Examenul de rezidentiat 2019 se amana. Ar fi trebuit sa aiba loc pe 17 noiembrie, dar candidatii vor putea sustine testarea abia pe 8 decembrie. Sorina Pintea spune ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca presedintele Klaus Iohannis nu a numit un ministru interimar la Educatie.

Un repros asemanator a facut si premierul Viorica Dancila, care s-a grabit sa-l propuna interimar pe Nicolae Hurduc, ministrul Cercetarii. Raspunsul lui Iohannis nu s-a lasat asteptat, iar Hurduc a fost respins.

Dancila: Klaus Iohannis pericliteaza o generatie intreaga de tineri medici

Viorica Dancila a postat, vineri, un mesaj pe Facebook pentru presedintele Klaus Iohannis, in care sustine ca seful statului continua sa incalce Constitutia, prin refuzul de a numi ministrii interimari si blocheaza cu buna stiinta accesul tinerilor absolventi la sistemul medical.

„A mai trecut o zi de incalcare a Constitutiei de catre Presedintele Romaniei. Prin refuzul de a aplica decizia CCR si a numi un ministru interimar la Educatie, Klaus Iohannis pericliteaza o generatie intreaga de tineri medici care nu vor putea sustine la timp examenul de rezidentiat fara un ordin de ministru. Presedintele Iohannis ignora nevoia pe care o are Romania de medici si servicii medicale de calitate si blocheaza cu buna stiinta accesul a mii de tineri absolventi la sistemul medical. Domnule Klaus Iohannis, cand puneti in aplicare decizia Curtii Constitutionale?”, a scris Dancila, pe Facebook.

La scurt timp, intr-un comunicat de presa, Iohannis anunta ca refuza sa semneze interimatul lui Nicolae Hurduc la Ministerul Educatiei si ii explica de ce aceasta desemnare ar incalca legea fundamentala.

"Daca doamna Dancila nu intelege nici acum sensul deciziei Curtii Constitutionale, ii mai explic inca o data, in mod public: este fara echivoc faptul ca, pentru numirea unui ministru titular la Educatie, premierul trebuie sa se prezinte in Parlament.

Prin solicitarea adresata astazi, prim-ministrul practic imi cere sa incalc Legea fundamentala fortand instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educatiei Nationale, in conditiile in care pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat aceasta functie timp de 45 de zile, durata maxima permisa de articolul 107 din Constitutie", arata presedintele.

Iohannis subliniaza ca "singura autoritate competenta sa se exprime cu privire la demersurile prim-ministrului si activitatea Guvernului ramane Parlamentul, iar, din aceasta perspectiva, dezbaterea motiunii de cenzura reprezinta cadrul cel mai adecvat".

Nu in ultimul rand, presedintele sustine ca "anuntul de astazi al Ministrului Sanatatii arata incapacitatea actualei guvernari de a organiza admiterea la rezidentiat si de a gestiona resursa umana din sanatate, resursa vitala pentru buna functionare a sistemului".

Klaus Iohannis acuza lipsa de respect fata de absolventii de medicina si fata de catatean

Iohannis acuza o "lipsa de respect fata de absolventii de medicina si fata de profesia medicala in general, fata de pacient si fata de cetatean", despre care spune ca este o caracteristica a Guvernului PSD. De asemenea, presedintele pune accent pe faptul ca multi tineri absolventi de Medicina aleg sa plece din tara si ca un student are nevoie sa stie din timp detaliile cruciale despre cel mai important examen din viata sa profesionala.

"Studentii au nevoie de predictibilitate si stabilitate si nu este normal ca pentru cel mai important examen din viata lor profesionala sa afle detalii cruciale, precum numarul de posturi disponibile sau data examenului, cu doar cateva saptamani inainte.

Amanarea examenului de rezidentiat, o etapa esentiala care defineste parcursul profesional al oricarui student la medicina, constituie o dovada in plus a esecului Guvernului PSD. Aceasta situatie, care denota o delasare jenanta in raport cu o tema de o asemenea relevanta pentru sistemul de sanatate, arata dimensiunile dezastrului unui guvern lipsit de competenta si viziune.

In contextul in care foarte multi dintre absolventii programelor de medicina decid sa paraseasca tara, Romania are nevoie urgent de un nou guvern responsabil, care sa imbunatateasca rapid acest proces", conchide seful statului.

Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei luate, ca exista in continuare un conflict juridic de natura constitutionala intre premierul Viorica Dancila si presedintele Klaus Iohannis. CCR a decis pe 18 septembrie ca presedintele Klaus Iohannis trebuie sa emita de indata decretele de revocare a ministrilor, precum si pe cele de numire a ministrilor interimari. Seful statului trebuie sa raspunda, de indata, in scris si motivat, legat de refuzul propunerilor.

Vlad Voiculescu a atras atentia ca interimatul fostului ministru al Educatiei a expirat pe 18 septembrie, timp in care ar fi avut oportunitatea sa semneze ordinul necesar pentru organizarea examenului de rezidentiat 2019 la data stabilita initial. "Ca de obicei, nu stim daca statul roman e mai mult prost sau mai mult ticalos", spune Voiculescu.

"Examenul de rezidentiat se amana. Pentru cei 5.684 de absolventi de medicina (da, acei absolventi pe care ar trebui sa ne dorim sa ii pastram in tara) examenul asta este cel mai stresant din viata lor de pana acum si probabil din intreaga cariera. Cum s-a ajuns aici?

Ca de obicei, nu stim daca statul roman e mai mult prost sau mai mult ticalos.

Ministerul Sanatatii organizeaza rezidentiatul in fiecare an. Nicio mare noutate. Formalitatile sunt putine si mereu aceleasi: printre altele, se semneaza un ordin de ministru de catre ministrii Sanatatii si Educatiei. Ei, prapaditul asta de ordin nu a fost in stare sa il semneze actualul guvern.

Interimatul fostului ministru al Educatiei a expirat pe 18 septembrie. Pesemne nu au avut cerneala in imprimanta pana la data aia ca sa scoata si sa semneze ordinul iar acum coalitia lui peste s-a dus pe copca", a postat pe pagina de Facebook Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sanatatii in cabinetul Ciolos.

"E oficial: examenul de rezidentiat amanat cu 3 saptamani. Cred ca niciodata nu s-a intamplat asa ceva in ultimii 25 de ani. E cel mai stresant examen din viata unui medic roman", a declarat si Vlad Mixich, expert in politici de sanatate si membru al boardului Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca, in calitate de expert independent din partea Parlamentului European.

Cum se va desfasura Examenul de Rezidentiat 2019: perioada de semnare a contractelor de munca se pastreaza

Examenul de rezidentiat se amana pentru 3 saptamani, de pe 17 noiembrie pana pe 8 decembrie, perioada inscrierilor va fi si ea intarziata (inscrierile incep la finalul lunii octombrie, nu la inceputul lunii, cum se obisnuia), in schimb, perioada de semnare a contractelor individuale de munca a rezidentilor cu spitalele se pastreaza: 6-14 ianuarie 2020.

"S-a ales data de 8 decembrie 2019, astfel incat rezidentii sa nu fie afectati si sa poata semna contractele in luna ianuarie", a precizat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, concursul national se va desfasura in data de 8 decembrie 2019, dupa cum urmeaza:
- inscrierea candidatilor: 28 octombrie -11 noiembrie 2019;
- transmiterea listelor cu candidatilor inscrisi de catre Directiile de Sanatate Publica Judetene si a municipiului Bucuresti Ministerului Sanatatii: cel tarziu 14 noiembrie 2019;
- centralizarea listelor de catre Ministerul Sanatatii si defalcarea candidatilor pe centre universitare: cel tarziu 25 noiembrie 2019;
- afisarea pe site-ul rezidentiat.ms.ro a listelor cu candidatii admisi in concurs, pe centre universitare si domenii: 27 noiembrie 2019;
- sesizarea de catre candidati a eventualelor erori de redactare: pana cel tarziu 29 noiembrie 2019;
- afisarea pe site-ul rezidentiat.ms.ro si pe site-urile facultatilor de medicina si farmacie a repartizarii candidatilor pe sali in functie de domeniul pentru care s-au inscris: 05 decembrie 2019;
- alegerea posturilor/locurilor de candidati in functie de punctajul obtinut: 17,18,19 decembrie 2019;
- semnarea contractelor individuale de munca cu unitatile sanitare: 6-14 ianuarie 2020;
- repartitia pe clinici de pregatire: 14-16 ianuarie 2020.

La fel ca in anii trecuti, Concursul se va desfasura in 6 centre universitare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara. Concursul se va desfasura dupa aceeasi metodologie, sub forma de test-grila cu 200 de intrebari, pe o durata de 4 ore.

Ministerul Sanatatii va publica pe site-ul oficial www.rezidentiat.ro, toate amanutele privind numarul locurilor si posturilor, metodologia si conditiile de participare.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri