94% dintre cititorii wall-street.ro au raspuns ca merg la vot pe data de 10 noiembrie 2019, in primul tur al alegerilor prezidentiale din acest an, potrivit unui sondaj pe pagina de Facebook.

94% dintre cititorii wall-street.ro au raspuns ca merg la vot, insumand un numar de 547 de voturi din cele 584, cate au fost in total*. De cealalta parte, 37 de persoane au declarat ca nu merg la vot in primul tur al alegerilor prezidentiale.

Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat in weekend ca dintre cei 41.000 de alegatori din strainatate care s-au inscris pentru a vota prin corespondenta, aproape 17.500 au trimis in tara plicurile cu optiunile pentru primul tur. Dintre acestia, in jur de 2.000 au votat deja anticipat si pentru turul doi al alegerilor prezidentiale. Votul lor va fi validat doar daca au optat pentru unul din cei doi candidati care vor ajunge in acea etapa. In caz contrar, buletinul de vot va fi anulat.

In mai putin de o saptamana incep alegerile prezidentiale. Vor fi cele mai sumpe alegeri organizate in istoria statului roman. Pretul este triplu fata de cel achitat la europarlamentare si depaseste 150 de milioane de euro.

"Sunt cele mai scumpe alegeri, pentru ca vorbim de 835 de sectii de votare in strainatate, fata de 441, fata de 390, cate erau acum cinci ani in strainatate si procesul de votare in strainatate este costisitor, dar este costisitor si in tara. Din 150 de milioane de euro, 50 de milioane aproape sunt in strainatate, dar 100 de milioane in tara. Sunt destul de multi bani", a spus intr-o conferinta de presa Mituletu-Buica, seful Autoritatii Electorale Permanente.

Unde pot vota romanii - Vezi care este cea mai apropiata sectie de votare

Potrivit BEC, un numar de 18.748 de sectii de votare vor fi deschise duminica, 10 noiembrie, la alegerile prezidentiale, iar in strainatate 835 pentru romanii de peste hotare. In competitia pentru prezidentiale s-au inscris si au fost validati 14 candidati.

Mandatul de Presedinte al Romaniei este de cinci ani, iar in data de 10 noiembrie va avea loc votul in tara la alegerile prezidentiale, intre orele 07.00 si 21.00. Al doilea tur de scrutin a fost programat sa aiba loc pe 24 noiembrie, in acelasi interval orar.

Cei de la Code for Romania au pus la dispozitie un instrument prin care atat romanii din tara cat si cei din strainatate pot gasi cea mai apropiata sectie de vot. Utilizatorii isi introduc in aplicatie orasul in care locuiesc si le sunt indicate toate sectiile din apropiere, astfel incat sa o aleaga pe cea care le e cel mai la indemana, dar sa aiba si alte optiuni, in cazul in care se intampla ca la alte scrutine ca timpii de asteptare sa fie mult prea mari.

Romanii din strainatate incep sa voteze de vineri si au la dispozitie 3 zile sa-si exprime dreptul constitutional de alege cine sa le reprezinte tara pentru urmatorii 5 ani, astfel ca ambasadele de peste hotare sunt cu organizarea pe final si au inceput sa informeze cetatenii cand si unde sa vina la urne.

In total, AEP a aprobat 835 de sectii de votare in strainatate, cele mai multe fiind in Spania - 143. Potrivit listei, dintre cele 143 de sectii din 99 de localitati spaniole, o parte sunt deschise in hoteluri, centre culturale, centre comerciale sau, de exemplu, in Guissona, in "Aventura Park"- un spatiu dedicat evenimentelor pentru copii.

In Madrid, AEP a aprobat organizarea a noua sectii de votare.

In Italia au fost aprobate 142 de sectii de votare, dintre care cinci la Roma, impartite la Ambasada, Consulat, respectiv Institutul Cultural Roman. La Milano, pe lista AEP figureaza trei sectii de votare, toate pe Via Oglio 20, unde este o scoala.

In Aosta, sectia de votare pentru cetatenii romani a fost stabilita in biblioteca localitatii, iar in Matera romanii pot vota in complexul comercial "Il Circo".

In Germania, AEP a aprobat 79 de sectii de votare, iar in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord - 72, dintre care 18 sunt la Londra. Printre spatiile in care va exista o sectie de votare, in Londra, se numara si restaurantul "Dracula".

Romanii din Franta pot vota la prezidentiale intr-una dintre cele 50 de sectii aprobate de AEP. Cinci dintre aceste sectii sunt in Paris. Toate cele trei sectii de votare stabilite pentru romanii din Marsilia sunt in hoteluri, potrivit listei publicate de Autoritatea Electorala Permanenta.

AEP a aprobat infiintarea a 37 de sectii de votare in Republica Moldova, dintre care 12 sunt in Chisinau.

In Belgia au fost aprobate 23 de sectii de votare, iar in Austria - 17.

In Irlanda, dintre cele 16 sectii aprobate, 10 sunt la Dublin, toate la Royal Dublin Society. Romanii din Cork pot vota la primaria localitatii.

Romanii din Afganistan pot vota in una dintre cele doua sectii de votare aprobate in bazele NATO din Kabul, respectiv Kandahar.

Cine sunt candidatii pentru Cotroceni

14 persoane se afla pe lista candidatilor la alegerile prezidentiale din 2019.

  1. Klaus Iohannia - presedintele in exercitiu
  2. Viorica Dancila - candidatul PSD
  3. Dan Barna - candidatul Aliantei USR-PLUS
  4. Mircea Diaconu - candidatul ALDE si Pro Romania
  5. Theodor Paleologu - PMP
  6. Kelemen Hunor - UDMR
  7. Ramona Ioana Bruynssels - candidatul Partidului Puterii Umaniste
  8. Catalin Ivan - fost europarlamentar PSD
  9. Alexandru Cumpanasu
  10. Viorel Catarama
  11. Bogdan Stanoevici
  12. John Ion Banu
  13. Ninel Peia
  14. Sebastian-Constantin Popesc

*Acest sondaj nu are valoare sociologica. El este folosit pentru a compara optiunile cititorilor Wall-Street.ro

Sursa foto: Pixabay / RGY23

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri