Joi, 28 noiembrie, a avut loc lansarea oficiala a Asociatiei Medicilor Independenti, o comunitate de medici antreprenori care isi propune sa fie o alternativa la actualul sistem de sanatate si o garantie a calitatii pentru pacient, prin colaborarea unor echipe de medici specializati. Printre membrii fondatori se numara medicii Wargha Enayati (Intermedicas), Mihaela Leventer (dr. Leventer Center), Ion Bogdan Codorean (ArtroSport Clinic), Gabriel Tatu (Cardiomed), Ovidiu Palea (Provita), Predoi Silviu (Wellborn).

Presedintele Asociatiei Medicilor Independenti, dr. Wargha Enayati, a afirmat ca ideea formarii asociatiei a venit in urma cu un an si jumatate de la un prieten care a realizat acelasi lucru, dar in zona de agronomie.

"Este prea dur sa dispara patura de mijloc a serviciilor medicale. Aceasta a fost ideea care ne-a adus impreuna, sa promovam serviciile business-urilor medicale mici. Decizia actului medical sa apartina exclusiv medicului in cabinet. Este un model financiar cu focus pe medic pentru rezolvarea problemelor si nu pe trimiteri si comisioane in dreapta si in stanga. El incearca sa rezolve pacientul direct. Sunt medici de top independenti care au cabinetele lor, la care pacientul are prioritate, are acces mai facil", a spus dr. Wargha Enayati, care a completat ca incearca sa construiasca comunitati si spera ca AMI va fi o alta comunitate in care oamenii sa lucreze unii cu altii.

In acest moment, AMI are aproximativ 50 de clinici care numara in jur de 500 de membri si spera ca pana la finalul anului sa ajunga la 500 de pacienti.

Mihaela Leventer: As vrea ca sigla AMI sa insemne o sigla a calitatii

Intrebata despre motivele pentru care a ales sa se implice in proiectul AMI, dr. Mihaela Leventer a declarat ca nevoia de colaborare si competenta au fost cele care au facut-o sa spuna DA.

”Pe drumul pe care am intrat am inteles si importanta colaborarii. Desi au o afectiune principala pentru care ajung la medicul specialist, rareori problemele pacientilor se opresc la un singur diagnostic. Am nevoie in managementul pacientului si de serviciul de medicina nucleara si de un laborator care sa imi furnizeze cel mai repede investigatiile, am nevoie uneori de un cardiolog care sa imi dea sfaturi sau sa il puna pe picioare, am nevoie de un oncolog, uneori de plastician”, a explicat medicul dermatolog.

Nevoia de colaborare a fost principalul lucru care m-a facut sa spun da ideii lui Wargha si sa intru cu toata inima in acest proiect

dr. Mihaela Leventer

Si-ar dori ca sigla AMI sa insemne o sigla a calitatii, deoarece crede foarte mult in competenta si ”in insulele acestea de normalitate care suntem noi, clinicile asa zis mici private, care ducem specialitatea catre performanta inalta, care am investit pornind de la nimic si aducand lucrurile in zona de vizibilitate publica, de notorietate si de reputatie buna”.

”Reteaua va fi un beneficiu pentru noi, pentru ca vom rezolva rapid si corect nevoile pacientului, fara presiunea unui organizator de business. Vreau o medicina facuta cu suflet in favoarea pacientului. Pentru pacienti cred ca va fi un mare beneficiu sa aiba un raspuns la intrebarea pe care o primim in mod curent de la foarte multe persoane : ”Nu cunoasteti un doctor foarte bun...?”, a conchis fondatoarea Asociatiei.

Gheorghe Borcean (Colegiul Medicilor): Serviciile medicale private vor lua amploare; un plus de investitie si calitate

Prezent la eveniment, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Gheorghe Borcean, a declarat ca acualul sistem public romanesc de sanatate este un sistem industrializat, in care bolnavul este ”prelucrat industrial”.

Totodata, acesta spune ca este o chestiune de timp pana cand serviciile medicale private vor lua amploare in Romania si vor aduce "acel plus de investitie de bani si de calitate" in sistemul de sanatate romanesc.

"Un om in intregul sau are mai multe nevoi decat are un singur organ si asta nu se poate face intr-un sistem industrializat cum este astazi sistemul public, unde exista norme, protocoale, ghiduri, in care pacientul este prelucrat, ci trebuie sa se intoarca intr-un sistem personalizat. In marile retele, tratamentul a ajuns sub forma in care bolnavul este prelucrat industrial, ca sa iasa un produs. Este o chestiune de timp ca serviciile private sa ia amploare in Romania, aducand acel plus de investitie, de bani si de calitate in sistemul de sanatate romanesc. Noi facem aceeasi medicina in public sau in privat. Organizarea actului medical difera mult si am vrea sa fie la fel in sistemul medical", a spus Borcean in cadrul evenimentului de lansare a Asociatiei Medicilor Independenti.

Cum functioneaza AMI?

In ceea ce priveste pacientul, acesta are doua modalitati prin care sa ajunga la AMI: fie pe site, solicitand direct o programare, fie sunand la un numar de telefon (021.222.1370). In momentul in care este preluata solicitarea pacientului, cei care raspund la telefon fac un mic screening cu scopul de a identifica exact natura problemei medicale si sa-si dea seama care este specialitatea potrivita la care ar trebui sa ajunga pacientul.

”Dupa acest screening, din reteaua AMI se recomanda cabinetul cu specializarea potrivita. In cazul in care sunt mai multe cabinete pe aceeasi specializare, pacientului i se dau mai multe variante din care sa aleaga. In functie de disponibilitatea pacientului, el este programat acolo unde isi doreste. Dupa ce are loc consultatia, serviciul de coordonare a pacientilor suna si face follow-up”, a explicat pentru wall-street.ro Ana Maria Maria, CEO Intermedicas.

Programarea prin AMI este gratuita, iar pacientul plateste tariful de cabinet la medicul respectiv. Totodata, in cadrul Asociatiei exista mai multe clinici care ofera promotii pe anumite servicii, pentru a facilita accesul pacientului. De asemenea, o parte din clinicile care se afla in AMI are contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si atunci, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, pacientul poate sa mearga si sa beneficieze de consultatii, investigatii, RMN sau analize de laborator.

”Timpul pe asteptare este de 3 zile. Una din obligatiile pe care fiecare membru AMI si le-a asumat este sa pastreze niste sloturi pentru pacientii AMI. Asta insemna ca in mod normal, cam in 3 zile lucratoare reusim sa gasim o programare indiferent de specialitate”, spune Ana Maria Marian.

In ceea ce priveste clinicile membre AMI, exista anumite criterii care sunt luate in calcul (sa faca dovada practicii independente, sa aiba o activitate profesionala de minimum 50% in mediul privat, sa nu aiba condamnare pentru malpraxis). Totodata, membrii AMI vor plati o taxa de cotizatie anuala de 500 de lei.

”Ceea ce incercam noi sa construim este o comunitate de clinici si cabinete de top. Ne intereseaza foarte mult ca nivelul calitativ sa fie ridicat, de aceea nu este o asociatie de volum, nu are sute de clinici in ea”, explica CEO-ul Intermedicas.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri