Locuitorii municipiului Craiova isi vor alege locurile de parcare dintre blocuri, incepand cu 1 ianuarie 2020, prin intermediul unei platforme electronice, urmand sa plateasca o taxa suplimentara de parcare pentru acestea.

Potrivit primarului Mihail Genoiu, nici inventarierea locurilor de parcare, nici platforma nu au fost finalizate pana in acest moment.

"Lucram la o platforma electronica pe care se va derula toata aceasta activitate (distribuirea locurilor de parcare - n.r.). Pe platforma, care va fi facuta cunoscuta cetatenilor si va fi prezentata, se va intra ca persoana fizica, pe adresa pe care o ai ca proprietar, vei putea vizualiza parcarea locului tau, in parcarea respectiva vei da click pe locul de parcare pe care il alegi si il soliciti si poti sa faci inclusiv plata electronica. Deci totul se va derula digital. Daca pe un loc de parcare se vor da doua sau trei click-uri, atunci vor avea optiunea sa se mute pe alt loc de parcare ca sa se asigure corect, ca nu e nicio alta persoana solicitanta or se va face un fel de licitatie, dar totul va fi electronic. Vom face o campanie de informare", a spus Genoiu, citat de Agerpres.

Consiliul Local (CL) Craiova, a aprobat pe 28 februarie, prin votul majoritatii PSD, un proiect de hotarare prin care se va institui parcarea cu plata pe domeniul public al municipiului si un regulament privind aplicarea acestei taxe. In noul regulament, se introduce conceptul de parcare de resedinta cu plata pe domeniul public, care se refera la parcarile din jurul imobilelor, care sunt folosite, in mod curent, de locatari, iar primaria si-a propus sa inventarieze toate locurile disponibile si sa instituie o taxa anuala pentru folosirea acestora, in conditiile in care in acest moment nu se cunoaste numarul exact al locurilor de parcare din oras.

Acesta este estimat la circa 29.000 in conditiile in care exista aproape 200.000 de masini.

In cazul in care locurile de parcare din jurul blocurilor sunt suficiente pentru toti locatarii care au in proprietate masini, acestea vor fi atribuite in ordinea depunerii cererilor, pe principiul "primul venit, primul servit", iar daca locurile sunt insuficiente, se va organiza licitatie publica.

Potrivit HCL, locurile de parcare vor fi atribuite numai dupa amenajarea, semnalizarea si numerotarea acestora de catre administratorul parcarilor si, conform regulamentului, se poate aloca un singur loc de parcare pe apartament, iar cel de-al doilea loc de parcare se atribuie numai daca parcarea nu se ocupa, chiar si atunci cererile urmand sa fie solutionate in ordinea depunerii.

De asemenea, locurile de parcare se atribuie numai pentru autovehiculele de maximum opt locuri si o greutate de 3,5 tone.

In ceea ce priveste taxa de parcare anuala, aceasta a fost stabilita de CL Craiova la 150 lei/an -pentru zona 0, 120 lei/an -pentru zona 1 si 100 lei/an - pentru zona 2, urmand sa fie achitata incepand de anul viitor si sa fie platita anticipat la momentul eliberarii autorizatiei. Pentru parcarile la care s-a organizat licitatie, taxa anuala va fi cea licitata si va fi platita tot anticipat.

Intre orele 8.00-18.00, de luni pana vineri, pe locul respectiv poate parca orice persoana care tranziteaza zona; intre orele 18.00-8.00 de luni pana vineri si de sambata pana luni la ora 8.00, locul de parcare apartine celui care detine autorizatia.

Consilierii PNL s-au opus proiectului de hotarare si au acuzat conducerea Primariei ca l-a facut "pe genunchi", fara dezbatere publica si fara sa tina cont de opiniile craiovenilor.

Consilierii PNL din Consiliul Local Craiova au formulat o actiune in instanta in care cer anularea hotararii CL prin care se va institui taxa pe locurile de parcare de la blocuri incepand cu 1 ianuarie 2020.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri