Horatiu Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, cel care se ocupa de verificarile la Spitalul Floreasca, spune ca chirurgul Mircea Beuran a semnat protocolul operator al interventiei in care o pacienta de 66 de ani, bolnava de cancer, a luat foc pe masa de operatie din cauza unor manevre gresite. Medicul sustine ca nu a fost in sala de operatie cand s-a petrecut gravul incident. Pacienta are arsuri pe 40% din corp, iar starea ei este grava, scrie Digi24.ro.

Medicul chirurg Mircea Beuran a declarat, sambata seara, ca el nu a facut parte din echipa care a operat-o pe pacienta care a luat foc pe masa de operatie la Spitalul Floreasca, iar acest lucru poate fi dovedit cu camerele video de la intrarea in spital, din blocul operator si cu protocoalele de terapie intensiva care noteaza toti timpii operatiei, scrie Agerpres.

"M-a sunat, fiind duminica dimineata, unul dintre colaboratorii mei ca situatia cu aceasta bolnava este asa cum v-am prezentat-o, iar eu i-am spus sa intre urgent in sala ca vin si eu - eu locuind in afara Bucurestiului. El, fiind medic primar, si-a facut o echipa, a intrat. Eu am plecat catre spital. Eram in masina, la vreo 5-6 minute de spital, cand m-a sunat ca au luat foc campurile operatorii ce acopereau aceasta pacienta. Nu am fost in echipa operatorie de la bun inceput. Acest lucru se poate dovedi cu ajutorul camerelor video de la intrarea in spital, din blocul operator, coroborate cu protocoalele de terapie intensiva, pentru ca se noteaza toti timpii de la anestezie", a declarat chirurgul Beuran, pentru Stirile TVR.

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a declarat ca "este surprinzatoare atitudinea unor chirurgi implicati'' in incidentul de la Spitalul Floreasca, unde o femeie a suferit arsuri grave chiar pe masa de operatie, acestia refuzand sa coopereze cu echipele de control de la Ministerul Sanatatii si Directia de Sanatate Publica (DSP) Bucuresti.

Potrivit unui comunicat de presa transmis sambata de catre Ministerul Sanatatii, inca din cursul serii de vineri o echipa din cadrul Inspectiei Sanitare a DSP Bucuresti a demarat un control la unitatea sanitara.

"A fost verificat protocolul operator din data cand s-a produs interventia chirurgicala si s-au consemnat declaratiile la o parte din personalul implicat in incident. Restul personalului va fi audiat, luni, 30.12.2019, intrucat la data efectuarii controlului nu a fost prezent. Daca este cazul, vor fi mobilizati si specialisti de la Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale care sa verifice daca aparatura medicala din sala de operatii functioneaza la parametri normal si daca personalul medical a fost instruit si a luat cunostinta de modalitatea de functionare a acestor echipamente", se precizeaza in comunicatul mentionat.

Totodata, ministrul Sanatatii afirma, citat in comunicat, ca este "regretabil" ca intr-un spital de anvergura celui de la Floreasca se poate intampla un asemenea incident.

"Ieri seara, cand am primit informatia, am si dispus trimiterea imediata a unei echipe de control, de la Inspectia Sanitara, fiindca exista pericolul musamalizarii acestui caz. Acum, starea de sanatate a pacientei e pe primul plan si facem toate eforturile necesare pentru a o stabiliza. Nu vom avea niciun fel de mila fata de cei care au gresit, mutiland aceasta pacienta si punandu-i serios viata in pericol. Surprinzatoare este atitudinea unor chirurgi implicati in acest incident, care refuza sa coopereze cu echipele de control de la MS si DSP Bucuresti. Ministerul Sanatatii, in functie de rezultatele anchetei, va sesiza Colegiul Medicilor si alte institutii competente. Nu vreau sa ma antepronunt, insa este vorba de un caz revoltator, in care un pacient vine cu incredere si-si pune viata in mana medicilor si ia foc pe masa de operatia", a declarat ministrul Costache, potrivit comunicatului mentionat.

Serviciul Investigatii Criminale din Politia Capitalei a declansat verificari cu privire la aspectele semnalate in mass-media referitoare la cazul unei paciente incendiate pe masa de operatie la Spitalul Floreasca, a informat Politia Capitalei.

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a anuntat anterior sambata, intr-o interventie la postul tv Digi 24, ca a trimis corpul de control al ministerului la Spitalul Floreasca din capitala, in legatura cu cazul pacientei care ar fi fost arsa pe masa de operatie, fiind acum in stare grava cu arsuri pe 40% din suprafata corpului, acesta fiind prezentat public de catre deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Potrivit afirmatiilor facute de catre deputatul USR pe pagina sa de facebook, pacienta bolnava de cancer ar fi fost incendiata de catre chirurgul Mircea Beuran, care ar fi folosit "gresit substantele de dezinfectie a tegumentelor, a imbibat cu aceste solutii campul operator de sub pacienta si la contactul cu electrocauterul pielea pacientei si campurile sterile au luat foc".

Ungureanu a publicat pe facebook si declaratiile olografe ale doua asistente din cadrul unitatii medicale, din care rezulta ca pacienta in flacari a fost stinsa cu un lighean de apa. El a sustinut ca, potrivit informatiilor care i-ar fi fost furnizate de catre o asistenta medicala, conducerea spitalului si inspectia venita de la DSP au incercat sa musamalizeze acest caz si nu i-au luat nicio declaratie scrisa chirurgului Mircea Beuran.

Ministrul Costache a mentionat, in interventia de la Digi 24, ca de la nivelul conducerii spitalului nu a fost semnalat ministerului acest incident petrecut duminica, 22 decembrie, adaugand ca este inexplicabil faptul ca chirurgului Beuran nu i s-a luat inca o declaratie scrisa cu privire la ce s-a intamplat. El a spus ca luni, 30 decembrie, urmeaza ca inspectorii sa aiba o intalnire cu medicul Mircea Beuran, pentru a analiza situatia.

Citeste si:

    Costache a subliniat ca vor fi sanctionati responsabilii de la nivelul DSP Bucuresti si conducerii spitalului care nu au informat Ministerul Sanatatii despre acest caz. Totodata, ministrul Victor Costache a mai mentionat, la Digi 24, ca este "socant" ca pacienta respectiva a fost stinsa cu apa din lighean, desi ar trebui sa existe in unitatea medicala proceduri pentru interventia in astfel de cazuri de urgenta in sala de operatii.

    Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Social »



    Setari Cookie-uri