Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca "licitatia pentru tramvaie a fost legala si transparenta", precizand ca "presiunile publice sunt incorecte".

"In ceea ce priveste licitatia privind cumpararea celor 100 de tramvaie (...), este de neinteles cum mai multi actori politici fac declaratii cu privire la o licitatie care este in curs, despre care CNSC trebuie sa dea intr-un numar de zile un raspuns, o licitatie pe fonduri europene care a fost supravegheata si monitorizata inca din prima zi atat de organismele nationale, cat si de cele europene. Nu exista niciun dubiu ca tot ce s-a intamplat pana acum a fost mai mult decat legal si transparent, iar toate aceste presiuni publice sunt incorecte. Nu vreau sa spun mai multe lucruri. In postarea domnului presedinte Tariceanu sunt foarte multe inexactitati, pe care eu le-am lamurit intr-un comunicat de presa, nu exista niciun document care sa releve faptul ca sase din 13 membri ai Comisiei au fost de acord si restul nu, deci aceste lucruri nu s-au intamplat, nu stiu de unde isi ia informatiile domnul Tariceanu, nu stiu de unde se inspira, cert este ca ceea ce a scris in postare nu este adevarat iar institutiile statului trebuie sa-si faca datoria", a declarat Gabriela Firea, duminica, la Antena 3.

Ea a afirmat ca niciun primar nu are cum sa impuna unei comisii de licitatie "cine sa castige, ce nationalitate sa aiba o companie", adaugand ca "nu se va accepta niciodata la Bruxelles sa se creeze avantaje pentru producatorii autohtoni".

"Nu exista posibilitatea ca un primar, nici macar cel general, sa spuna unei comisii de licitatie cine sa castige, ce nationalitate sa aiba o companie. Din momentul in care am devenit stat membru al UE, trebuie sa aplicam toate prevederile atat nationale, cat si comunitare. Politicienii, daca doresc, pot sa modifice legea achizitiilor publice astfel incat sa existe avantaje pentru producatorii romani. Si eu sunt un bun roman si eu vreau sa sprijinim productia romaneasca de absolut orice, nu doar de tramvaie, dar in acest moment legislatia, asa cum este ea, nu poate sa creeze discriminari pozitive pentru producatorii romani. Poate, in perioada urmatoare, politicienii care sunt acum la putere, care au dat un guvern jos si au instalat un alt guvern vor modifica legislatia, dar va spun ca pe aceasta chestiune a tratamentului egal al companiilor care intra intr-o procedura de licitatie internationala, pentru ca asa este aceasta despre care vorbim, nu se va accepta niciodata la Bruxelles sa se creeze avantaje pentru producatorii autohtoni, iar companiile despre care vorbeste domnul presedinte Tariceanu au castigat licitatii internationale, licitatii europene, nu doar in Romania, nu doar la Bucuresti, ci si in alte municipii din tara. Recomand mai mare atentie cu privire la declaratiile politice in legatura cu proceduri care se afla acum in curs in privinta unor achizitii publice si care au fost supravegheate si sunt de catre toate institutiile", a mai spus Firea.

Presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, i-a solicitat primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, sa asigure o procedura transparenta pentru licitatia de achizitionare a unor tramvaie, amintind ca cele fabricate la Arad circula si in Cluj-Napoca, Arad si Oradea.

"Noi nu i-am cerut sa intervina in licitatii, ci sa se asigure ca procedura este transparenta si nu dirijata catre compania turceasca. Sa se asigure ca in caietul de sarcini nu sunt incluse prevederi menite din start sa elimine sau sa defavorizeze compania romaneasca. Cred ca nu trebuie sa se repeada sa aprobe un raport de licitatie validat de doar 6 membri ai comisiei din totalul de 13! Legea ii permite sa ceara reanalizarea ofertelor fara sa fie acuzata ca intervine in licitatie! Ii reamintesc dnei primar general ca tramvaiele fabricate la Arad circula si in Cluj-Napoca, Arad si Oradea si nu vad de ce ele nu ar fi bune si pentru Bucuresti", a scris Tariceanu pe Facebook.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri