Recalcularea pensiilor pentru persoanele care au lucrat in grupe speciale de munca se va finaliza la 30 septembrie, peste 76.000 dintr-un total de 81.000 de beneficiari fiind cu platile la zi, a declarat ministrul Muncii, Marius Budai.

"Acum la 30 septembrie se termina recalcularea pensiilor, nu ca isi inceteaza neaparat valabilitatea. S-a pornit de la 100.000 de potentiali beneficiari, cand s-a creionat legea si cand s-a calculat impactul bugetar, dar in realitate sunt acum putin peste 81.000, iar 76.000 dintre ei au primit deja banii, diferentele, acasa si sunt cu platile la zi. Cei 76.000 au primit diferentele de la 1 octombrie 2018 pana la zi. In perioada imediat urmatoare vor primi banii si restul pensionarilor", a precizat ministrul Muncii, la Romania TV, conform Agerpres.

Intrebat care au fost diferentele la pensiile recalculate la grupele de munca, ministrul Muncii a precizat ca acestea au fost si de 800, 1.000 de lei de persoana. " Au fost sume destul de consistente la noile valori, tinand cont ca s-au majorat pensiile de la 1 septembrie 2019", a subliniat Budai.

El a mentionat ca in perioada imediat urmatoare se va aproba in Guvern o Ordonanta care reglementeaza si situatia persoanelor care au lucrat in subteran si nu au primit punctaj aferent grupelor de munca.

"Noi suntem acum in avizare interministeriala cu o alta Ordonanta care sa corecteze, sa adauge un pic la Legea 221/2018, si anume pentru acele persoane care au lucrat in subteran la acele intreprinderi de prospectiuni geologice. Inchidem si aceasta avizare in cursul saptamanii care urmeaza, astfel incat in functie de ziua in care va fi sedinta de Guvern, saptamana aceasta, sau imediat urmatoare, sa putem trece prin Guvern si aceasta Ordonanta si sa rezolvam acele 2.000 - 3.000 de cazuri care mai erau, persoane care au lucrat in subteran si nu au primit punctaj aferent grupelor de munca", a afirmat seful de la Munca.

Potrivit sursei citate, cei care au beneficiat de recalcularea pensiilor au fost persoanele care au lucrat in Grupa I sau in Grupa speciala, foarte putini din Grupa a II, care au lucrat in conditii deosebite sau speciale si nu au beneficiat la momentul iesirii la pensie de punctaj suplimentar conform grupelor de munca.

"Noi ne dorim ca in sistemul public de pensii imediat ce incepem si etapa finala a implementarii noii Legi a pensiilor, prin acea impartire la 25 sa corectam tot sistemul de pensii, sa cream cumva echitate in sistemul de pensii, si anume la contributii egale, valoarea pensiilor sa fie egala, cum s-ar spune direct, in traducere, munca egala - plata egala", a adaugat Budai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri