Reprezentantii Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) au afirmat marti ca solicitarea de bani sau "atentii" de catre medici sau asistente nu este un fenomen reprezentativ pentru unitatea medicala.

Reactia SUUB vine dupa publicarea clasamentului "Sinteza principalului indicator de monitorizare a performantelor masurilor anti-mita in spitalele din Romania", realizat de organizatia Anti-Bribery Synergy, in care aceasta unitate medicala se situeaza pe locul intai in ceea ce priveste oferirea de mita pentru realizarea actului medical.

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti a transmis, marti, printr-un comunicat de presa, ca platile informale sunt "total interzise", scrie Agerpres.

"In Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, in perioada ianuarie 2019 - iulie 2019, adica in perioada vizata de acest clasament, au fost internati 84.011 pacienti in regim de spitalizare continua si spitalizare de zi. Putem estima ca cifra prezentata in spatiul public, respectiv 153 de pacienti, reprezinta 0,18% din bolnavii internati in perioada mentionata, ceea ce inseamna ca solicitarea de bani sau atentii de catre medici sau asistente nu este un fenomen reprezentativ pentru Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si corpul medical al acestuia. Ne delimitam clar de comportamentul celor care au conditionat actul medical sau de comportamentul celor care au oferit atentii, ambele fapte intrand sub incidenta Codului penal", se arata in comunicat.

SUUB considera ca datele prezentate in spatiul public nu arata metodologia de colectare si nici semnificatia statistica a cifrelor.

Reprezentantii spitalului le solicita pacientilor pentru care ingrijirile medicale au fost conditionate de bani sau atentii sa informeze unitatea medicala, cat si autoritatile competente, pentru a putea fi declansate procedurile legale.

Conducerea SUUB subliniaza ca darea si luarea de mita sunt infractiuni care intra sub incidenta Codului penal, iar cei care incalca legea vor fi sanctionati pe masura gravitatii faptelor lor.

"In Regulamentul Intern al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, la art 169 - Principiile generale care stau la baza exercitarii profesiei, litera e) integritate morala este specificat clar: "este interzis sa solicite sau sa accepte, direct ori indirect, pentru ei sau pentru altii, vreun avantaj ori beneficiu in exercitarea functiei pe care o detin sau sa abuzeze in vreun fel de aceasta functie". Si articolul 171, litera c) al Regulamentului Intern al SUUB prevede explicit: Angajatul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti trebuie "sa nu sugereze si sa nu pretinda recompensa (cadouri si orice alte valori sau servicii) pentru indeplinirea atributiilor de serviciu de la persoanele cu care are relatii de colaborare"", se mai arata in comunicat.

Conform unui raport intocmit de Anti-Bribery Synergy pe baza raspunsurilor pacientilor din 352 unitati medicale din intreaga tara, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti s-ar afla pe locul intai intr-un top al mitei, cu 153 de raspunsuri afirmative, urmat de Spitalul Judetean Braila, cu 147 de pacienti care au declarat ca li s-a cerut mita in timp ce erau pacienti in unitatea medicala respectiva, iar pe locul al treilea - Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Ioan" din Bucuresti, cu 98 de raspunsuri afirmative la intrebarea "Vi s-au solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente?".

Anti-Bribery Synergy, un organism de certificare acreditat international si cu operatiuni la nivel global specializat in audit, evaluare si certificare a sistemelor de management anti-mita, bazate pe standardul international ISO 37001, a publicat recent un top al mitei in spitalele din Romania, in cadrul unui proiect al Ministerului Sanatatii, care a avut drept scop monitorizarea performantelor operationale in domeniul combaterii mitei in spitalele din Romania.

Raportul intocmit de Anti-Bribery Synergy, la intrebarea "Vi s-au solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente?", arata ca in 352 de unitati medicale din intreaga tara au fost primite aproximativ 3.800 de raspunsuri afirmative.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri