Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a prezentat marti un proiect-pilot de compensare a vaccinului antigripal pentru copiii cu varste intre 6 luni si 5 ani, categorie vulnerabila potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

"Ca urmare a unor studii pe care le-am facut de-a lungul timpului, am observat ca populatia dintr-o categorie care este recomandata de OMS - copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 5 ani - sa fie protejata nu beneficiaza in acest moment de vaccinare. Si ne-am gandit ca ar fi o solutie sa propunem un proiect-pilot pentru introducerea unei compensari a vaccinurilor administrate acestei categorii de varsta", a declarat Alexandru Rafila, in conferinta de lansare a documentului de pozitie "Gripa si vaccinarea gripala", organizata de Asociatia Pro Imunizare, Societatea Romana de Microbiologie, Societatea Nationala de Medicina Familiei, Colegiul Farmacistilor din Romania, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice si Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, scrie Agerpres.

Potrivit documentului, lansat marti si inaintat Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, se propune ca prescriptia vaccinului sa fie facuta pe un formular de reteta compensata de catre medicul de familie, de catre medicul pediatru sau de catre medicul de boli infectioase, iar vaccinul achizitionat in farmacie va fi administrat ulterior de cel care l-a prescris. "Acest vaccin trebuie introdus pe o lista a medicamentelor compensate", a conchis Rafila.

"La nivel global, infectia gripala afecteaza in fiecare an intre 5% si 10% dintre adulti si intre 20% si 30% dintre copii, ceea ce se soldeaza cu circa 650.000 de decese in fiecare an. OMS a lansat un avertisment foarte - foarte de curand, care spune ca nu suntem inca pregatiti la nivel global pentru o posibila pandemie. S-a infiintat un comitet mixt de medici (...) si reprezentanti ai Bancii Mondiale, care sa gestioneze acest lucru, pentru ca viitoarea pandemie se estimeaza ca va face, la nivel global, intre 50 si 80 de milioane de morti, iar PIB-ul la nivel global va scadea cu 5% - este o cifra infioratoare", a spus Rafila.

El a aratat ca, daca vrem sa fim pregatiti pentru pandemie, trebuie sa fim pregatiti si in mod normal pentru gripa sezoniera, iar vaccinarea este singura cale de a preveni atat gripa sezoniera, cat si o eventuala gripa pandemica.

"Recomandarea OMS este sa reusim o acoperire vaccinala de peste 75% la categoria de varsta peste 65 de ani, iar Romania a reusit performanta ca, in sezonul 2018 - 2019, sa fi fost cea mai buna acoperire vaccinala din ultimii 10 ani, de 20%. La nivelul intregii tari, acoperirea vaccinala nu depaseste probabil 8 - 9% la nivelul intregii populatii", a mai spus Rafila.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie a precizat ca nu se pot produce imbolnaviri de gripa din cauza vaccinului si a recomandat ca vaccinarea sa se faca in perioada septembrie - noiembrie.

"Este bine sa ne vaccinam inainte de debutul sezonului gripal, deci lunile septembrie - octombrie - noiembrie sunt lunile ideale pentru a ne vaccina, sunt lunile care preced inceperea sezonului gripal. Producatorii nu au de unde sa mai dea vaccin dupa aceasta perioada - e un ciclu de productie de patru - cinci - sase luni si ei nu mai produc vaccin, incheie productia in luna septembrie si nu se mai face vaccin pentru lunile ianuarie - februarie. Si atunci e bine sa ne vaccinam in presezon", a aratat Rafila, care a mentionat ca vaccinul antigripal este unul dintre cele mai sigure - se foloseste de 50 de ani si sunt "sute de milioane de doze administrate anual".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri