Hartile interactive care prezinta situatia drumurilor si autostrazilor, cu sectoarele de drum inchise sau restrictionate, sunt de marti active pe site-ul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Hartile pot fi accesate in momentul de fata la acest LINK.

"Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor anunta ca, incepand de marti 31 decembrie, pe site-ul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere - pot fi accesate hartile interactive care prezinta situatia drumurilor nationale si sectoarele cu risc de inzapezire. Cele doua harti au fost dezvoltate de Centrul De Studii Tehnice, Rutiere si Informatice - CESTRIN, fara costuri suplimentare, in cadrul unui proiect pilot care va fi finalizat prin lansarea unor aplicatii pentru dispozitivele mobile", se spune intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor.

In ceea ce priveste harta sectoarelor cu risc de inzapezire, aceasta este actualizata in baza datelor furnizate de catre DRDP-uri. Daca pentru inceput vor fi disponibile doar informatiile privind transportul rutier, pe parcursul etapelor de dezvoltare a hartilor interactive vor fi introduse si cele referitoare la celelalte moduri de transport, respectiv feroviar, naval si aerian.

"Compania de Autostrazi face eforturi pentru a pune in spirjinul cetatenilor elemente care sa le confere o anumita siguranta pe drumurile nationale si pe autostrazi. In acest sens, am lansat azi o aplicatie, o harta in care sunt evidentiate zonele cu risc de inzapezire, o harta bazata pe un anumit istoric al evenimentelor care s-au petrecut pe drumurile nationale si pe autostrazi, o harta care, in prima etapa, va fi accesata de pe site-ul companiei doar pe partea de transport rutier, urmand ca intr-o a doua etapa, sub cupola Ministerului Transporturilor, sa cuplam si celelalte moduri de transport - feroviar, naval si aerian, iar a treia etapa va fi lansarea unei aplicatii mobile care sa cuprinda toate modurile de transport si sa poata fi accesata de participantul la trafic foarte usor, sa fie informat corect, in timp util, cu zonele care sunt cu probleme. Harta mai dispune si de o baza de date venita de la ANM cu acele avertizari meteo, iar aceste informari pe care le primim frecvent de la ANM vor fi incarcate pe aceasta platforma pentru a fi puse in evidenta zonele sau drumurile care sunt supuse unor probleme de inzapezire", a declarat, marti, directorul CNAIR, Sorin Scarlat, intr-o conferinta de presa.

In opinia acestuia, este important pentru cei care utilizeaza reteaua de drumuri nationale in aceasta perioada sa aiba acces la aceste date, pentru a identifica o alta ruta de transport in cazul in care unele drumuri au probleme.

"Exista un dispecerat cu activitate permanenta. In momentul in care se dispune aplicarea restrictiei, in maximum 20 de minute va fi introdusa in platforma hartii aceasta restrictie. Deci, teoretic, ne axam sa scurtam perioada de la luarea deciziei pana cand va fi incarcata in aceasta platforma, astfel incat cei care utilizeaza reteaua de drumuri sa fie informati corect si rapid. Inainte existau comunicate ale Companiei de Autostrazi cu privire la aceste restrictii, dar, dupa cum vedem, flexibilitatea companiei va trebui extinsa si va trebui sub orice forma informat participantul la trafic. Pana acum o faceam cu aceste comunicate, dar ne axam toate eforturile pentru a pune in aplicare aceasta formula", a subliniat Scarlat, care a adaugat ca deciziile de inchidere a unui drum sau de instituire a unor restrictii se vor lua de comun acord cu Politia Rutiera.

De asemenea, CNAIR are incheiat un protocol de colaborare cu dezvoltatorul aplicatiei Waze pentru schimb de informatii, dar seful companiei nu a putut avansa un termen pentru lansarea unei eventuale aplicatii comune.

"Noi cu cei de la Waze avem un protocol semnat. Urmeaza sa mai facem niste pasi, dar nu m-as hazarda sa va dau un termen in care vom definitiva acest protocol si vom lansa aceasta aplicatie poate si pe aceeasi platforma cu cei de la Waze. In orice caz, exista un protocol de colaborare si in mod sigur vom face schimb de informatii si vom gasi cea mai buna solutie, astfel incat sa fie in regula si pentru cei care folosesc Waze-ul si pentru cei care folosesc aplicatia noastra", a afirmat Sorin Scarlat.

Deocamdata, meniul acestei harti este disponibil doar in limba romana si doar pe site-ul companiei.

In plus, seful CNAIR a dat asigurari ca se vor pune din nou pe site imagini provenite de la camerele de luat vederi situate pe drumurile nationale, astfel incat participantii la trafic sa poata vizualiza starea drumurilor.

"Toate imaginile pe care le detinem de pe autostrazi se afla in acest centru de monitorizare. O sa incercam sa le punem din nou pe site si sa le facem publice, adica orice cetatean sa poata accesa aceste camere pentru a vizualiza starea drumului respectiv. In continuare exista Dispeceratul central de iarna, cu activitate permanenta, iar numerele de telefon sunt pe site la care pot fi apelati operatorii nostri ca sa ofere informatii despre drumurile din Romania", a mentionat el.

Aplicatia a fost dezvoltata de specialistii CNAIR.

La randul sau, ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Lucian Bode, a precizat ca in viitorul apropiat va fi lansata si aplicatia destinata dispozitivelor mobile, valabila atat pentru utilizatorii de Android, cat si pentru cei de IOS.

"Am vazut ca lucrurile au inceput sa se miste si la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere si sa fie promovate, si aici, noile tehnologii. Astfel, hartile interactive propuse de cei de la CNAIR vin in sprijinul tuturor celor care tranziteaza infrastructura rutiera nationala. Prin ele vor fi furnizate informatii pe care multe dintre aplicatiile existente nu le detin, informatii corecte, care vin direct de la sursa. Chiar daca este un proiect pilot, managementul companiei a prezentat un calendar rapid de implementare si dezvoltare. Practic, in viitorul apropiat, va fi lansata si aplicatia destinata dispozitivelor mobile, valabila atat pentru utilizatorii de Android, cat si pentru cei de IOS. Este un prim pas pe care ei il fac pentru a deveni ceea ce trebuia sa fie de la inceput: o companie in serviciul cetatenilor. Initiativele de acest fel trebuie continuate, in noua era a tehnologiei", a spus Bode.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri