Revista Nature a retras de pe site-ul sau un studiu publicat anul trecut in care se afirma ca oceanele de pe Terra se incalzesc intr-un ritm alarmant din cauza modificarilor climatice, informeaza DPA.

Prestigioasa revista stiintifica britanica a emis un comunicat oficial in aceasta saptamana referitor la acel studiu, publicat pe 31 octombrie 2018 de cercetatori de la Institutul de Oceanografie Scripps, afiliat Universitatii California din San Diego, scrie Agerpres.

Editorii revistei Nature au facut urmatoarele precizari in comunicatul distribuit pe site-ul publicatiei: "La scurt timp dupa publicare, in urma comentariilor facute de Nicholas Lewis, ne-am dat seama ca incertitudinile noastre raportate erau subestimate, din cauza faptului ca am tratat anumite erori sistematice ca pe niste erori aleatoare".

"In pofida incertitudinilor revizuite, metoda noastra a ramas valida si ofera o estimare a incalzirii oceanului care este independenta de datele oceanice furnizate de alte abordari".

Nicholas Lewis, un matematician si un critic al consensului stiintific care sprijina dezbaterile legate de criza climatica, a publicat un comentariu critic la adresa studiului, la scurt timp dupa publicarea acestuia. Unul dintre coautorii studiului, specialistul in climatologie Ralph Keeling, cercetator la Institutul de Oceanografie Scripps, si-a asumat vina pentru acele erori.

Studiul a utilizat o noua abordare pentru a masura temperatura oceanelor, bazata pe masurarea cantitatii de oxigen si de dioxid de carbon emise de plantele din oceanul planetar. Cele mai multe dintre datele despre temperaturile oceanice se bazeaza in prezent pe informatiile transmise de reteaua Argo, alcatuita din dispozitive robotizate care plutesc la adancimi diferite.

Retragerea articolului a avut loc in aceeasi zi in care Grupul International de Experti in Evolutia Climei (GIEC), afiliat ONU, a dat publicitatii cel mai recent raport al sau despre impactul generat de incalzirea oceanelor si despre situatia regiunilor terestre acoperite de gheata.

Raportul este unul dintre cele mai zguduitoare publicate pana acum de expertii GIEC, care au avertizat ca daca emisiile de dioxid de carbon vor continua in acelasi ritm, nivelul marilor ar putea sa creasca cu pana la 1 metru pana la sfarsitul acestui secol - cu 10% mai mult decat predictiile formulate in 2013.

In acelasi timp, raportul GIEC afirma ca in anumite orase si pe anumite insule inundatiile catastrofale care se produc o data la un secol vor deveni evenimente anuale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri