In Romania, 40% din populatie traieste sub nivelul pragului de saracie. 150.000 dintre copiii Romaniei adorm flamanzi. In 2019, un sfert din populatia Romaniei traieste cu mai putin de 9 lei pe zi. Grija zilei de maine duce la somaj si abandon scolar, agresivitate, depresie si multe alte probleme grave. O parte importanta a societatii se concentreaza mai mult pe supravietuire decat pe dezvoltare. Acestea sunt premisele proiectului Banca de Alimente, lansat de Crucea Rosie Romana acum 10 ani, si motivele care stau la baza relansarii sub un nou mesaj, Banca pentru Altcineva.

Banca de Alimente inseamna colectarea alimentelor de baza greu perisabile, donate de persoane fizice sau companii si sortarea si distribuirea lor de catre Crucea Rosie catre beneficiari, persoane vulnerabile din intreaga tara. Peste 200.000 de familii au beneficiat deja de ajutor, din 2009 pana acum.

Cu ocazia aniversarii de 10 ani, Banca de Alimente devine Banca pentru Altcineva, incurajand Romania sa adopte obiceiul de a ajuta. Donatiile constante de alimente ii ajuta pe cei nevoiasi sa primeasca stabilitatea de care au nevoie pentru a se dezvolta si a deveni cetateni activi. Crucea Rosie Romana adreseaza tuturor romanilor apelul de a face Food Banking, pentru ca atunci cand hranesti pe altcineva, investesti in viitorul Romaniei.

Carrefour Romania si Mega Image sunt partenerii principali ai Bancii de Alimente de zece ani si vor continua sa sustina programul social al Crucii Rosii Romane in toate magazinele din tara. Alimentele greu perisabile recomandate pentru a fi donate vor fi semnalizate la raftul magazinelor, iar dupa achitarea lor de catre clienti pot fi donate in recipiente personalizate cu simbolul Bancii de Alimente, situate dupa casele de marcat.

Pachetele oferite persoanelor nevoiase au o greutate standard de 12 kg si contin 2L ulei, 1 kg zahar, 2 kg faina, 2 kg malai, 1 kg orez, 1 punga paste fainoase, 4 conserve de carne sau peste, conserve de legume, biscuiti si alte produse alimentare greu perisabile. Continutul unui pachet acopera nevoile de hrana ale unei familii formate din trei membri pentru 1 luna si au o valoare medie de 95 de lei.

Categoriile de produse greu perisabile care pot fi donate sunt:

• Alimente de baza: malai, faina de grau, zahar, ulei, orez, grau, gris, fasole, mazare uscata, linte, arpacas, lapte praf
• Conserve: conserve de carne, peste, pate de ficat, pate vegetal, mazare, fasole, bulion, zacusca, ghiveci, compot
• Paste fainoase, cereale
• Produse instant: supe instant, fulgi de fasole, fulgi de cartofi
• Bauturi: cacao, cafea, ceai, apa, sucuri
• Dulciuri, printre care biscuiti, napolitane, ciocolata
• Hrana pentru bebelusi, precum pireuri, supe, cereale, ceaiuri, sucuri, lapte praf
• Alte produse, precum produse dietetice, alune, miez de nuca, seminte floarea soarelui, fistic, fructe confiate, fructe uscate

Banca de Alimente in cifre

  • 10 ani de aniversare Banca de Alimente
  • 200.000 de familii sau persoane ajutate
  • 12 kg cantareste pachetul cu alimente de baza primit de fiecare familie sau persoana sprijinita. Iata ce continea un astfel de pachet: ulei, zahar, faina, malai, orez, paste fainoase, conserve de carne sau peste, conserve de legume, biscuiti. Continutul unui pachet acopera nevoile de harana ale unei familii formate din trei membri pentru 1 luna.
  • 25.000 de voluntari implicati in actiuni de promovare si implementare.
  • Proiectul este o initiativa a Crucii Rosii Romane, preluata dupa modelul unor proiecte similare derulate cu succes, de ani de zile, in tari din Uniunea Europeana, precum si in SUA si Canada.

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este o organizatie umanitara, auxiliara statului roman, care are misiunea de a asista persoanele vulnerabile in situatii de dezastre si de criza. Prin programele si activitatile sale in beneficiul societatii, Crucea Rosie Romana contribuie la prevenirea si alinarea suferintei sub toate formele, protejeaza sanatatea si viata, promoveaza respectul fata de demnitatea umana, fara nicio discriminare bazata pe nationalitate, rasa, sex, religie, varsta, apartenenta sociala sau politica.

Sursa foto: By Victoria 1/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri