Romania se situeaza mai slab decat Botswana sau Rwanda in ceea ce priveste numarul de mame adolescente (15-19 ani) la mia de femei, fiind, si in acest caz, ultimii din Europa. Este un subiect deloc popular, si unul extrem de slab sau deloc combatut de statul roman.

33 de romance din 1000 devin mame foarte de tinere, fata de 2 in Coreea de Sud, 3 in Elvetia, 6 in Libia, 17 in Uzbekistan, 22 in Moldova sau 23 in India. La nivelul Uniunii Europene, media este de 7 nasteri ale adolescentelor la 1000 de femei, conform datelor oficiale ale Data World Bank.

Aceste date reflecta atat educatia precara a tinerilor in sistemul educational din scoli, fiind o consecinta directa si a abandonului scolar masiv in Romania. Statul roman si Ministerul Educatiei in particular nu a reusit in 30 de ani, indiferent de guvernare (in majoritate covarsitoare PSD, urmata de PNL) sa includa in programa scolara educatie sexuala si, per total, sa modernizeze sistemul de invatamant astfel incat tinerii sa aiba acces mai usor la informatii.

In Suedia, de exemplu, copiii sunt invatati inca din gradinita ce inseamna sexualitatea, in termeni rudimentari pentru inceput, bineinteles, si, mai mult, copiilor li se spune ca “trupul lor este un templu” si ca nu trebuie atins de straini sub nicio forma – fizic sau fotografic.

Daca statul roman ar incepe sa sustina astfel de educatie, inlocuind teologia ortodoxa inflexibila si demna de Evul Mediu, in mod sigur rata nasterilor in randul adolescentelor ar scadea simtitor si, implicit, costurile statului s-ar diminua, aducand bani la buget pe termen mediu si lung.

Este nevoie, deci, de o perspectiva pe termen mediu si lung si de un plan coerent in sistemul educational, dar si de un plan de comunicare in mass-media din care sa reiasa foarte clar, chiar si pentru cei mai sceptici dintre cetateni, beneficiile introducerii educatiei sexuale in scoli.

Din pacate, un asemenea plan nu se afla pe agenda Guvernului actual, unicele modificari in sistemul educational fiind, din pacate, acele contestate manuale unice pline de greseli, introducerea manualului de sport, si modificarea de “n” ori a modalitatii de examinare.

Iar de sutele de scoli si gradinite promise in campanie nu se aude nimic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri