Mai multi parlamentari propun modificarea Legii educatiei cu prevederi referitoare la comportamentele de bullying, mentionandu-se ca anteprescolarii, prescolarii, elevii si cadrele didactice vor beneficia de consiliere psihologica gratuita si vor fi protejati in spatiul scolilor de autoritatile responsabile cu ordinea publica.

Propunerea legislativa de modificare a Legii educatiei nationale a fost initiata de 14 deputati de la PSD, PNL, UDMR, ALDE, PMP, minoritati si a fost depusa la Camera Deputatilor.

"In unitatile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale sunt interzise activitatile care incalca normele de moralitate si orice alte activitati si comportamente care pot pune in pericol sanatatea si integritatea fizica sau psihica a copiilor si tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar sau nedidactic, inclusiv comportamentele generatoare de bullying, oricare ar fi forma acestuia, precum si activitatile de natura politica si prozelitismul religios", prevede proiectul, scrie Agerpres.

Anteprescolarii, prescolarii si elevii din unitatile scolare de stat si particulare acreditate beneficiaza de consiliere psihologica gratuita, in cabinetele medicale si psihologice scolare ori in unitati medicale de stat, la recomandarea specialistului, psiholog scolar sau medic de medicina scolara, elaborata in urma evaluarii solicitate de consiliul de administratie.

"Cheltuielile aferente garantarii sigurantei copiilor si tinerilor in unitatile de invatamant se finanteaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Cadrele didactice, anteprescolarii, prescolarii si elevii sunt protejati in spatiul unitatii de invatamant de autoritatile responsabile cu ordinea publica. Protectia se asigura impotriva persoanei sau grupului de persoane care aduc atingere demnitatii umane si profesionale a cadrelor didactice ori care le impiedica in exercitarea drepturilor si obligatiilor lor: protectia se asigura, de asemenea, pentru desfasurarea in conditii normale a procesului educativ. Protectia este solicitata de persoana autorizata conform regulamentului cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preunivesitar", se mai arata in proiect.

Proiectul mai stabileste definitia bullying-ului - o forma de manifestare a violentei si se defineste ca un comportament abuziv, realizat in mod repetat cu intentie directa sau indirecta, conducand la prejudicierea fizica si /sau psihica a victimei prin ranire, persecutie, intimidare sau prin alte fapte, manifestandu-se prin mai multe forme - verbal, emotional, relational si fizic - atat in mediul fizic cat si in cel virtual.

Initiatorii precizeaza, in expunerea de motive, ca "datele statistice disponibile in Romania descriu o realitate in care incidenta comportamentelor incluse in definitia bullying-ului este semnificativa, atat in spatiul unitatilor scolare, cat si in afara acestuia, inclusiv in mediul online".

Conform datelor disponibile la Asociatia Telefonul Copilului, in perioada octombrie 2011- decembrie 2018, au fost inregistrate la nivel national peste 10.000 de cazuri in care au fost reclamate comportamente de tip bullying, majoritatea in mediul scolar, mai precizeaza acestia. Conform datelor citate, "tipurile de bullying reclamate cel mai frecvent sunt cele de tip verbal, manifestate prin jigniri, insulte, porecle sau sarcasm, a doua cea mai frecvent reclamata categorie fiind cea a lovirilor si imbrancelilor".

Camera Deputatilor este primul for sesizat, Senatul fiind Camera decizionala.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri