Cadavrele oilor din nava esuata nu pot reprezenta o sursa de contaminare cu spori Bacillus anthracis a apei marii sau a mediului din zona respectiva, precizeaza reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Aceste precizari vin in urma informatiilor aparute in spatiul public referitoare la riscul ca in cadavrele oilor sa se dezvolte antrax si sa prezinte o amenintare pentru sanatatea publica.

"Pentru a fi acceptate la export, toate animalele de la bordul navei au fost certificate clinic sanatoase, in exploatatia de origine, de catre un medic veterinar, starea de sanatate fiind confirmata la imbarcare si de catre medicii veterinari oficiali, din Punctul de iesire pentru export, din portul Midia. Mai mult, avand in vedere ca originea animalelor este Romania, acestea sunt vaccinate anual impotriva antraxului (actiune prevazuta in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor si ecvideelor, a actiunilor prevazute in Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, precum si a tarifelor aferente acestora)", se mentioneaza in comunicat, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, se exclude riscul aparitiei antraxului atata timp cat in efectivul respectiv nu s-au inregistrat animale cu forme clinice de antrax si animale moarte de antrax.

"In cazul ipotetic in care ar fi existat animale bolnave clinic de antrax si care au murit din cauza antraxului, in cadavrele nedeschise, forma vegetativa a bacteriei Bacillus anthracis rezista cateva zile, dupa care este distrusa de flora de putrefactie. Conditia ca forma vegetativa a bacteriei Bacillus anthracis (agentul patogen al antraxului) sa se transforme in spori, care reprezinta forma de rezistenta a bacteriei in natura si respectiv, de contaminare a altor animale, a omului a mediului etc. este ca acele cadavre sa se deschida in interval de 2- 3 zile pe sol, in conditii de uscaciune astfel incat forma vegetativa sa vina in contact cu oxigenul atmosferic si sa sporuleze", explica reprezentantii autoritatii.

Acestia precizeaza ca, si daca raman cadavre presupuse ale unor animale bolnave de antrax in apa marii, acestea nu prezinta un pericol de contaminare, deoarece in mediul respectiv nu exista oxigenul atmosferic necesar sporularii, iar forma vegetativa este eliminata de flora de putrefactie si de mediul salin.

Antraxul sau carbunele sau dalac este o boala infectioasa produsa de Bacillus anthracis, boala este o zoonoza (boala comuna omului si animalelor, fiind intalnita mai frecvent la paricopitate ( bovine, caprine, ovine). Nisa ecologica a acestei bacterii este reprezentata de sol, motiv pentru care infectia cu antrax este considerate "boala telurica''.

Pe data de 24 noiembrie, Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, incarcata cu 14.600 de oi si avand un echipaj de 22 de marinari de nationalitate siriana, s-a scufundat partial pe bordul drept, in portul Midia, dupa ce a plecat de la cheu.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri