Trebuie sa terminam odata cu taierile ilegale de paduri din Romania si ne-am asumat ca vom elabora Planul National pentru Combaterea Taierilor Ilegale, un document strategic la nivelul Guvernului care va spune stop acestui fenomen, a declarat, marti, in cadrul audierilor din comisiile reunite de specialitate din Parlament, ministrul propus pentru portofoliul de la Mediu, Ape si Paduri, Costel Alexe.

"Ne-am asumat ca vom elabora Planul National pentru Combaterea Taierilor Ilegale, un document strategic la nivelul Guvernului care va spune stop furturilor si criminalitatii din padure. Vom implica toate institutiile competente si toti specialistii de care dispunem, insa avem nevoie si de expertiza mediului academic si a societatii civile. S-a plantat mult prea putin pana acum comparativ cu ritmul taierilor, iar aceste procente va trebui sa le inversam. Pentru restul suprafetelor aflate in proprietate privata, Garzile forestiere se vor asigura ca legea privind plantarile este respectata la litera. Din pacate, astazi, avem foarte mari probleme in jumatate din fondul forestier proprietate privata. Sunt foarte multi proprietari privati care au taiat padurea si nu au mai regenerat-o. Nu putem continua la nesfarsit fara sa punem ceva in loc. In cazul perdelelor forestiere, s-au facut pasi importanti si vreau sa cred ca cele 580 de hectare care sunt propuse pentru urmatorii ani a fi impadurite cu perdele forestiere va fi un deziderat pe care noi, esichierul politic, il vom atinge. Trebuie sa terminam odata cu taierile ilegale de paduri din Romania, iar tehnologia ne ajuta sa facem asta", a spus ministrul propus al Mediului, Apelor si Padurilor.

Alexe a mentionat, totodata, ca principalele probleme in sectorul forestier sunt lipsa cadastrului si ineficienta reglementare pentru amenajarea suprafetelor micilor proprietari.

"In sectorul forestier, principalele probleme pe care le avem se refera la lipsa cadastrului si ineficienta reglementare pentru amenajarea suprafetelor micilor proprietari. Lipseste aproape cu desavarsire digitalizarea si evident transparentizarea acestui sistem. O alta problema este corelarea prevederilor legale din domeniul silviculturii cu reglementari din alte domenii cum ar fi Codul Silvic, Codul Civil, Codul Penal si cel legat de regimul armelor si munitiilor. Avem o problema cu nivelul redus de acordare a platilor compensatorii pentru proprietarii de paduri cu functii speciale de protectie. Vreau sa cred ca aceasta problema atat in Parlamentul Romaniei, cat si de la Guvern, mai ales pentru exercitiul financiar urmator 2021 - 2027, va gasi rezolvare. In plus, nu s-a reusit rezolvarea problemei celor 400.000 sau 500.000 de hectare pentru care astazi nu este asigurata administrarea sau serviciile silvice si nici nu sunt elaborate amenajamente silvice, nu sunt asigurate serviciile de paza si a fondului forestier, iar accesabilitatea este redusa. Nu exista o strategie nationala forestiera adaptata la cerintele actuale ale Romaniei, iar cercetarea in activitatea de exploatare si prelucrare primara este mult ramasa in urma. Poate cel mai grav este faptul ca taierile ilegale de padure continua, iar noi, mai ales Guvernul Romaniei, suntem obligati sa depunem toate eforturile pentru a stopa, a descuraja si a elimina aceste taieri", a afirmat Alexe.

Acesta a primit marti aviz favorabil pentru portofoliul de la Mediu, Ape si Paduri din partea parlamentarilor din comisiile reunite de specialitate.

Deputatii din Comisia pentru Mediu si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, respectiv senatorii din Comisia pentru Mediu si Comisia pentru ape, paduri, pescuit si fond cinegetic s-au exprimat cu 23 de voturi pentru, 5 voturi impotriva si 5 abtineri pentru validarea lui Alexe.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a anuntat, pe data de 24 octombrie 2019, componenta Cabinetului pe care il va supune votului Parlamentului. La Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a fost propus Costel Alexe.

Alexe, in varsta de 36 de ani, este presedintele filialei judetene a PNL Iasi.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri