Anul 2019, cu seria sa de incendii, seceta, episoade de canicula si uragane, se numara printre primii trei cei mai caldurosi ani inregistrati din 1850 si incheie un deceniu de ''caldura exceptionala'', a anuntat marti ONU cu ocazia Summitului asupra Climei (COP25) desfasurat la Madrid, potrivit AFP.

"Anul 2019 marcheaza finalul unui deceniu cu temperaturi extrem de ridicate, scaderea stratului de gheata si o crestere record a nivelului apelor marii la scara globala din cauza gazelor cu efect de sera produse in urma activitatii umane", a precizat Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM).

"2019 s-ar putea plasa al doilea sau al treilea in lista celor mai caldurosi ani inregistrati vreodata" din 1850, data la care au fost demarate inregistrarile sistematice ale temperaturilor. "2016, care a debutat cu un episod El Nino de o intensitate extrem de puternica, se mentine anul cel mai calduros", a precizat OMM, referindu-se la curentul ecuatorial cald din Oceanul Pacific, scrie Agerpres.

Cresterea nivelului mediu al apelor marii se accelereaza, oceanul devine mai acid, banchiza arctica se retrage, calota glaciara din Groenlanda se topeste.

Incalzirea este de asemenea insotita de fenomene climatice extreme, cum ar fi inundatiile din Iran, seceta din Australia si din America Centrala, episoadele de canicula din Europa si din Australia sau incendiile de padure care au afectat Siberia, Indonezia si America de Sud.

"Capriciile meteorologice si climatice au facut pagube severe", a subliniat secretarul OMM, Petteri Taalas, citat intr-un comunicat.

Potrivit Centrului de Monitorizare a Stramutarilor Interne (IDMC), peste 10 milioane de persoane au fost stramutate pe teritoriul propriei tari in primul semestru, 7 milioane dintre acestea din cauza catastrofelor climatice. Inundatiile reprezinta cauza principala, urmate de furtuni si seceta. Cele mai afectate regiuni sunt Asia si zona Pacificului.

"Numarul noilor stramutari asociate fenomenelor meteorologice extreme s-ar putea tripla, ajungand la circa 22 de milioane (de persoane) pana la finalul lui 2019", a aratat OMM.

Foametea

"Valurile de canicula si inundatiile, care loveau pana acum 'o data intr-un secol', se produc din ce in ce mai frecvent. Din Bahamas pana in Japonia, traversand Mozambic, tarile au suferit efectele devastatoare ale cicloanelor tropicale. Incendiile de padure au decimat regiuni din Arctica si Australia", a reamintit Petteri Taalas.

Secretarul general al OMM a insistat totodata asupra ''pluviometriei mai neregulate'', care, combinata cu cresterea demografica, ''va oferi provocari considerabile in domeniul securitatii alimentare pentru tarile vulnerabile''.

Incepand cu 2018, foametea este din nou in crestere la nivel global, peste 820 de milioane de persoane suferind de pe urma acestui flagel.

Pentru realizarea bilantului sau provizoriu pentru 2019, a carui forma finala va fi publicata in martie 2020, agentia ONU a utilizat temperaturile inregistrate in perioada ianuarie-octombrie. In zece luni, temperatura medie mondiala a fost mai ridicata cu circa 1,1 grade Celsius in comparatie cu perioada pre-industriala. Aceasta incalzire este asociata cu ''nivelurile de CO2 care au continuat sa creasca in 2019'', potrivit datelor inregistrate in timp real in anumite puncte de pe glob.

Anul 2019 face parte din deceniul 2010-2019, care este ''aproape cu siguranta'' cel mai calduros inregistrat vreodata. ''Incepand cu anii 1980, fiecare deceniu succesiv a fost mai calduros decat precedentul'', a aratat OMM.

In ritmul actual, temperatura ar putea creste pana la 4 sau 5 grade Celsius pana la sfarsitul secolului. Chiar daca statele isi respecta angajamentele actuale, cresterea au putea depasi 3 grade Celsius, in timp ce Acordul de la Paris din 2015 prevede limitarea incalzirii globale mondiale sub 2 grade Celsius, si anume la 1,5 grade Celsius.

In cadrul COP25 de la Madrid, statele participante ''nu au nicio scuza pentru blocarea progresului sau a pune piedici atunci cand stiinta demonstreaza ca se impune urgent luarea unor masuri'', a precizat Kat Kramer, din cadrul ONG-ului Christian Aid.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri