Vaccinul antigripal VaxigripTetra, produs de Sanofi Pasteur, ar putea reveni in farmaciile din Romania la finalul lunii noiembrie, o noua livrare de vaccinuri fiind planificata peste doua saptamani, au declarat pentru wall-street.ro reprezentantii companiei, cel mai mare producator de vaccinuri la nivel mondial.

In acest moment, Romania se confrunta cu o lipsa acuta a vaccinului antigripal, care lipseste atat din cabinetele medicilor de familie, cat si din farmacii, desi imunizarea ar fi trebuit sa inceapa, in mod normal, in luna octombrie.

De ce lipseste din piata vaccinul antigripal?

Volumele de VaxigripTetra - vaccinul gripal al Sanofi Pasteur pentru acest sezon au fost estimate pe baza livrarilor de pe piata privata (piata out-of-the pocket) din sezonul precedent, au explicat reprezentantii companiei, intrebati despre cauzele care au condus la o penurie in ceea ce priveste vaccinul antigripal.

Pentru a-si respecta angajamentul de a contribui la cresterea ratei de vaccinare antigripala, Sanofi a sustinut un volum de doze mai mare cu 33% comparativ cu sezonul trecut, livrat in farmacii la inceputul lunii octombrie. Potrivit reprezentantilor companiei, cu toate ca volumul total de vaccinuri la nivel de tara este mai mare, a fost observata "o viteza de absorbtie si o cerere mult mai mari. Este un semn bun deoarece arata ca populatia se concentreaza pe preventie".

Totodata, reprezentantii Sanofi au adaugat ca incearca sa suplimenteze cantitatea de vaccinuri VaxigripTetra, o noua livrare fiind planificata pentru Romania in urmatoarele saptamani. Astfel, oamenii se vor putea vaccina inainte de venirea iernii si inainte de varful sezonului de gripa, care a fost observat, in general, in ianuarie.

Pretul unei doze de vaccin antigripal in farmacii se situeaza intre 50-60 de lei. La medicii de familie, vaccinul antigripal este administrat gratuit categoriilor considerate cu risc - persoanele cu varsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici de orice varsta, femeile insarcinate sau copiii.

La nivelul Romaniei si nu numai, in ceea ce priveste productia si distributia de vaccinuri gripale, companiile au in vedere trei aspecte-cheie:

  • recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) care selecteaza tulpinile de virus ce urmeaza sa fie incluse in vaccinuri
  • cererea de vaccin gripal din sezonul precedent
  • timpul de sase luni necesar pentru productia unui vaccin gripal

Fiind cel mai mare producator mondial de vaccin gripal, pentru sezonul gripal 2019-2020 din Emisfera Nordica, Sanofi Pasteur s-a angajat sa livreze cu 10% mai multe doze de vaccin in comparatie cu sezonul precedent (inclusiv o crestere de peste 20% in Europa) cu scopul de a contribui la imunizarea cat mai multor persoane impotriva gripei.

In Romania, vaccinarea antigripala este acoperita in proportie de 85% prin Programul National de Imunizare (pentru categoriile de populatie la risc) si in proportie de 15% de piata privata (pentru populatia neacoperita prin PNI), piata pe care Sanofi Romania activeaza alaturi de alti 2 producatori farmaceutici.

Pe cine afecteaza gripa?

In fiecare an, la nivel mondial sunt raportate intre 3 si 5 milioane de cazuri de imbolnaviri severe de gripa, femeile insarcinate si copiii regasindu-se intre grupele cu risc crescut de complicatii. Complicatiile cele mai severe le dezvolta copiii sub 2 ani si cei expusi in colectivitate. In functie de virulenta virusului, decesele asociate gripei pot varia de la 290.000 la 650.000 de persoane.

In sezonul gripal 2018-2019, in Romania s-au inregistrat 23.727 de cazuri de afectiuni clinice compatibile cu gripa, de 2 ori mai multe decat in sezonul precedent, din care s-au confirmat prin analize de laborator 2.310 cazuri de gripa, cu 31,9% mai multe fata de sezonul precedent. Unul din trei adulti care au contractat gripa a avut nevoie de spitalizare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri