Sistemul de pensii se afla intr-un pericol iminent in conditiile scaderii simtitoare a numarului persoanelor active, astfel ca populatia trebuie incurajata sa economiseasca bani pentru pensie prin sistemul de pensii administrat privat, care confera mai multa siguranta contribuabililor datorita trasabilitatii banilor si transparentei, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, intr-un interviu acordat Agerpres.

Ministrul a caracterizat Pilonul 2 drept un sistem de pensii corect, care da masura corectitudinii in raport cu contributiile realizate de oameni in vederea perioadei de retragere din activitatea profesionala. Intrebata daca intentioneaza sa creasca contributia la Pilonul 2, ministrul a declarat ca este de acord, dar acest lucru trebuie facut gradual.

"Daca acest lucru va fi oportun, da. Eu sunt pentru cresterea contributiilor la Pilonul 2, dar vom face etapizat acest lucru si pe baza unor analize care sa nu creasca deficitul la Pilonul 1 si care sa nu perturbe tot traseul contributiilor pe Pilonul 1. Vom face lucrurile pe baza unor analize care implica si echipa Ministerului Finantelor Publice si, la momentul la care va fi cazul, vom consulta, vom fi transparenti cu privire la aceste decizii. Afecteaza o buna parte din populatie, nu e o decizie pe care o vom lua peste noapte si in lipsa unei minime transparente pe acest subiect", a explicat Violeta Alexandru.

Varsta de pensionare

Totodata, Violeta Alexandru a atras atentia ca in toata Europa exista tendinta prelungirii varstei de pensionare, insa nu a indicat ca actualul Guvern ar intentiona sa ia masuri in acest sens in mandatul curent.

"Sa stiti ca in toata Europa varsta de pensionare este prelungita, este adevarat ca speranta de viata si tipul de activitati si in general ecosistemul in care noi lucram in Romania este usor diferit fata de alte tari, dar in general in Europa tendinta este de crestere a perioadei de activitate. Cu toate acestea, o reglementare clara privind prelungirea perioadei de activitate nu mi-a fost ceruta, nu mi s-a indicat. Sunt atenta la acest lucru. Pana nu termin aceasta evaluare de care va spun, ca sa-mi dau seama care sunt tendintele in acest moment la categoria de varsta persoane care intra in pensie, care au intrat de curand in pensie, sa-mi dau seama care sunt problemele in acest moment, n-as vrea sa ma grabesc sa avansez cifre legate de schimbari in lege legate de varsta de pensionare", a declarat ministrul Muncii.

"Dorinta mea este sa facem curatenie si ordine in sistemul pe care il avem in acest moment, si sa stiti ca este de 100 de ori mai dificil decat sa te grabesti si sa dai o noua lege a pensiilor ca sa bifezi ca ai prevazut in lege tot felul de articole care sa placa populatiei. Mai greu este sa aplici legile, sa te asiguri ca ele se aplica la fel in toate judetele tarii, mai greu este determini sistemul sa lucreze pentru pensionari, sa-i inteleaga nevoile, sa se aplece cu celeritate si sa rezolve cazurile in lucru. Eu am ales abordarea mai grea, anume sa incercam sa ne facem treaba in actualul cadru legal, dar daca voi desprinde concluzii care sa ma duca in directia completarii, clarificarii din actuala lege, voi inainta echipei guvernamentale aceste propuneri, dar n-as vrea sa anticipez. Prefer sa vad care este tipologia problemelor generate de aceasta lege, sa vad unde am gresit sistemul, unde am lasat ca lucrurile sa treneze, cand puteau fi rezolvate la timp, unde anume trebuie intervenit si in ce masura este nevoie de legislatie secundara inainte sa bulversez intreg sistemul si sa anunt o noua lege a pensiilor, ingropand practic problemele nerezolvate ale actualei legi", a spus Alexandru.

Ministrul Muncii si-a exprimat, totodata, ingrijorarea fata de impactul bugetar al legislatiei privind cresterea cu 40% a pensiilor incepand din septembrie 2020, dar a subliniat ca va aplica legea in vigoare cat timp detine mandatul de ministru.

Criza fortei de munca

In opinia Violetei Alexandru, statul a esuat in activitatea de conectare a cererii de forta de munca cu oferta, ea subliniind ca nu exista o problema grava a lipsei de forta de munca.

"Nu cred ca avem o problema grava de lipsa a fortei de munca, ci doar ca nu avem parghiile si nu proiectam credibilitate in relatie cu oamenii activi, care doresc sa se implice pe piata muncii", spune Alexandru.

Sursa foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri