Peste 500.000 de romani au renuntat la a mai obtine ingrijire medicala in 2018 intrucat considerau ca nu-si mai permit acest lucru, potrivit unui studiu Monitorul Social. Concluzia? Accesul limitat la ingrijire medicala incurajeaza aparitia bolilor cronice.

Potrivit statisticilor citate in infografic, in anul 2018, aproximativ 560.000 de persoane au avut nevoie de serviciile unui medic specialist, dar au evitat acest lucru, intrucat considerau ca nu isi permit cheltuielile aferente. Dintre acestea, 345.000 au fost femei, iar 213.000 barbati. De asemenea, 296.000 de persoane locuiau in mediul rural, iar 262.000 in mediul urban.

Fiecare al cincilea locuitor al Romaniei are o problema medicala cronica sau sufera de invaliditate

Totodata, 19,5% dintre locuitorii Romaniei au o problema medicala cronica sau sufera de o invaliditate. Mai exact 2,4% romani cu varste cuprinse intre 16 - 49 de ani se confrunta cu o astfel de afectiune. In ceea ce priveste persoanele cu varste cuprinse intre 50 - 64 de ani cu probleme medicale cronice, acestea reprezinta 5,5% din totalul populatiei, iar cele de peste 65 de ani - 11,6%.

Informatiile prezentate s-au bazat pe un studiu al Institutului National de Statistica "Conditiile de viata ale populatiei din Romania". Potrivit sursei citate, jumatate de milion de romani au renuntat la a mai obtine ingrijire medicala in 2018 intrucat considera ca nu-si mai permit acest lucru. Alte motive invocate de romani pentru care nu merg la medic sunt neglijarea problemei de sanatate si distanta prea mare/lipsa unui mijloc de transport.

Aceasta situatie nu a survenit pentru prima data anul trecut, decenii de acces limitat la ingrijire medicala de calitate ducand in prezent la o situatie generala de sanatate care este deficitara: un locuitor al Romaniei din cinci are o problema cronica de sanatate sau o invaliditate.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri