Un proiect de ordin de ministru ce permitea cresterea preturilor tuturor medicamentelor generice de pe piata din Romania, publicat miercuri in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, a fost retras de pe site miercuri dupa-amiaza, la cateva ore de cand fusese publicat.

Masura se dorea a fi o completare a suspendarii pentru 6 luni a exportului paralel pentru 172 de citostatice si imunosupresoare, anuntata vinerea trecuta, in incercarea de a rezolva crizele de medicamente din Romania. Vlad Mixich, expert in politici de sanatate, atragea atentia ca noul Ordin publicat va face sa creasca "toate preturile medicamentelor generice din Romania. Toate, indiferent ca au lipsit sau nu, ca sunt esentiale sau nu, ca sunt ieftine sau nu. Toate!"

In acest moment, pana la intrarea in vigoare a Ordinului pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii, pretul medicamentelor generice prezente pe piata din Romania trebuie sa fie la maximum 65% din pretul originalului. Medicamentele generice contin aceeasi substanta activa precum produsul farmaceutic original si trebuie sa pastreze aceeasi forma de dozare pentru tratarea aceleiasi afectiuni precum medicamentul de referinta. Genericele sunt lansate in momentul in care brevetul unui produs original a expirat, scrie Hotnews.

Proiectul de Ordin privind modificarea Ordinului ministrului Sanatatii nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul si procedura de aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman, publicat astazi in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii, prevedea abrogarea prevederii din Ordinul ministrului sanatatii nr. 368/2017, conform caruia pretul de referinta al medicamentelor generice nu poate fi mai mare de 65% din pretul medicademntului original.

Sorina Pintea: Suspendarea exportului paralel de citostatice nu rezolva problema, va fi completata de alte masuri, inclusiv referitor la politica de preturi

Masura suspendarii pentru 6 luni a exportului paralel pentru 172 de medicamente - citostatice si imunosupresoare - nu va rezolva in totalitate problema crizelor de medicamente si va fi completata si de alte masuri, afirma ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, luni seara, intr-o emisiune la Medika Tv. Sorina Pintea anunta ca in perioada urmatoare Ministerul Sanatatii urmeaza sa puna in dezbatere publica inca o masura complementara - un Ordin privind politica de preturi, in conditiile in care statul roman impune, in acest moment, pentru medicamente, cel mai mic pret din UE. Sorina Pintea admitea si ca "trebuia de anul trecut sau din primavara sa luam aceasta decizie".

"Nu, nu se rezolva problema (prin Ordinul privind suspendarea exportului paralel - n.red.). Este o masura temporara, care va fi dublata de alte masuri pe care Ministerul Sanatatii le va lua in perioada imediat urmatoare si bineinteles ca orice act normativ sau pus in transparenta decizionala are la baza niste studii efectuate de specialistii Agentiei Nationale a Medicamentului si cei din Ministerul Sanatatii", a afirmat luni seara Sorina Pintea, la Medika Tv.

"Asa cum spuneam, asta nu este o masura care va rezolva problema. Zilele urmatoare sau chiar maine va fi postat in transparenta decizionala un act normativ in completarea acestuia referitor la politica de preturi", a precizat ministrul Sanatatii.

Vlad Mixich: Vor creste toate preturile medicamentelor generice din Romania, indiferent ca au lipsit sau nu, ca sunt esentiale sau nu, ca sunt ieftine sau nu

Ordinul despre care vorbea luni seara Sorina Pintea este cel publicat astazi, insa, potrivit expertilor din domeniu, nici acest act normativ nu va rezolva problema.

"Stire bomba in Sanatate: Ministerul Sanatatii tocmai a publicat un ordin in urma caruia practic vor creste toate preturile medicamentelor generice din Romania. Repet: toate, indiferent ca au lipsit sau nu, ca sunt esentiale sau nu, ca sunt ieftine sau nu. TOATE!", a scris Vlad Mixich, expert in politici de sanatate, pe pagina sa de Facebook, la scurt timp dupa publicarea proiectului de Ordin pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Vlad Mixich adauga ca: "Nu stiu daca va mai amintiti, dar eu imi amintesc foarte bine cum, in 2016, Dragnea si ciomagarii sai politici spuneau la toate televiziunile cum, daca ei vor veni la putere, vor ieftini medicamentele in lupta cu strainii cei rai. Trei ani mai tarziu, dupa cea mai prosteasca (la propriu) guvernare pe care a avut-o vreodata Romania si dupa nenumarate crize de medicamente (inclusiv pacienti morti din cauza asta) iaca: guvernul PSD creste preturile la TOATE medicamentele generice, indiferent ca sunt sau nu esentiale, ca au lipsit sau nu, ca sunt ieftine sau mai scumpe. Detaliu tehnic: ordinul respectiv elimina din mai toate articolele, inclusiv cele de definitie, pretul de referinta generic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri