Politia spaniola a destructurat o grupare care a exploatat vreme de trei ani 600 de romani si moldoveni in ferme din sudul tarii. Reteaua era condusa tot de romani.

Documente judiciare, citate de ziarul El Pais, descriu conditiile crunte pe care trebuiau sa le indure muncitorii. Erau tinuti intr-o casa plina de sobolani, in mizerie, intr-un miros insuportabil.

La o alta ferma romanii stateau in adaposturi din folii de plastic, unde singurul lux era un aragaz, conform Digi24.ro.

Au fost arestate 16 persoane, iar cinci sunt cercetate fiind acuzate de trafic de persoane in scopul exploatarii prin munca, de spalare de bani si apartenenta la o organizatie infractionala. Printre cei arestati se numara membri ai respectivei organizatii criminale si oameni de afaceri din diferite provincii spaniole, care profitau ilegal de munca prestata de aceste persoane.

Organizatia se ocupa cu recrutarea de persoane din Europa de Est, din Romania si Republica Moldova in principal, folosind formula inselaciunii, promitandu-le un viitor cu beneficii economice semnificative in Spania. Scopul real era insa exploatarea lor prin munca in campaniile de recoltare a diferitelor culturi agricole, explica Garda Civila.

Ulterior, victimele erau transferate cu diverse mijloace de transport in diferite zone de exploatare a fortei de munca, unde erau nevoite sa desfasoare aceste activitati in conditii precare, locuind in spatii supraaglomerate si fara sa le fie respectate drepturi fundamentale.

Operatiunea a dus la arestarea celor 16 persoane in provinciile Jaen, Huelva, Cordoba, Badajoz si Albacete, toti membri ai organizatiei criminale cercetate cu rol in capturarea, transferul si controlul victimelor. Cei cinci oameni de afaceri cercetati au actionat in complicitate cu organizatia.

Oferte false de munca pe Internet

Organizatia destructurata, pe langa utilizarea metodei inselaciunii, a folosit si sistemul ofertelor de munca pe Internet, prin care si-a atras victimele inselandu-le cu promisiuni false de angajare in conditii de munca adecvate, conform Agerpres.ro.

Infractorii care se ocupau de recrutare asigurau victimele ca, odata ajunse in Spania, vor beneficia de conditii decente, atat de munca, cat si de viata, lucru care s-a dovedit a fi fals, muncitorii inselati traind in conditii de semi-sclavie si precaritate extrema, ajungand in unele dintre cazuri sa nu se poata hrani timp de cateva zile.

Victimelor de nationalitate moldoveneasca li se retineau documentele originale care erau inlocuite cu pasapoarte si documente ce indicau ca sunt cetateni ai Romaniei (tara membra a UE) pentru a simula o situatie reglementata de sedere in Spania.

Ancheta a relevat ca gruparea infractionala obtinea lunar mai mult de 1.000.000 de euro de la companiile care exploatau victimele.

Zona geografica in care opera gruparea investigata a cuprins diferite provincii spaniole si Portugalia, in functie de diferitele tipuri de culturi sezoniere. In acest fel, cercetarea s-a concentrat pe provinciile Jaen, Cordoba, Badajoz si Huelva, desi au derivat alte legaturi la nivel national si international, astfel incat a fost necesar sa se colaboreze cu membri ai Europol specializati in acest tip de infractiuni.

Sursa foto: Eszter Szadeczky-Kardoss / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri