Exista riscul iminent de declansare a unei noi crize a medicamentelor in Romania, in conditiile in care 71 de medicamente risca sa dispara din farmacii la inceput de noiembrie. "Guvernul demis lasa in urma doar cimitire pline!", atrage atentia Alianta Pacientilor Cronici, care sustine ca in Romania sunt autorizate mai putin de 4.000 de medicamente, ceea ce inseamna mai putin de jumatate din media tarilor Uniunii Europene. La polul opus, Ministerul Sanatatii se apara si sustine ca cele 71 de medicamente au inlocuitor.

Totodata, Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) precizeaza ca pentru 90% dintre medicamentele aflate in uz in Romania exista inlocuitori, medicamente generice si biosimilare care trateaza cu aceeasi eficienta si siguranta, continand aceleasi ingrediente active, in asa fel incat "nu exista un motiv real de panica privind carente de aprovizionare". Totodata, PRIMER atrage atentia ca nu politica de preturi, ci taxele de pana la 50% obliga producatorii sa retraga sau sa nu mai aduca medicamente in Romania.

Potrivit PRIMER, in catalogul oficial al MS sunt inscrise 5.769 de medicamente care au preturi inregistrate si care pot fi comercializate in Romania, cifra fiind similara celei din alte tari, din regiunea noastra. PRIMER mai atrage atentia ca nu politica de preturi, ci taxele de pana la 50% obliga producatorii sa retraga sau sa nu mai aduca medicamente in Romania si estimeaza ca incepand din 2015 au disparut din piata peste 2.000 de medicamente, in special cele ieftine, care nu erau rentabile in conditiile unor accize de 50%.

PRIMER, care reuneste 19 fabrici de medicamente din Romania, mentioneaza ca la inceputul lunii octombrie a fost adusa in dezbatere publica o corectie la Ordinul Ministerului Sanatatii 368/2017, in care printr-o masura de natura tehnica se propunea cresterea preturilor pentru medicamentele din sursa unica, evitand astfel disparitia lor. Din pacate, insa, proiectul de ordin a fost retras.

"In ultimii 10 ani, Romania a ratat foarte multe politici publice din domeniul medicamentului, ramanand tara din UE care desi are cea mai mica investitie in alocarea de bani pentru medicamente, mai putin de 74 euro/locuitor, are un consum de sub 20% medicamente generice (sub 8% din productie interna) si de sub 10% medicamente biosimilare. Doar prin utilizarea acestora s-ar putea crea spatiu bugetar pentru introducerea in circulatie de noi medicamente. Din pacate, din ce in ce mai multe tari se confrunta cu disfunctionalitati in aprovizionarea cu medicamente, dar marea lor majoritate a adoptat mecanisme care sa discearna intre carentele reale si santajul pe care-l fac anumiti producatori asupra autoritatilor pentru a-si asigura beneficii comerciale", mai adauga PRIMER.

Ministerul Sanatatii, despre disparitia celor 71 de medicamente din farmacii: Au inlocuitor

Informatiile conform carora pacientii raman fara tratament in urma disparitiei a 71 de medicamente de pe piata "reprezinta o tema falsa adusa in spatiul public nefondat", sustine Ministerul Sanatatii. 71 de medicamente pentru bolnavii cronici, dintre care 21 nu au substitut, ar urma sa dispara de pe piata, incepand cu data de 1 noiembrie, din cauza ca Ministerul Sanatatii si companiile producatoare nu au reusit sa ajunga la un acord privind pretul acestora, au anuntat asociatiile de pacienti cronici din Romania. Ministerul Sanatatii sustine insa ca numarul medicamentelor pentru care nu exista alternativa terapeutica este de 19, dintre care unul are Autorizatia de Punere pe Piata suspendata de Comisia Europeana.

Ministerul Sanatatii sustine ca "in luna septembrie 2019, detinatorii de Autorizatii de Punere pe Piata aferenti medicamentelor corespunzatoare a 57 de pozitii din Canamed au revenit si au acceptat pretul stabilit de minister, pentru care se aplica si penalizarea de 5% pentru 12 luni. Prin urmare, au ramas in analiza un numar de 71 de pozitii din care, pentru 49, ANMDMR a identificat echivalent farmaceutic autorizat si comercializat pe piata din Romania."

Reprezentantii institutiei arata ca pentru restul de 22 de pozitii, Ministerul Sanatatii a identificat medicamentele si ariile terapeutice afectate dupa cum urmeaza:

- cardiologie (13 denumiri comerciale, aferente a 6 DCI),
- diabet (2 denumiri comerciale, aferente a 2 DCI)

- boli infectioase (1 denumire comerciala, aferenta a 1 DCI)
- reumatologie (1 denumire comerciala, aferenta a 1 DCI)
- urologie (1 denumire comerciala, aferenta a 1 DCI)
- radiologie (1 denumire comerciala, aferenta a 1 DCI – a carei APP a fost suspendata de catre Comisia Europeana in urma unei proceduri de arbitraj).

Alianta Pacientilor Cronici: Guvernul demis lasa in urma doar cimitire pline

In Romania sunt autorizate mai putin de 4.000 de medicamente, ceea ce inseamna mai putin de jumatate din media tarilor Uniunii Europene. "Subfinantarea sistemului si politica populista a pretului medicamentului - cel mai mic din UE - nu a facut decat ca, azi, sa nu mai avem nicio sansa la viata, deoarece am ramas fara medicamente. Guvernul demis lasa in urma doar cimitire pline", acuza reprezentantii Aliantei Pacientilor Cronici din Romania.

"Intentia unor masuri pompieristice ale ministrului Sanatatii nu au determinat decat panica in randul pacientilor ramasi fara tratamente, iar lucrurile s-au agravat de la o zi la alta. Saptamana viitoare, in 2, 4 si 6 noiembrie, se vor retrage din Romania inca 21 de medicamente fara alternativa terapeutica. Zeci de mii de romani, pacienti cronici, nu vor mai avea acces la niciun fel de tratament medicamentos!", atrage atentia Alianta Pacientilor cu Afectiuni Cronice.

Radiografia actuala a sistemului de sanatate, in viziunea Aliantei Pacientilor Cronici din Romania:

- pacientii isi mai castiga dreptul la sanatate/tratamente doar in instanta;
- pacientii au fost lasati fara medicamentele esentiale si existentiale;

- disparitia medicamentelor fara alternative terapeutice, ramasa fara nicio solutie de la Ministerul Sanatatii, face in continuare victime;
- disparitia medicamentelor cu alternativa terapeutica nu si-a asumat-o nimeni din randul comisiilor consultative ale Ministerului Sanatatii sau a societatilor profesionale, netinandu-se seama de efectele farmacologice diferite ale medicamentelor, inclusiv cele din aceeasi clasa terapeutica;
- ignorarea de catre autoritati a studiilor clinice care ar fi adus bani la buget si ar fi salvat vieti;
- realocarea banilor din sistemul de sanatate de catre guvern - a se vedea taxa pe viciu, etc. - si dirijarea acestora catre salarii si pensii speciale;
- politizarea excesiva a sistemului prin numirea la conducerea unor institutii a unor incompetenti care nu au facut decat sa fure si sa blocheze sistemul;

"Orice Guvern va fi instalat la Palatul Victoria, trebuie sa aiba, nu ca prioritate, ci ca urgenta urgentelor, rezolvarea imediata a crizei din sanatate, printr-o consultare ampla cu asociatiile de pacienti", este concluzia Aliantei Pacientilor cu Afectiuni Cronice.

Sursa foto: Shutterstock / Tero Vesalainen Kimberly Boyles

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri