Autoritatile de control depisteaza doar 1% din totalul taierilor ilegale care au loc in Romania: circa 200.000 metri cubi din cele 20 de milioane de metri cubi de lemn taiat ilegal anual in Romania, potrivit raportului taierilor ilegale din 2018 realizat de organizatia Greenpeace.

"Fenomenul (n.r. al taierilor ilegale de paduri) este complet scapat de sub control si asta se vede cu ochiul liber in paduri, se vede cand mergi pe reteaua rutiera si vezi numarul de camioane, care e din ce in ce mai mare si se vede din satelit", a declarat Ciprian Galusca, campaigner pentru paduri si biodiversitate in cadrul Greenpeace.

In perioada 2008–2012, estimarile oficiale indicau 8,8 milioane de metri cubi exploatati ilegal, conform Ordonantei de Urgenta nr. 32/2015 privind infiintarea Garzilor Forestiere, bazata pe datele statistice din Ciclul 1 al Inventarului Forestier National. Al doilea ciclu al IFN, desfasurat in perioada 2013–2018, indica 20 milioane m3 care dispar fara acte din padurile Romaniei, avertizeaza Greenpeace.

La nivelul anului 2018 au fost identificate 11.419 cazuri de taieri ilegale, ceea ce reprezinta o medie de 32 de cazuri/zi, in scadere cu 5,8% fata de anul anterior.

Judetele in care autoritatile au facut cele mai multe descoperiri de taieri ilegale sunt: Mures (1.186 de cazuri, reprezentand 10% din totalul cazurilor), Salaj (1.055) si Arges (649), potrivit raportului lansat.

Cel mai mare volum de masa lemnoasa a fost confiscat in judetul Suceava (8.734 metri cubi), urmat de judetele Vrancea (6.280) si Neamt (5.847 metri cubi). Insumat, reprezinta aproape 24% din totalul masei lemnoase confiscate in anul 2018.

Topul eficientei autoritatilor de control in combaterea fenomenului de taieri ilegale in functie de cantitatile de lemn confiscate:

1. Politia: 55.393 m3

2. Garda Forestiera: 30.415 m3

3. Jandarmerie: 1.824 m3

Din cauza relaxarii Legii Contraventiilor, la jumatatea lui 2017, numarul mijloacelor de transport confiscate a scazut cu 74% in contextul in care volumul de lemn taiat ilegal si raportat de autoritati a crescut. In anul 2018, la nivel national, s-au confiscat 374 de mijloace de transport implicate in transportul ilegal de masa lemnoasa, dintre care cele mai multe, la fel ca anul anterior, in judetul Arges – 56. In 2017, numarul de mijloace de transport confiscate a fost de 1.465.

La nivel national, in 2018, au fost aplicate sanctiuni in valoare de 56,2 milioane de lei, cu 33% mai mult fata de anul anterior. Cea mai mare valoare a sanctiunilor a fost inregistrata in judetele Mures, Suceava si Bacau.

Apelurile cetatenilor la 112 pentru a sesiza transporturi si cazuri de taieri ilegale au scazut cu 52%, sustine Greenpeace care adauga ca motivele sunt reprezentate de lipsa de transparenta a autoritatilor, de faptul ca SUMAL (Sistemul automat de Urmarire a Materialelor Lemnoase) nu mai foloseste imagini satelitare, iar aplicatia Inspectorul Padurii functioneaza acum in stare de avarie.

Cu toate acestea, eficienta acestor apeluri se pastreaza, in continuare 1 din 5 apeluri ajuta la descoperirea unei infractiuni silvice. Credibilitatea cetatenilor in procesul de sesizare a taierilor ilegale este foarte mare, la fel si eficienta acestora: Garda Forestiera a primit anul trecut 846 de sesizari de nereguli forestiere, din care o treime (312) au fost confirmate in teren.

Sursa foto: Facebook Greenpeace Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri