 70% dintre pacientii cu cancer pulmonar ajung la noi in stadiile inoperabile, foarte avansate, in care necesita doar terapie de paleatie sau de calitatea vietii. Vedem ca frecventa acestei patologii este intr-o explozie in ultimii ani si de aceea am luat decizia de a merge pe ramura de radioterapie in care putem sa aducem un plus de beneficiu pacientilor din toata tara", a declarat directorul medical al Spitalului "Victor Babes" Timisoara, dr. Cristian Oancea.

Potrivit medicului pneumolog, in tara mai sunt centre de radioterapie, dar ceea ce va fi la Timisoara va marca o premiera, pentru ca o astfel de tehnologie se mai afla in proximitate doar la Viena si la Istanbul.

Dr. Cristian Oancea a subliniat ca in momentul de fata nu exista un studiu bine definit privind incidenta cancerului pulmonar in Romania, dar ca este una foarte crescuta, chiar alarmanta.

"In vara aceasta si in vara trecuta, pentru ca vara nu prea sunt pneumonii, fiind extrasezon, eu si colegii mei vedem zilnic numeroase cazuri de pacienti chiar foarte tineri, cu cancer pulmonar. Nu avem date despre numarul cancerelor pulmonare, dar speram sa le avem anul viitor, sa facem un studiu. Suntem si noi inspaimantati de cat cancer putem sa vedem in ultimii ani, cateodata, mai des decat pneumonia. Principala cauza este fumatul, dar sunt si pacienti care nu au beneficiat de acest viciu, dar poluarea din aer, din sol pot duce la aceasta patologie", detaliaza dr. Cristian Oancea.

El atrage atentia asupra faptului ca boala canceroasa are transmisiune genetica, aceste "linkuri tumorale" se transmit pe linie familiala, iar cine a avut cancer pulmonar in familie este foarte predispus sa dezvolte un cancer pulmonar.

"O mare atentie trebuie sa aiba femeile cu cancer de san sau care sunt predispuse sa dezvolte cancer de san, pentru ca acest cancer de san metastazeaza rapid pulmonar si atunci este o situatie in zona rosie de tratamente, la fel cum cancerul pulmonar metastazeaza rapid in creier. Tehnologia pe care o vom folosi in noul nostru centru este foarte buna in tumorile solide mai ales pulmonare, de creier sau de prostata, de exemplu, pentru ca odata facuta radioterapia, pacientul nu mai are nevoie de interventia chirurgicala. Este salvat de acea interventie chirurgicala", explica directorul medical al Spitalului "Victor Babes".

Lucrarile incep in 2020

Potrivit acestuia, in viitorul centru oncologic de terapie personalizata va fi tintit cancerul pulmonar, in faza incipienta, dar se va extinde activitatea si extra-pulmonar. Astfel, daca este un pacient cu neoplasm pulmonar are si metastaze in creier, de exemplu, se va merge si pe acea zona.

"Ne mulam dupa nevoile patologiei, sa o contracaram", promite dr. Cristian Oancea.

Pneumologul trage un nou semnal de alarma impotriva fumatului, intrucat daca pacientul are in familie rude cu cancer, nu conteaza ce forma, dar daca fumeaza, riscul de a face cancer pulmonar creste de cateva sute de ori.

Studiul de fezabilitate pentru proiectarea noului centru oncologic de terapie personalizata a fost deja castigat de o companie din tara, in maximum sase saptamani va fi finalizat, dupa care spitalul va urmari o colaborare intre administratia locala si Ministerul Sanatatii, astfel incat din anul 2020 sa porneasca executia, iar in doi ani sa fie gata.

Specialistii care vor lucra in acest centru vor fi pregatiti in tara si in strainatate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri