28 Decembrie 2019

Tarile in care Noul An nu va fi 2020. Cum se calculeaza calendarul in Coreea de Nord, Thailanda sau Etiopia



In mai multe tari din lume noul an nu va fi 2020, ci altul, in functie de modul in care fiecare stat isi calculeaza calendarul, diferit de cel propus de papa Grigore XII in 1582, unde numerotarea incepe de la anul in care se considera ca s-a nascut Iisus Hristos. Spre exemplu, in Israel urmeaza anul 5780, iar Japonia incepe anul 2, transmite Matadornetwork.com.


In Coreea de Nord anii sunt numarati nu in functie de nasterea lui Iisus Hristos, la fel ca in cele mai multe dintre state, ci in functie de nasterea dictatorului comunist Kim Il Sung (1912), fondatorul republicii. Calendar Juche, numit dupa ideologia nord-coreeana, un sistem de gandire introdus de Kim II Sung, numara anii de la nasterea sa, in 1912. Astfel, anul care vine este 109.

Calendarul budist din Thailanda incepe in momentul in care Buddha a atins Nirvana, adica in anul 543 i.Hr.. Astfel, tara se pregateste sa intre in anul 2563. Acelasi calendar este valabil si pentru Sri Lanka, Cambodgia, Laos sau Myanmar.

Etiopia se pregateste sa intre in anul 2013 pentru ca functioneaza dupa un calendar coptic care considera ca Iisus Hristos s-a nascut 7 ani mai tarziu decat calendarul gregorian. In plus, calendarul etiopian are 13 luni si fiecare zi incepe la rasarit.

Calendarul evreiesc, unul dintre cele mai vechi, incepe de la luna plina din 7 octombrie 3761 i.Hr. si urmeaza anul 5780. Desi in Israel este folosit si calendarul gregorian, sarbatorile evreiesti si zilele de nastere se celebreaza dupa calendarul evreiesc.

Spre deosebire de multe calendare care se bazeaza pe traditii religioase, calendarul iranian are de-a face mai mult cu astronomia. Calendarul persan este cel oficial al Iranului si a fost creat de un grup de astronomi. Calendarul masoara timpul in functie de miscarea Pamantului in jurul soarelui si este realizat in functie de observatiile astronomice. Iran va intra in anul 1.398, alaturandu-i-se Afganistan, care foloseste acelasi sistem.

Japonia masoara trecerea timpului in functie de lungimea domniei unui imparat. Astfel, din 1989 si pana in 2019, japonezii au trait in epoca Heisei (”pacea de pretutindeni”), in timpul domniei Imparatului Akihito. Ceremonia de investire a noului imparat, Naruhito, a avut loc in anul 2019, asa ca Japonia se pregateste sa intre in anul 2, numit Reiwa 2. In prezent, japonezii traiesc epoca Reiwa (”armonie frumoasa”).

Ca majoritatea tarilor islamice, Arabia Saudita foloseste un sistem calendaristic dual, adica atat calendarul gregorian, cat si pe cel islamic. Calendarul islamic este, in principal, folosit pentru a marca evenimentele religioase importante, dar este folosit si pentru stabilirea noului an. Astfel, tarile islamice intra in anul 1422, dar abia pe 21 aprilie.



Citeste si