In noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, 25 de persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, in urma incendiului de la Clubul Colectiv. Fata de acum patru ani, SUUB numara 10 saloane noi, un nou salon de Terapie Intensiva cu 7 paturi si o statie centrala de sterilizare.

In noaptea tragediei din Colectiv, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti a primit 25 de raniti, insa reprezentantii spitalului recunosc ca "nicio tara din lume nu ar fi putut face fata singura unei drame de asemenea anvergura". De atunci s-a schimbat conducerea spitalului, au fost facute renovari, imbunatatiri si investitii, iar astazi Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti "este mai bine pregatit, are resurse superioare pentru a prelua, stabiliza si ingriji in limita competentelor cazuri grave, deosebite, conform protocoalelor in vigoare".

Cum s-a schimbat in patru ani spitalul care a ingrijit 25 de raniti de la Colectiv

La data de 1 februarie 2017, structura manageriala a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti a fost schimbata, principala preocupare a noii conduceri fiind reprezentata de pacient si crearea unor conditii corecte pentru el in spital, atat in ceea ce priveste interventiile medicale, cat si conditiile de cazare si masa. "In paralel sunt asigurate si conditii decente de lucru pentru personalul medical implicat in ingrijirea pacientilor nostri", se precizeaza in solicitarea trimita.

Fata de acum patru ani, pacientii care se interneaza la SUUB au acum la dispozitie 10 saloane noi, moderne care au fost date in folosinta odata cu deschiderea corpului A3 al spitalului, de la etajul 3 la etajul 12 (10 saloane pe etaj). De asemenea, la etajul 2 a fost deschis un nou salon de Terapie Intensiva, cu 7 paturi.

Statia centrala de sterilizare de la SUUB, cea mai moderna din Romania

De asemenea, au fost luate masuri care vizeaza siguranta pacientilor, astfel ca s-a modernizat si imbunatatit trasabilitatea procesului de sterilizare, cu scopul de a scadea catre zero orice risc de functionare incorecta a acestui proces. Concret, statia centrala de sterilizare de la SUUB a fost modernizata in luna noiembrie a anului 2018, devenind cea mai moderna din Romania. "Aici, intreg instrumentarul se spala cu ultrasunete si mecanizat, prin folosirea masinilor automate de spalat", sustin reprezentantii spitalului.

Modernizarile din ultimii patru ani i-au vizat si pe bolnavii cu boli hematologice rare. Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, prin sectia Hematologie, a fost recunoscut oficial, in aprilie 2018, ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare, iar in noiembrie 2018, in cadrul SUUB, a inceput activitatea de transplant medular, de catre echipa medicala din Sectia Clinica Hematologie si Transplant.

In plus, in octombrie 2018, a fost deschis Centrul integrat de diagnostic si tratament al sanului, unde abordarea pluri-disciplinara a cazurilor este asigurata de un Tumor Board, format din oncolog, radiolog, anatomopatolog, chirurg general, ginecolog, chirurg plastician si psiholog.

La capitolul planuri de viitor, Unitatea de Primiri Urgente de la SUUB este in curs de autorizare a unui heliport, in cadrul caruia elicopterele medicale vor beneficia de culoare de zbor, pe timp de zi si de noapte, iar Blocul Operator Central este in faza de probe tehnologice.

"Aceasta structura va asigura conditii cu adevarat moderne de ingrijire si interventii chirurgicale in toate patologiile si in mod deosebit in chirurgia generala, politrauma, ortopedie, neurochirurgie si chirurgie cardiovasculara. Exista o zona pre/post-operatorie in care se face transferul in siguranta si un sector de terapie intensiva post-operatorie pentru acesti pacienti", spun reprezentanti SUUB.

Cum ar fi tratati in Romania anului 2019 ranitii unei tragedii de amploarea Colectiv

In cazul unei tragedii asemanatoare cu a celei din Colectiv, ranitii cu arsuri majore ar putea fi tratati in 23 de paturi de mari arsi, in trei unitati functionale pentru arsi, dintre care doua deschise recent, si ar avea la dispozitie un mecanism oficial de transfer al marilor arsi in afara tarii. Din pacate, la patru ani de Colectiv, statul roman nu a reusit sa construiasca niciun centru pentru mari arsi, doar pe hartie, si nu a putut sa infiinteze nicio banca de piele, atat de necesara in recuperarea ranitilor. Chiar si ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca pe moment, in Romania nu pot fi tratati 30 de pacienti cu arsuri grave. Cu toate acestea, lucrurile au inceput sa se "miste" in acest sens, spune ea.

Momentan, Romania dispune de 23 de paturi de mari arsi adulti si 10 paturi pentru copii, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitala. Cu toate acestea, in cele 23 de paturi mentionate sunt incluse si cele din Timisoara si Iasi, cate cinci in fiecare spital, inaugurate cu putin timp inainte de a se implini patru ani de la tragedia Colectiv. Momentan, cele cinci paturi de la Iasi sunt inca nefunctionale din cauza lipsei de personal, iar la Timisoara sunt functionale doar trei.

La aceste 23 de patrui de mari arsi se adauga aproximativ 280 de paturi de arsi in toata Romania. Potrivit unei declaratii pentru Mediafax a lui Dan Dumitrescu, secretar de stat din Ministerul Sanatatii, 68 dintre cele 280 de paturi sunt in Capitala. Cele mai multe orase din tara care au paturi pentru arsi sunt Ploiesti (17 paturi), Galati si Iasi (15 paturi), Brasov (14 paturi).

Sursa foto: sfam_photo/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri