Echipele canine mobile, formate dintr-un inspector vamal si un caine, activeaza in punctele vamale din toata tara si fac parte din mijloacele operative utilizate de DGV pentru prevenirea si combaterea contrabandei cu tigarete, a traficului de droguri si a evaziunii fiscale. In ultimul an, loialitatea si daruirea patrupezilor au adus statului roman peste 10.3 milioane de lei.

„In primele opt luni ale anului 2019, echipele de supraveghere si control vamal au reusit sa confiste 26.615.044 tigarete si sa aplice amenzi in valoare de 3.225.010 lei”, a declarat vicepresedintele ANAF, Stefan Cosmin Dolis.

„Cainii sunt incoruptibili, iar rezultatele acestor echipe sunt o dovada de necontestat. Pregatirea unei echipe debuteaza cu un stagiu initial de 10 saptamani, urmat de alte stagii de perfectionare si intretinere a dresajului. Odata incredintat unui inspector vamal, cainele intra in familia acestuia, iar dupa retragerea cainelui din serviciu, de regula, acesta ajunge in familia inspectorului-conducator. Este o munca de echipa, iar pentru inspectorii vamali pe care-i pregatim, vine cu responsabilitate pe termen lung”, explica Alexandru Ionita, sef Birou Echipe Canine.

Ianis, Ema,Tavi si Baxi (de la stanga la dreapta) se pregatesc sa iasa la "pensie", unde ii asteapta o viata de huzur. Au activat peste 7 ani in sistemul operativ utilizat de DGV, timp in care au avut rezultate peste asteptari. De regula, pentru a iesi in pensie, un catel trebuie sa stea in sistem minimum 5 ani.

"De la stanga la dreapta, il avem pe Ianis, un catel de 9 ani din rasa ciobanesc belgian, care a activat in cadrul echipelor mobile si a trecut la aeroport Craiova. Urmatorul caine este o femela tot din rasa ciobanesc belgian, pe nume Ema, sora lui Ianis. Ea lucreaza in Port Constanta, unde a lucrat in trecut si colegul de langa ea, un labrador retriever pe nume Tavi. Este un gurmand, a lucrat in Port Constanta, dupa care a vrut sa se faca moldovean si a ajuns la Iasi, la Biroul Vamal. Tavi are 8 ani. Ultimul este un “vames de buzunar” pe nume Baxi, care acum lucreaza la Biroul Vamal de Frontiera Aeroport Sibiu", isi prezinta Alexandru Ionita colegii patrupezi.

Toti cainii care sunt scosi din serviciu raman in grija stapanilor cu care au lucrat. Sunt tinuti la domiciliu, membri activi ai familiei. "Din '99 pana in prezent nu a existat vreun coleg care sa renunte la cainele cu care a lucrat", spune seful Biroului de Echipe Canine.

"Tinerele sperante" care urmeaza sa intre in pregatire

Un catel recrutat intra in pregatire dupa 11 luni - 1 an. "Mai devreme sunt prea cruzi, iar cresterea lor nu este definitivata", spune Alexandru Ionita, sef Birou Echipe Canine.

Pregatirea cainilor din vama se face in doua etape. Este vorba de un stagiu initial de formare cu o durata de 10 - 12 saptamani, dupa care patrupezii merg la unitatile vamale unde sunt arondati pentru o perioada de 6 luni, timp in care lucreaza pe ce au fost specializati. Acestia revin inapoi in centru pentru un stagiu de perfectionare care are o durata de 4-5 saptamani in functie de specializari.

Primul catel (foto sus), femela, este un ciobanesc belgian, in crestere, care urmeaza sa fie specializat pentru detectia de tigari, droguri si numerar si va lucra pe frontiera cu Moldova. Lagotto, o “oita” vesela, este un experiment, pentru ca pana acum nu s-a mers pe aceasta rasa in programul de pregatire. Urmatorul recrut este un cocker spaniele pe nume Dexter, care va lucra in Portul Constanta. Ultima este Sofie, un ciobanesc belgian. Cei patru catei vor intra in pregatire peste 2 saptamani, urmand sa isi finalizeze “studiile” in aprilie.

De la un cuib poti sa folosesti doar 3 sau 4 pui din 10, spune Alexandru Ionita, care explica faptul ca procesul este unul de lunga durata.

"Mergem la crescatorii cu care colaboram, vizitam puii din timp pentru a vedea cum se dezvolta, ce aptitudini au si daca corespund viitoarelor cerinte. In primul rand cainii trebuie sa fie jucausi, trebuie sa isi doreasca jucaria, sa interactioneze cu stapanul", precizeaza acesta. Cainele nu face decat 20%, restul de 80% il face creierul uman. Spre final, antrenamentul cateilor are loc cu tigari de contrabanda gasite anterior in vami si confiscate.

“Intotdeauna cand facem pregatire incercam sa folosim acele spatii care sunt utilizate in realitate, in asa fel incat cainelui sa ii ramana in minte zonele care sunt pretabile pentru a ascunde marfa de contrabanda”, explica Alexandru Ionita.

Pentru un catel statul este dispus sa ofere pana in 1.000 de euro. Cu toate acestea, Ionita spune ca nu exista un buget stabil, pentru ca acesta se calculeaza in functie de ciclurile de caini.

In ceea ce priveste programul de antrenament, initial se foloseste o jucarie. "Noi ii invatam sa se joace, ii invatam care sunt jucariile lor, dupa care acele jucarii sunt puse in containere in care se afla substanta dopanta, dar aceasta este bagata in 2-3 straturi de protectie, pentru a nu se atinge de patruped. Doar se imprima cu miros", explica conducatorul Biroului de Echipe Canine.

Referitor la siguranta patrupezilor, cainii nu intra in contact cu drogurile pe care le pot gasi. Pentru ca sunt mici, 20-30 de kg, cea mai mica atingere ar fi ca o supradoza. Cu toate acestea, subilineaza Alexandru Ionita, cateii nu cauta droguri si marfa de contrabanda, ci "bucuria de a trai alaturi de stapani, cauta sa-si bucure stapanul, sa traiasca un moment de fericire".

Seful Centrului de formare a echipelor canine care actioneaza in sectorul vamal din Romania, Alexandru Ionita, a declarat la conferinta de lansare a campaniei nationale impotriva contrabandei cu tigari, ca echipele canine sunt deosebit de eficiente la nivel national pentru ca anual statul roman aduna peste un milion de euro din amenzi si confiscari in urma contrabandei cu tutun, in conditiile in care investeste in echipele canine aproximativ 150.000 de euro.

"Echipele canine reprezinta un mijloc complementar al controlului vamal, noi venim in sprijinul structurii de control din frontiera sau al colegilor nostri din echipele mobile, inclusiv al celor din alte institutii ale statului care au atributii in combaterea si prevenirea contrabandei cu tigari si a traficului de droguri. E o chestie cu care noi ne mandrim, faptul ca in Romania suntem singurii si avem rezultate deosebite, aici, la Giurgiu, este singurul centru care a format caini pentru detectia de telefoane mobile, care au fost pregatiti pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor. Am pregatit caini pentru vama, inclusiv pentru detectia de cash, de numerar, si sunt chestii care au fost pionierat in Romania chiar daca noi, ca si structura vamala, nu avem o traditie foarte mare in spate si am dezvoltat aceasta activitate din anii 1999- 2000. Avem rezultate, ca un exemplu de eficienta a echipelor canine, anual, din amenzi, tigari confiscate, masini confiscate care au fost utilizate in contrabanda cu tigari, statul roman aduna peste un milion de euro, iar institutia investeste maximum 150 de mii de euro, deci raportul de eficienta este foarte bun, a declarat seful Centrului de formare a echipelor canine, Alexandru Ionita.

Pe 17 septembrie, centrul de formare a echipelor canine de la Giurgiu a organizat o conferinta de lansare a campaniei nationale "Contrabanda e crima organizata", la care a participat si ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. Acesta a declarat ca echipele canine vor fi sprijinite cu fonduri pentru tinuta conductorilor, masini si medici veterinari. De asemenea, potrivit ministrului Teodorovici, se intentioneaza dezvoltarea a inca doua centre de acest fel la Cluj si la Tulcea, dar si ca acest centru de la Giurgiu sa fie mutat si modernizat la nivel european la Bucuresti, in Pantelimon.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri