Guvernul va prelungi cu trei luni, pana la 31 martie 2020, termenul pana la care operatorii de telefonie mobila sunt obligati sa vanda noile cartele SIM preplatite numai dupa ce obtin de la utilizatori date personale precum nume, prenume, adresa, CNP etc. Modificarea va fi facuta luni, prin Ordonanta de Urgenta, a anuntat ministrul Lucian Bode, in ultima sedinta de Guvern din 2019.

Acesta a motivat urgenta prin faptul ca termenul de 1 ianuarie 2020 ar fi imposibil de aplicat, in conditiile in care actul care a introdus aceasta obligatie este atacat la Curtea Constitutionala, scrie Hotnews.ro.

Dupa cazul Caracal, Guvernul a impus prin Ordonanta de Urgenta obligatia ca operatorii de telefonie mobila sa colecteze datele personale ale celor care cumpara cartele prepay, motivul invocat de autoritati fiind identificarea si pedepsirea celor care fac farse la 112, dar si reducerea timpilor de interventie.

Avocatul Poporului a atacat Ordonanta de Urgenta la Curtea Constitutionala subliniind ca argumentele din OUG nu sunt de natura sa justifice situatia extraordinara si nici urgenta unui act normativ care, reglementand obligativitatea colectarii datelor cu caracter personal si a stocarii pe un termen nedefinit a acestora, limiteaza drastic exercitarea dreptului la viata intima, familiala si privata.

"Ordonanta de urgenta (n.a privind vanzarea prepay doar cu buletinul) este in vigoare. Termenul de implementare este insa prea scurt si un alt motiv pentru care dorim extinderea acestui termen este si pentru o armonizare cat mai corecta cu operatorii astfel incat acest act normativ sa fie implementat cu succes. Detaliile tehnice privind modul de implementare a acestei Ordonante care vizeaza colectarea datelor prepay raman inca in discutie", a precizat vineri deputatul PNL, Pavel Popescu, membru in Comisia IT din Camera Deputatilor.

Ce termene sunt prevazute acum in Ordonanta de Urgenta cu privire la cartelele prepay

Cartelele preplatite nu se vor mai putea vinde decat cu buletinul de la 1 ianuarie 2020, iar cei care detin deja astfel de cartele si nu vor sa-si dea datele personale nu vor mai beneficia de servicii de la 1 septembrie 2020, se arata in Ordonanta de urgenta care modifica sistemul 112 si care a fost publicata in luna septembrie 2019 in Monitorul Oficial. Datele personale ale utilizatorilor de telefonie vor fi stocate 5 ani de STS, iar amenzile pentru alertarea falsa au crescut de 5 ori, pana la 5.000 de lei, si vor putea fi aplicate chiar de luna viitoare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri