In primavara, Ponderas Academic Hospital, parte a Retelei de sanatate Regina Maria, a dat startul primului program integrat de screening dedicat cancerului colorectal din mediul privat, „Treaba ta e treaba noastra”, urmarind depistarea precoce a unuia dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. 3000 de teste imunochimice fecale (FIT) au fost puse la dispozitia pacientilor si distribuite gratuit.

Pana acum au fost distribuite gratuit 2.500 teste FIT, dintre care 1.700 au fost deja returnate si procesate. Au fost identificate 265 de rezultate pozitive, in urma carora au fost efectuate 100 de colonoscopii.

Echipa medicala a realizat cu succes 24 de interventii endoscopice pentru tratarea unor leziuni precanceroase sau cu risc de malignizare (polipi colorectali) si 50 de proceduri minimal invazive pentru tratarea altor leziuni hemoragice (hemoroizi). Evaluarea din cadrul acestui program de screening continua in Centrul de Excelenta in Chirurgia Colorectala, au mai ramas 500 de teste gratuite.

Testul imunochimic fecal FIT reprezinta o metoda de screening non-invaziva importanta si eficienta.

Aceasta determina daca exista sangerari oculte (hemoglobina prezenta) in scaun - marker pentru anumite afectiuni intestinale, precum diverticuli, polipi, cancer colorectal. Simplu si usor de facut, testul FIT ofera un rezultat cantitativ relevant medical, care poate indica necesitatea unor explorari endoscopice complexe.

Se recomanda efectuarea anuala a testului pacientilor cu risc mediu de aparitie a cancerului colorectal, care fac parte din populatia asimptomatica peste 45 de ani. Pacientii cu risc crescut pentru aceasta patologie grava, sunt cei cu un istoric familial de cancer colorectal sau polipi avansati, respectiv boli inflamatorii intestinale cu evolutie pe perioada lunga. Persoanele incluse in acesta categorie de risc crescut, necesita consult gastroenterologic si efectuarea colonoscopiei inainte de 45 ani.

Cancerul colorectal, pe locul 2 ca incidenta si ca mortalitate

In Romania, in anul 2018, peste 80.000 de pacienti au fost diagnosticati cu cancer si s-au inregistrat peste 50.000 de decese, potrivit unor date furnizate de site-ului Globocan 2018 (International Agency of Cancer Research). La noi in tara, cancerul colorectal este pe locul 2 ca incidenta si ca mortalitate, cu peste 11.000 de cazuri noi si peste 6000 de decese numai anul trecut. Cancerul colorectal are un prognostic bun daca este diagnosticat precoce, iar screeningul reprezinta cea mai buna metoda de preventie pentru ca permite detectia si indepartarea polipilor (leziuni premaligne).

Aceasta realitate impune implementarea si dezvoltarea institutionala a unor protocoale eficiente si standardizate pentru diagnostic si tratament. In acest context, sub coordonarea Prof. Asoc. Dr. Catalin Copaescu si Sef Lucrari Dr. Victor Tomulescu, Chirurgi de Excelenta in Chirurgia Colorectala, in Ponderas Academic Hospital functioneaza, din 2016, primul Centru de Excelenta in Chirurgia Colorectala din Romania. In cadrul acestuia este stabilit diagnosticul si aplicat tratamentul adecvat pentru toate afectiunile benigne sau maligne.

Sursa foto: Unsplash / Roman Kraft

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri