Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si Societatea Romana de Epidemiologie atrag atentia asupra necesitatii introducerii compensarii la vaccinuri pentru pacientii cu afectiuni cronice.

"Ultimele dezbateri cu profesionistii si cu pacientii ne-au aratat ca multi pacienti cronici, care ar fi trebui sa fie vaccinati, nici macar nu erau constienti de acest lucru. Unele scheme de vaccinare sunt foarte scumpe ajungand la aproximativ 1000 de euro, iar cei mai multi pacienti nu si le permit", atrage atentia Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Pacientii cu boli cronice din Romania au acces gratuit doar la o parte dintre vaccinuri, cum ar fi vaccinul impotriva gripei, scrie Hotnews.ro.

Medici din mai multe specialitati medicale (epidemiologie, chirurgie, boli infectioase, reumatologie, nefrologie, oncologie, geriatrie, pneumologie, cardiologie, medicina de familie etc.), reprezentanti ai asociatiilor de pacienti si ai autoritatilor locale au participat astazi la Iasi la sediul Universitatii de Medicina si Farmacie 'Gr.T. Popa' din Iasi la dezbaterea cu tema 'Strategia de vaccinare pentru pacientii cronici'.

"A fost discutata oportunitatea vaccinarii persoanelor cu afectiuni cronice, care prezinta vulnerabilitate pentru a dezvolta boli infectioase acute, cu potential evolutiv mult mai grav comparativ cu populatia generala, inclusiv prin decompensarea bolii lor de baza. Vorbim despre pacienti la care exista o deteriorare a starii lor de sanatate prin imunodepresie de diverse cauze (diabet, boli hematologice, cancer, boli inflamatorii cronice, splenectomie, transplant, infectia HIV/SIDA, etc.). Pentru acesti pacienti dar si pentru persoanelor din anturajul lor apropiat este nevoie de vaccinare mai ales in contextul in care acoperirea vaccinala generala este suboptimala", a declarat prof. dr. Doina Azoicai, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie.

"Ultimele dezbateri cu profesionistii si cu pacientii ne-au aratat ca multi pacienti cronici, care ar fi trebui sa fie vaccinati, nici macar nu erau constienti de acest lucru. Unele scheme de vaccinare sunt foarte scumpe ajungand la aproximativ 1000 de euro, iar cei mai multi pacienti nu si le permit. Ca organizatie umbrela ce apara drepturile pacientilor la acces la diagnostic de cea mai buna calitate si cu sustinerea profesionistilor, sustinem necesitatea introducerii compensarii vaccinarii pentru pacientii cronici. Sistemul de sanatate din Romania cheltuie mai mult tratand complicatiile bolilor infectioase acute la acesti pacienti, ca sa nu mai vorbim de suferinta pacientilor", atrage atentia Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Dezbaterea face parte din proiectul Initiativa pentru viitor, lansat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice la inceputul lunii aprilie, cu sustinerea Societatii Romane de Epidemiologie, Societatii de Boli Infectioase si HIV/SIDA, Societatii Nationale de Medicina Familiei si Asociatiei Romane de Sanatate Publica si Management Sanitar.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri