Federatiile studentilor la Medicina, Farmacie si Stomatologie (FASMR) intra in greva japoneza din cauza situatiei incerte in care se afla Examenul de Rezidentiat 2019. Intr-o postare pe pagina de Facebook studentii anunta ca toti cei care vor sa participe la greva sa poarte masca medicala pe care sa scrie #Rezi. 8.000 de absolventi nu au o certitudine in ceea ce priveste examenul din decembrie si spun sa sunt pregatiti si pentru o iesire in strada in cazul in care nu se rezolva nimic.

"Astazi incepem sa purtam masti sau banderole pe care sa avem scris si #Rezi. Fenomenul abia incepe sa prinda forma, fiind prima zi", a declarat Alexandru Sirbu, reprezentant FASMR. Acesta a spus ca greva japoneza va tine cateva zile, pana la o saptamana. Tinerii atrag atentia ca data examenului de rezidentiat ramane in aer, pentru ca nu exista nimic cert. Ei sunt pregatiti sa iasa si in strada si asteapta un act in scris semnat de cei doi ministri sau o alta varianta legala care sa stabileasca clar data examenului.

Reprezentant FASMR: Incercam printr-o metoda pasnica, apoi va urma o mobilizare mai vizibila public

"Noi am incercat toate variantele posibile: comunicarea cu institutiile statului, Guvern, senatori, deputati, am utilizat toate canalele diplomatice. Incercam momentan printr-o metoda pasnica, o greva japoneza, apoi va urma o mobilizare tot pasnica dar mai vizibila public", sustine Sirbu.

Problema rezidentiatului nu afecteaza doar studentii la medicina, ci pe toata lumea. In primul rand sunt descurajati toti tinerii absolventi care urmeaza sa profeseze in Romania si care sa gandesc sa plece din tara. In aceasta situatie, Romania risca sa piarda tineri bine formati, spun studentii. De asemenea, amanarea rezidentiatului amana angajarea lor si intrarea lor pe piata muncii. "Orice parte a societatii civile va fi intr-un moment sau altul afectata de acest lucru", spune reprezentantul FASMR.

Din acest motiv, o data cu actiunea de protest, a fost lansat si un formular de mobilizare in strada, care a strans in nici doua ore 1.500 de semnaturi. "Sunt oameni dispusi sa militeze alaturi de noi pentru normalitatea sistemului sanitar din Romania", a completat Alexandru Sirbu.

Incertitudinea datei stabilite pentru sustinerea examenului de rezidentiat a determinat studentii medicinisti sa demareze o greva japoneza. Anuntul a fost facut pe pagina de socializare a FASMR. ”Ne mentinem neutralitatea politica si dorinta de a ramane in afara oricarei discutii politice, insa solicitam clasei politice sa inteleaga importanta solutionarii de urgenta a acestei probleme, fara a pune in pericol viitorul unei intregi generatii de viitori medici, farmacisti si medici stomatologi. In urma motiunii de cenzura ne aflam intr-o situatie de instabilitate politica, in care nu se va putea clarifica situatia examenului de rezidentiat nici dupa ziua de maine, cand are loc ultima sedinta a actualului guvern”, se arata in comunicatul de presa.

In acelasi mesaj, studentii sustin ca situatia de instabilitate politica creata dupa trecerea motiunii de cenzura la adresa Guvernului creeaza premisele prelungirii crizei Rezidentiatului.

Actiunea studentilor vine dupa ce examenul de rezidentiat a fost amanat pe 8 decembrie, desi trebuia sa aiba loc pe 17 noiembrie, din cauza lipsei unui ministru al Educatiei care sa semneze ordinul de organizare a examenului.

Cum pot studentii sa participe la greva #Rezi?

Pentru a participa la aceasta forma de protest, studentii sunt indemnati sa poarte o masca medicala sau o banderola pe care scrie mesajul #Rezi si, ulterior, sa posteze o fotografie pe paginile de socializare.

Tinerii anunta ca, in cazul in care greva nu da rezultate, iau in calcul sa protesteze activ cu privire la organizarea examenului de rezidentiat. Acestia isi invita atat colegii cat si oamenii care vor sa se alature cauzei sa completeze un formular, pentru o mobilizare mai buna.

Sursa foto: Facebook / FASMR

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri