99% dintre romani considera ca sanatatea trebuie sa fie o prioritate pe agenda publica, potrivit studiului „Sanatatea ca prioritate in Romania”. Totodata, 96% dintre romani spun ca au interactionat in ultimii 3 ani cu sistemul de romanesc de sanatate, insa doar 38% s-au declarat multumiti de ultima interactiune.

Sanatatea trebuie sa fie o prioritate pe agenda publica - este opinia a 99% dintre romani si scopul campaniei „Votez pentru Sanatate”, care isi propune sa genereze o schimbare concreta in sistemul romanesc. Necesitatea unei schimbari in bine si implementarea unor masuri concrete, precum o finantare adecvata, programe de preventie si un acces mai bun la ingrijire si medicamente, sunt reflectate si de perceptia pacientilor romani asupra sistemului de sanatate, arata datele studiului reprezentativ pentru populatia urbana „Sanatatea ca prioritate in Romania”, realizat de ISRA Center (membru al Coalitiei Votez pentru Sanatate), in luna octombrie 2019.

Principalele lipsuri ale sistemului de sanatate

Astfel, 99% dintre romanii din mediul urban cred ca sanatatea ar trebui sa fie o prioritate pentru Guvern si autoritati1 , iar 86% considera ca standardele europene de tratament sunt inaccesibile in Romania. Finantarea, investitiile si lipsa unor dotari moderne sunt principalele lipsuri ale sistemului de sanatate, in opinia respondentilor.
96% dintre acestia au declarat ca au interactionat in ultimii 3 ani cu sistemul de romanesc de sanatate, insa doar 38% s-au declarat multumiti de ultima interactiune.

Mai mult, 74% dintre romani cred ca majoritatea masurilor propuse in domeniul sanatatii in ultimii 3 ani nu au fost implementate si aproximativ 65% nu simt o schimbare in bine in acest domeniu.

“2019-2020 este o perioada electorala si reprezinta o sansa in plus de a-i convinge pe actualii si viitorii alesi ca Sanatatea romanilor trebuie privita ca o investitie pe termen lung. Prin campania «Votez pentru Sanatate» ne propunem sa atragem implicarea a cat mai multi romani, sa convingem autoritatile sa ia masuri concrete pentru ca, in final, sa putem beneficia cu totii de un sistem sanitar modern si performant”, a declarat Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina si membru al Consiliului de Experti Votez pentru Sanatate.

Ce ii ingrijoreaza pe romani

Principalele aspecte care ii afecteaza pe pacientii romani sunt calitatea slaba a ingrijirilor medicale, numarul insuficient de medici, lipsa unei viziuni pe termen lung privind sanatatea si accesul limitat la medicamente noi, potrivit aceluiasi studiu.

Pentru 78% dintre respondenti, a avea acces la ingrijire si medicamente este un lucru foarte important, insa dintre cei care au primit o reteta de medicamente noi, 4 din 10 au avut dificultati in a gasi tratamentul de care aveau nevoie.

“Sanatatea cetatenilor ar trebui sa fie o prioritate pentru decidenti, dar totodata depinde de fiecare dintre noi cat de mult punem accent pe acest subiect. Noi, cetatenii, ar trebui sa fim cei care alegem prioritatile pe care le dorim”, a declarat Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si membru al Consiliului de Experti Votez pentru Sanatate.

Masuri cu un impact real - O finantare mai mare din partea Guvernului

Sanatatea ar trebui sa primeasca o finantare mai mare din partea Guvernului, cred 97% dintre romani, in timp ce 74% dintre acestia cred ca mai putin de jumatate (sau niciuna) dintre masurile propuse pentru Sanatate au fost realizate.

In privinta masurilor pe care si le-ar dori implementate, in topul celor propuse sunt imbunatatirea ingrijirilor medicale, investitii in echiparea spitalelor, lansarea unor programe de preventie si accesul la medicamente de ultima generatie.

Votez pentru Sanatate este o campanie de informare si implicare publica, lansata in octombrie 2016, la initiativa Coalitiei „Votez pentru Sanatate”, care isi propune sa faca din sanatate o prioritate pe agenda publica si sa genereze o schimbare concreta in sistemul de sanatate.

Peste 20 de entitati si institutii s-au alaturat pana in prezent Coalitiei: asociatii profesionale, societati medicale, asociatii de pacienti, companii private, experti in diverse domenii, lista entitatilor care vor sa se alature fiind deschisa pe toata perioada campaniei.

Cei 19 milioane de romani, de fapt apartinatori, viitori, fosti sau actuali pacienti, se pot alatura campaniei, votand pe site-ul www.votezpentrusanatate.ro. Cu cat mai multi romani voteaza pentru sanatate, cu atat sunt sanse mai mari ca Sanatatea, cel mai important pacient al Romaniei, sa se transforme dintr-un pacient cronic intr-unul vindecat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri