Moartea unui padurar roman, care a revoltat opinia publica luna trecuta, continua sa starneasca reactii in presa internationala. Publicatia germana Der Spiegel vorbeste despre mafia lemnului din Romania si despre faptul ca toti cei care stau in calea hotilor isi pun viata in pericol.

In articolul intitulat „Mafia lemnului in Romania: Padurea in pericol”, jurnalistii germani observa faptul ca tara noastra si-a taiat sistematic padurile, iar amploarea defrisarilor ilegale este mult mai mare decat se credea, scrie Digi24.. Asta pentru ca problema principala nu sunt infractorii marunti sau satenii care taie padurile pentru ca nu au bani de lemne pentru foc, ci cererea mare de lemn de peste hotare.

„Romania este unul dintre cei mai mari exportatori de lemn din Europa. Companiile austriece Schweighofer, Kronospan si Egger au construit uzine cu capacitati mari de procesare in Romania, iar Germania este unul dintre cumparatorii produselor lor. Insa Romania este o sursa importanta de materie prima si pentru gigantul Ikea. Numeroase companii din tara produc mobilier ieftin pentru grupul suedez si Ikea chiar detine in jur de 50.000 de hectare de padure in Romania”, relateaza Der Spiegel.

Jurnalistii germani scriu ca, desi au existat numeroase proteste, in urma carora atat statul roman, cat si aceste mari companii si-au luat angajamentul de a impiedica taierile ilegale de copaci, nu s-a schimbat nimic.

Comertul cu lemn reprezinta o afacere de un miliard de dolari si ramificatiile patrund in cele mai inalte cercuri politice. Milioane de metri cubi de lemn sunt taiati ilegal si cine indrazneste sa deranjeze aceasta afacere isi poate pune viata in pericol.

Sase padurari romani au fost ucisi in ultimii ani, scriu jurnalistii germani, in timp ce in alti 650 de angajatii forestieri au fost raniti in timp ce incercau sa opreasca defrisarile ilegale. Der Spiegel scrie ca in Romania se taie in fiecare an in jur de 38 de milioane de metri cubi de lemne, dar oficial sunt declarate doar 18 milioane.

Sursa foto: bibossos | Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri