Afacerile din domeniul exploatarilor forestiere si prelucrarii lemnului din Romania vor atinge in 2019 cel mai ridicat nivel din istorie, in conditiile in care cele peste 6.000 de firme care activeaza in sector vor inregistra afaceri estimate la peste 2,5 miliarde de euro, arata o analiza de profil.

Comparativ cu anul trecut, cresterea afacerilor pe acest segment este de peste 100 de milioane de euro, conform Agerpres.ro.

Potrivit Frames, afacerile companiilor au atins, cumulat, in 2018, nivelul de 11,43 de miliarde de lei (2,4 miliarde de euro), in crestere cu 800 de milioane de lei fata de aceeasi perioada a anului precedent si la un nivel dublu fata de 2010. Si profitabilitatea sectorului a urmat aceeasi tendinta, crescand de la 480,1 de milioane de lei, in 2010, la 678,1 de milioane de lei in 2018.

"O statistica recenta, data publicitatii de Greenpeace, estima ca Romania pierde in fiecare ora peste 3 hectare de padure. In absenta unei legislatii care sa limiteze disparitia ,,aurului verde'', cu autoritati preocupate doar la nivel declarativ de starea padurilor, defrisarile masive, legale sau ilegale, s-au accentuat in ultimii ani. Cum business-ul este unul relativ simplu si insuficient reglementat, padurea a atras tot mai multi investitori preocupati sa taie cat mai repede si cat mai mult, in cautarea unor profituri cu multe zerouri.

Asa s-a ajuns ca numarul firmelor active din domeniul exploatarilor forestiere si prelucrarii lemnului sa creasca semnificativ din 2010 si pana in prezent, de la 3937 la 6189 de firme in 2018 (cod CAEN 220 si 1610)", se arata in comunicatul Frames.

Potrivit analistilor companiei de consultanta, anul 2019 a adus o crestere a business-ului la nivelul intregului sector, cu focus pe zonele forestiere din Bucovina, Maramures si Moldova. "Firmele au investit semnificativ in extinderea operatiunilor, de la utilaje la forta de munca, iar estimarile merg catre un nou nivel record al cifrei de afaceri, de peste 2,5 de miliarde de euro'', afirma analistii companiei.

Potrivit datelor Frames, in 2018, in domeniul exploatarii forestiere activau 3305 firme, cu 15.480 de angajati. Acestea au incheiat anul cu afaceri de 3,68 de miliarde de lei si un profit cumulat de 320,8 de milioane de lei.

Pe de alta parte, sectorul prelucrarii lemnului (taierea si rindeluirea lemnului) inregistra, anul trecut, 2884 companii active, cu 23.590 angajati. Afacerile acestor firme depaseau cifra de 7,74 de miliarde de lei, profitul inregistrat fiind unul semnificativ, de 357,2 de milioane de lei.

"Dupa 30 de ani de capitalism, Romania a ajuns o tara secatuita de resurse. De la petrol la gaze, ape minerale, aur si paduri, autoritatile au vandut resursele tarii pe redevente infime. Padurea a devenit un business de succes, intr-o tara prea putin preocupata de ecologie, de sustenabilitatea resurselor, de aerul curat, de viitor'', a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Holzindustrie Schweighofer SRL, companie redenumita HS Timber Productions SRL, reprezinta, de ani de zile, cel mai important jucator din piata. Potrivit Frames, compania austriaca, cu sediul in Bucuresti, a incheiat anul 2018 cu o cifra de afaceri de 1,78 de miliarde de lei (374 de milioane de euro) si un profit de 34,5 de milioane de lei (7,23 de milioane de euro). Compania austriaca angaja, anul trecut, 1779 de persoane, nivel dublu fata de anul 2008.

Pe locurile urmatoare in topul companiilor implicate in exploatarea ,,aurului verde'' al Romaniei in 2018 se afla Kostamonu Romania SA, din Mures, cu afaceri de 705,2 de milioane de lei (160,3 de milioane de euro) si Karelia Upofloor SRL, din Maramures, cu o cifra de afaceri de 180,5 de milioane de lei (41 de milioane de euro).

"Radiografia business-ului din acest sector arata ca piata este controlata, in mare parte, de cativa jucatori care realizeaza peste 80 la suta din cifra totala de afaceri. Este un business care creste de la an la an si in care investitorii straini, in special cei austrieci, olandezi, britanici, ciprioti, polonezi si francezi, se afla in prim-plan'', precizeaza reprezentantii Frames.

Pe de alta parte, dincolo de afacerile legale din sectorul exploatarii lemnului, piata neagra a lemnului a crescut spectaculos, reusind sa depaseasca, ca volum, segmentul monitorizat de stat.

Potrivit datelor de la Inventarul Forestier National, din Romania sunt taiati, anual, 38,6 de milioane de metri cubi de lemn iar din aceasta cantitate doar 18,5 milioane de metri cubi reprezinta taierile legale, pentru care se platesc taxe, restul de 20 de milioane de metri cubi fiind arbori extrasi fara nicio forma legala, in mare parte din padurile proprietate privata.

"Situatia din zona exploatarilor forestiere si prelucrarii lemnului tinde sa se agraveze de la an la an, pe masura ce cererea de export de lemn din Romania creste semnificativ, iar autoritatile intarzie sa ia masurile necesare combaterii fenomenului taierilor ilegale'', arata analiza Frames.

Potrivit analistilor, taierile ilegale trebuie puse in legatura directa si cu situatia firmelor din domeniu.

"Cum majoritatea firmelor sunt din zona microintreprinderilor, iar media creantelor este destul de ridicata, acestea nu au destul capital sa supravietuiasca conditiilor din piata si, posibil, ca multe dintre acestea, avand si un personal redus, sa activeze la limita legii in scopul de a-si pastra business-ul pe linia de plutire'', arata analiza.

Analistii subliniaza, insa, ca si statul este vinovat, in mare parte, de extinderea fenomenului taierilor ilegale de arbori din paduri.

"Dincolo de cazurile prezentate de mass-media, de sesizarile ONG-urilor care au aratat ca printre beneficiarii taierilor ilegale s-ar afla inclusiv fabrici cunoscute de cherestea si mobila din Romania, nu am inregistrat, din pacate, decat victime (un mort si alte 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva in 2019) si prea putine actiuni penale, masuri administrative indreptate impotriva celor care taie ilegal padurile'', arata analiza.

Potrivit expertilor, trebuie facuta o diferenta clara intre cei care exploateaza legal padurile din Romania si cei care o fac ilegal.

"Este esential, pe de alta parte, ca noul Guvern sa vina cu masuri concrete care sa protejeze padurile si sa limiteze, la un nivel drastic, taierile de arbori. Interzicerea exporturilor de lemn, cel putin pentru o perioada de cativa ani, ar putea fi o solutie viabila pentru mediu, insa dezastruoasa pentru business-ul din acest sector. Astfel ca trebuie gasita o solutie de echilibru, care sa stimuleze exploatarea sustenabila a padurilor. O reglementare mai stricta a acestui domeniu, inclusiv prin cresterea semnificativa a taxelor pentru exploatarea lemnului, similara cu cea practicata in alte tari occidentale, pare a fi cea mai buna solutie"', se mai spune in analiza Frames.

Analiza Frames a fost realizata pe baza unui studiu de business realizat de compania de consultanta dedicat companiilor din sectoarele exploatarii forestiere si prelucrarii lemnului. Datele prelucrate sunt obtinute de la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor pe baza informatiilor publice declarate de companii.

Sursa foto: Facebook / Greenpeace Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri