Lucrarile de consolidare si reabilitare a Cazinoului de pe faleza orasului vor fi finalizate in urmatoarele 30 de luni, antreprenorii romani implicati fiind profesionisti in domeniu, iar guvernantii sunt pregatiti sa ofere sprijinul financiar si logistic necesar.

"Ne angajam si vom finaliza aceasta lucrare. De ce am atata curaj in a ma angaja in acest sens? Pentru ca am mai avut discutii, cunosc experienta dansilor si noi, Ministerul Lucrarilor Publice, suntem pregatiti sa oferim tot sprijinul financiar si logistic in aceasta directie", a afirmat Ion Stefan, Ministrul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, scrie Agerpres.

Dupa finalizarea lucrarilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, urmand sa redevina un centru cultural si de divertisment care va putea gazdui evenimente culturale, simpozioane, expozitii etc, conform autoritatilor locale, insa, potrivit ministrului Ion Stefan, edificiul ar putea sa revina si la obiectul sau initial de activitate.

"Eu cred ca daca el (Cazinoul - n.r.) a fost de-a lungul timpului un edificiu folosit si in alte directii, ar putea Primaria Constanta sa revina la obiectul de activitate initial", a raspuns Stefan la intrebarea daca ar trebui sa se mentina activitatea de cazinou a obiectivului de patrimoniu.

Intrebat de cate ori a intrat in Cazinoul de la Constanta, demnitarul a spus ca isi aminteste ca o singura data.

"Am terminat facultatea in Constanta, in 1992, si cred ca am intrat o singura data. Imi aduc aminte ca ... scaunele erau cumva grena. De obicei ma plimbam pe faleza, in Cazinou am intrat, sigur, o singura data", a afirmat Ion Stefan.

Directoarea uneia dintre firmele din cadrul asocierii care efectueaza lucrarile de consolidare si reabilitare, arhitecta Constanta Carp, a spus ca restaurarea componentelor va fi asigurata de specialisti atestati in domeniu de catre Ministerul Culturii.

"Restaurarea componentelor cu tot specificul, ca sunt multe categorii aici, si pictura, si feronerie, si vitralii, va fi asigurata de o echipa de specialisti atestati de Ministerul Culturii, de experti in domeniu. Aici trebuie sa decelam practic partea originala care a mai fost pastrata din vechea decoratie, pentru ca mare parte din decoratie este refacuta in anii '80 (...) Sunt tratamente speciale pentru fatada, pentru ca aici este un mediu agresiv, umiditate, sare, vant, diferente mari de temperatura (...) Trebuie asigurat un climat corespunzator in interior, o temperatura constanta, sunt probleme pe care le rezolvam in cadrul proiectului si, pe urma, in executie, le rezolvam cu ajutorul Aedificiei, care are experienta si oameni de calitate. Nu cred ca va fi problema sa finalizam in niste conditii foarte bune", a afirmat arhitecta.

Conform acesteia, privind obtinerea avizelor necesare cel mai dificil de indeplinit sunt cerintele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

"Primul aviz trebuie obtinut de la Ministerul Culturii, nu este problema sa-l obtinem. Problema foarte mare pentru toate cladirile este cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, acolo sunt cele mai mari probleme pentru ca la o cladire monument este aproape imposibil sa asiguri toate conditiile cerute. Dar nu e singura lucrare pe care intervenim, avem experienta, stim cum sa procedam", a mai spus Carp.

Presedintele unei alte firme implicate, inginerul Petre Badea, a declarat ca nu vede nicio problema care i-ar putea pune in dificultate in realizarea lucrarilor la Cazinoul din Constanta, mentionand ca societatea pe care o reprezinta a efectuat lucrari de constructie, consolidare sau reabilitare la cladiri printre care palatele Cotroceni, Snagov, Casa Poporului, Biblioteca Universitara, Banca Nationala a Romaniei, Ateneul Roman.

Contractul pentru consolidarea si restaurarea Cazinoului, in valoare de peste 56 milioane de lei cu TVA, a fost atribuit in decembrie, in urma finalizarii procedurii de achizitie publica, asocierii de firme Aedificia Carpati SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL, fondurile fiind alocate prin Compania Nationala de Investitii. Din durata contractuala de realizare a investitiei de 30 luni, trei luni sunt dedicate activitatii de proiectare.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri