Costul mediu al investigatiilor pe care o persoana alergica este nevoita sa il suporte, exceptand tratamentul, este de 4000 de lei pe an (app 900 eur), potrivit unei analize Leader Team Broker, jucator pe piata asigurarilor din Romania. Odata ce o persoana manifesta simptome de alergie, ajunge sa consulte pentru investigatiile initiale, in medie, 3 specialisti de discipline diferite.

Cu toate ca nu exista inca satistici exacte, alergiile afecteaza aproximativ 20% din populatia din Romania, iar o parte din ele sunt transmise ereditar. Principalele tipuri de alergeni sunt pneumoalergenii, cei de natura alimentara, medicamentoasa, chimica si insectele.

“Din datele interne am observant ca, odata ce o persoana manifesta simptome de alergie, ajunge sa consulte pentru investigatiile initiale, in medie, 3 specialisti de discipline diferite - spre exemplu dermatologie, ORL si alergologie, fiecare dintre acestia urmand sa prescrie o serie de analize.
Pe zona de alergologie, exista doua mari categorii de testari - cele cutanate si cele sangvine, medicul specialist fiind cel care le recomanda. Partial, anumite testari sunt subventionate de CNAS. In orice caz, costurile nu sunt mici, in conditiile in care o persoana alergica face aproximativ 3-4 vizite la medici specialisti numai in prima etapa, realizeaza testarile recomandate si apoi le repeta pe parcursul anului", spune Marius Constantinescu, Director de Daune Leader Team Broker de Asigurare.

Cat costa consultatiile si analizele pentru o persoana alergica

Costuri pentru investigatii
• Consult initial la medic specialist (dermato, alergologie, ORL) – 220 lei
• Consult de control – 100 lei
• Testare cutanata prick - 250 lei
• Testare patch - 300 lei
• Panel de alergeni respiratori – 300 lei
• Panel alergeni alimentari – 300 lei
• Test pentru fond alergic la copii – 100 lei
• Test intoleranta alimentara (NATGE) - 865 lei
• Baterie de teste recomandate de medicul ORL – 1000 lei – 1400 lei

Combinate aceste costuri ajung la aproximativ 4000 lei pe an, fara a fi incluse si costurile cu tratamentul, precizeaza sursa citata. In acelasi timp, 4 lei pe zi este costul unei asigurari de sanatate care acopera integral consultatiile si investigatiile pentru tratarea alergiei, dar care include si alte afectiuni de sanatate, de care poate suferi o persoana.

"O asigurare medicala care include si investigatiile legate de alergii porneste de la 1600 lei pe an pentru o persoana fizica, sau 700 lei daca este achizitionata de firma pentru angajati. Aceasta acopera consultatiile la alergolog, toate investigatiile medicale, cutanate sau sangvine, in functie de recomandarea medicului si pot fi efectuate la orice clinica din Bucuresti si din tara. Asigurarile de sanatate internationale, pe langa consultatiile si toate investigatiile necesare, ofera si facilitati de tipul conferinte cu medici specialisti alergologi din UK si second opinion si acopera, intr-o anumita limita, si medicamentele necesare”, explica Alexandra Durbaca, Director Executiv Leader Team Broker de Asigurare.

“Practic, o persoana alergica, pentru o investitie aproximativa de 4 lei pe zi, beneficiaza de investigatii si consult oricat este nevoie, poate alege medicul si clinica la care doreste sa mearga si nu mai trebuie sa isi limiteze optiunile de investigatie doar la cele suportate de Stat. Mai mult, o astfel de asigurare, in acceasi bani, include si alte tipuri de tratamente si investigatii pentru alte boli cornice sau urgente, nu se limiteaza doar la alergii”, mai adauga Alexandra Durbaca.

Conform datelor puse la dispozitie de Academia Europeana de Alergie si Imunologie Clinica (EAACI), peste 150 de milioane de europeni sufera de boli alergice cronice, iar previziunea actuala este ca pana in 2025 jumatate din intreaga populatie a UE va fi afectata. Pe langa faptul ca este devastator pentru indivizi, pentru ca le scade productivitatea si au o calitate scazuta a vietii, tratarea acestor pacienti impune un cost semnificativ pentru sistemele nationale de sanatate. Cheltuielile indirecte pe care le generaza un esec in a trata alergia in UE sunt estimate la sume intre 55 si 151 miliarde de euro pe an.

De asemenea, estimarea EAACI arata ca anual in Europa numai astmul si rinita alergica duc la pierderea a mai mult de 100 de milioane de zile de munca si zile scolare.

Potrivit unor date recente emise de Ministerul Mediului, din populatia activa a Romaniei, aproximativ 482.000 persoane sunt alergice la polenul din ambrozie, majoritatea prezentand rinoconjunctivita, afectiune care in timp evolueaza spre astm. In afara de ambrozia, al doilea element care provoaca alergiile de toamna este mucegaiul produs de frunzele cazute din copaci si expuse la umezeala.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri