Parada militara organizata de Ziua Nationala a Romaniei in Piata Arcul de Triumf din Bucuresti incepe duminica, la ora 11.00, cand mii de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii si Administratia Nationala a Penitenciarelor si sute de militari din tari aliate sau parteneri incep defilarea.

Aproximativ 4.000 de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii si Administratia Nationala a Penitenciarelor si aproximativ 200 de mijloace tehnice vor participa pe 1 Decembrie, incepand cu ora 11,00, la Parada Militara Nationala organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in Piata Arcul de Triumf din Bucuresti.

Potrivit unui comunicat al MApN, la parada vor participa 500 militari din 21 de tari aliate sau partenere si, in functie de conditiile meteorologice, vor evolua si peste 50 de aeronave.

"Detasamentele de militari straini vor fi din Bulgaria, Canada, Republica Ceha, Croatia, Franta, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina si SUA", se arata in comunicat.

Imediat dupa incheierea defilarii militarilor si a tehnicii, publicul va putea vizita, pana la ora 14,00, expozitiile care vor fi amplasate in zona Pietei Presei Libere si in zona Monumentului Infanterie de pe Bulevardul Kiseleff.

Tot in Bucuresti va avea loc, incepand cu ora 9,00, o ceremonie militara si religioasa de depunere de coroane si jerbe de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut, din Parcul Carol I.

"In garnizoana Alba Iulia, incepand cu ora 13,00, in zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, va avea loc ceremonia militara la care vor lua parte aproximativ 1.400 de militari si specialisti din cadrul MApN, MAI, SRI si ANP, cu aproximativ 110 mijloace tehnice si circa 15 aeronave", precizeaza sursa citata.

Incepand cu ora 10,00, la Monumentul "Marii Uniri" va fi organizata o ceremonie militara de depunere de coroane si jerbe de flori, iar intre orele 11,00 si 12,30, publicul va avea ocazia sa vizioneze tehnica participanta la defilare, care va fi stationata pe Bulevardul 1 Decembrie 1918.

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanti ai Armatei Romaniei vor participa, la solicitarea si cu sprijinul autoritatilor locale, la pregatirea, organizarea si desfasurarea de ceremonii militare si religioase de depunere de coroane de flori, intalniri cu militari veterani si veterani de razboi, defilari si expozitii de tehnica militara de lupta si armament in garnizoane in care sunt dislocate mari unitati si unitati militare.

Cu ocazia Zilei Nationale, Drapelul national va fi arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Militarii aflati in misiune in teatrele de operatii din Afganistan, Balcanii de Vest, Mali si Irak, precum si cei aflati in misiune in Polonia, desfasoara ceremonii militare si activitati specifice cu ocazia Zilei Nationale.

"Folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems - RPAS) in spatiul aerian unde se desfasoara manifestarile dedicate Zilei Nationale este interzisa, conform prevederilor articolului 12 din Hotararea de Guvern nr. 912/2010. Pentru asigurarea celor mai bune conditii de acces si vizionare a Paradei, recomandam publicului spectator sa vina la ceremonii fara bagaje voluminoase", precizeaza MApN.

Peste 27.000 de angajati ai MAI sunt la datorie in data de 1 Decembrie pentru a asigura masurile de ordine publica si interventiile in caz de urgenta, cu accent pe evenimentele publice prilejuite de Ziua Nationala.

In intreaga tara vor avea loc peste 660 manifestari - parade militare, ceremonii de depuneri de coroane si evenimente cultural - artistice. Pentru asigurarea masurilor de ordine publica la aceste evenimente sunt implicati, la nivel national, politisti, jandarmi, pompieri si paramedici SMURD.

Ziua Nationala la Targul de Craciun Bucuresti

In seara de 1 decembrie, cei care aleg sa sarbatoreasca Ziua Nationala la Targul de Craciun Bucuresti vor avea parte de un program artistic care incepe de la ora 18.30. "Ziua Romaniei, Ziua Bucuriei" va aduce laolalta vedete ale muzicii populare romanesti, acompaniate de Orchestra Nationala "Valahia", a Primariei Municipiului Bucuresti, condusa de Marius Zorila: Nicolae Muresan, Niculina Stoican, Margareta Clipa, Petrica Matu Stoian, Stefania Rares, Nicoleta Voica, Florica Zaha, Gheorghe Turda, Gheorghe Rosoga, Razvan Rados si Corul Cuanticum, Ansamblul folcloric profesionist "Doina Dunarii".

De asemenea, pe scena din Piata Constitutiei, de Ziua Nationala, vor fi prezente si Ansamblul folcloric profesionist "Doina Dunarii" din Giurgiu, Ansamblul "Ellas" din Bucuresti - Minoritatea greaca, Ansamblul "Kozaciok" din Suceava - Minoritatea ucraineana, Chiamiran Chivu si Ansamblul "Can Su" din Constanta - Minoritatea turco-tatara, Ansamblul "Iholu" din Constanta - Comunitatea aromana.

Restrictii de trafic

Pentru asigurarea unui trafic rutier fluent si in conditii de siguranta, pentru efectuarea antrenamentelor generale si pentru parada militara, in zilele de 30 noiembrie, respectiv 01 decembrie 2019, traficul rutier va fi restrictionat dupa cum urmeaza:

- intre orele 04:00 - 15:00, va fi inchisa circulatia pe axul central si banda I pe Sos. Kiseleff, intre Piata Presei Libere si Arcul de Triumf si benzile I si II (locala) pe Sos. Bucuresti-Ploiesti, sensul de mers Piata Presei Libere catre Fantana Miorita, precum si pe benzile III si IV pe Sos. Bucuresti-Ploiesti, sensul de mers Fantana Miorita catre Piata Presei Libere. De asemenea, va fi restrictionat traficul rutier si in Pasajul Presei Libere, pe sensul de deplasare dinspre Piata Presei Libere catre Arcul de Triumf, traficul rutier fiind dirijat prin breteaua care accede in Piata Montreal.

- intre orele 07:00 - 15:00, va fi inchisa total circulatia (gradual, in functie de momentul sosirii tehnicii militare pentru parada) pe Sos. Kiseleff intre Piata Presei Libere si intrarea in Piata Victoriei, pana la semaforul care face legatura cu Bd. Aviatorilor si Str. Paris, pe strazile adiacente, precum si pe Str. Al. Constantinescu, intre Bd. Marasti si Arcul de Triumf, Bd. Maresal Averescu intre bd. Marasti si Arcul de Triumf, Bd. Constantin Prezan, intre Piata Arcul de Triumf si Piata Charles de Gaulle, Str. Primo Nebiolo, Str. Arh. Ion Mincu, Str. Docentilor si pe Str. Barbu Delavrancea. De asemenea, traficul rutier va fi restrictionat temporar si pe Bd. Poligrafiei, Bd. Marasti si Str. Clucerului, pe durata deplasarii tehnicii si personalului.

- tot intre orele 07:00 - 15.00, traficul rutier va fi restrictionat temporar si pe urmatoarele artere: Str. Boiangiu Radu, Str. Serdarului, Str. Postelnicului, Str. Stolnicului, Str. Nicolae Racota, Intrarea Setrarului, Str. Paharnicului, Str. Pivnicerului, Bd. Beijing si Bd. Aviatorilor, banda I de circulatie de la sensul giratoriu Monumentul Crucea Secolului pana la Piata Charles de Gaulle, sensul de mers catre Piata Charles de Gaulle;

- intre orele 07:00 - 15:00, va fi inchisa circulatia si pe banda I de pe Bd. Ion Mihalache, ambele sensuri de mers, tronsonul cuprins intre Bd. Nicolae Titulescu si intersectia cu Str. Turda.

De asemenea, pentru pregatirea Paradei militare se vor desfasura si urmatoarele activitati:

- incepand cu data de 29 noiembrie a.c., orele 16:00, pana pe 01 decembrie a.c., orele 15.00, vor fi rezervate parcarile din Parcul Herastrau, aferente Berariei H si Clubului BOA;

- incepand cu data de 29 noiembrie a.c., orele 09:00, pana pe 01 decembrie a.c., orele 20.00, se va rezerva alveola statiei S.T.B. din Piata Arcul de Triumf, sensul de mers dinspre Bd. Constantin Prezan catre Piata Presei Libere;

- in data de 29 noiembrie, orele 16.00 pana in data de 01 decembrie, orele 15.00, se va interzice stationarea autovehiculelor pe Aleea Pescarus, intre Intrarea Pescarus si Restaurant Pescarus, cat si in alveolele de pe Sos. Kiseleff, in zona Monumentului Infanteriei;

- in ziua de 30 noiembrie a.c., incepand cu orele 12.00, pana la data de 01 decembrie, orele 12.00, se va interzice stationare autovehiculelor in zona adiacenta Fantanii Zodiac, de la intrarea principala in Parcul Carol I;

- in ziua de 30 noiembrie a.c., incepand cu ora 09.00, pana pe 01 decembrie, ora 20.00, va fi restrictionat traficul rutier pe str. A. Constantinescu, banda I, sensul de mers dinspre Arcul de Triumf catre Manastirea Casin si pe Sos. Kiseleff, banda I, pe sensul de mers dinspre Piata Presei Libere catre Arcul de Triumf, si incepand cu ora 14.00, benzile I si II, din Piata Arcului de Triumf sensul de mers dinspre Bd. Ctin. Prezan catre Piata Presei Libere;

- in ziua de 29 noiembrie, orele 16.00, pana in data de 01 decembrie, orele 15.00, se va restrictiona traficul rutier pe Bd. Aviatorilor, pe banda I de circulatie, dinspre Bd. Beijing catre Str. Arh. I. Mincu si la necesitate, banda I pe sensul de mers dinspre Str. Arh. I. Mincu catre Bd. Beijing, precum si pe breteaua adiacenta Bd. Aviatorilor, (respectiv Parcului Herastrau), intre rondul Pescarus si Piata Charles de Gaulle.

Rute ocolitoare recomandate:

1. Sos. Bucuresti-Ploiesti - Piata Presei Libere - Piata Montreal - Bd. Marasti - Str. Alexandru Constantinescu - Piata Domenii - Bd. Ion Mihalache;

2. Sos. Bucuresti-Ploiesti - Piata Presei Libere - Piata Montreal - Bd. Marasti - Bd. Maresal Averescu - Str. Turda - Podul Grant;

3. Piata Victoriei - Bd. Aviatorilor - Bd. Nicolae Caramfil - Bd. Aerogarii - DN1;

4. Sos. Stefan cel Mare - Str. Barbu Vacarescu - Bd. Aerogarii - D.N.1.

Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri