Organizatiile membre ale Coalitiei pentru Educatie fac apel la Executiv, Ministerul Educatiei si Cercetarii si la autoritatile locale pentru ca, impreuna, sa rezolve de urgenta problema scolilor si gradinitelor cu WC-uri in curte.

"Au trecut 9 luni de la fatidicul accident prin care un copil de 3 ani a murit intr-o unitate de invatamant cu grup sanitar neconform si amplasat in exteriorul constructiei unitatii de invatamant. Suntem la un pas de tragedia de a pierde alte vieti in fiecare zi. Timpul descinderilor mediatice si a proiectelor pe hartie trebuie sa ia sfarsit", se arata intr-un omunicat al Coalitiei.

Scolile si gradinitele cu WC-urile in curte TREBUIE sa fie modernizate

“Recenta descindere a d-nei ministru Monica Anisie din pacate nu reflecta o noutate nici pentru domnia sa, nici pentru organizatiile membre ale Coalitiei si nici pentru cetatenii acestei tari. In mai 2019, Ministerului Educatiei si Cercetarii anunta asumarea unui Program National de instalare de grupuri sanitare ceea ce presupunea alocarea a 64,9 milioane de lei catre 858 de scoli care au toaleta in curte, fara apa si canalizare. Ce s-a intamplat cu acel program? Care au fost si sunt actiunile Ministerului Educatiei si Cercetarii cu privire la functionarea si implementarea acelui program. Ne-a fost tuturor clar ca descentralizarea si autoritatile locale nu reusesc sa solutioneze aceste probleme, iar acest program era gandit tocmai pentru a rezolva mai rapid aceasta problema”, a declarat Diana Certan, membra Consiliul Director al Coalitiei pentru Educatie.

Timpul descinderilor cu presa si a proiectelor pe hartie trebuie sa aiba un sfarsit. Asteptam proiecte concrete si cu rezultate immediate, care sa asigure, in primul rand, siguranta copiilor in scoli si in al doilea rand conditii de minime igiena

Specialistii in educatie mai arata ca doar expunerea mediatica nu aduce solutii acestor comunitati/scoli, directori si profesori care sunt prinsi la mijloc si care au nevoie de actiuni concrete. De aceea, Federatia Coalitia pentru Educatie solicita public d-nei ministru Anisie sa ofere informatii cu privire la actiunile concrete cu privire la solutionarea acestei probleme, care de altfel ar fi trebuit sa fie una din prioritatile zero ale prezentului mandat, dat fiind ca vorbim de punerea in pericol a dreptului la viata a copiilor.

"Aceste scoli nu trebuie sa functioneze astfel si numai printr-un program national cu mecanisme clare si norme de implementare imediata aceasta problema poate fi solutionata avand in vedere capacitatea slaba administrativa la nivel local", se arata in comunicat.

In acest sens Coalitia pentru Educatie face o solicitare publica si cere Ministerului Educatiei, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, furnizarea urmatoarelor informatii:

• Care este strategia, actiunile concrete si calendarul d-nei ministru Monica Anisie cu privire la solutionarea problemei unitatilor scolare cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzator sau amplasate in exteriorul constructiilor de invatamant?
• Care este stadiul de implementare a Programului national de amenajarea si asigurare a toaletelor in unitatile de invatamant preuniversitar de stat demarat de Ministerul Educatiei si cercetarii in mai 2019? Cate, din cele 858 de scoli prinse in program in 2019, detin in acest moment grupuri sanitare corespunzatoare si functioneaza conform normelor?
• Care este numarul de unitati de invatamant cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzator sau amplasate in exteriorul constructiilor de invatamant in ianuarie 2020? Care este situatia lor pe fiecare judet?
• Ce demersuri concrete urmeaza a fi facute pentru a moderniza si restul de 631 de scoli (diferenta dintre totalul scolilor neconforme 1489 si cele 858 deja finantate) care nu au fost prinse in schema de finantare lansata anul trecut?
• Din ce fonduri se va face modernizarea si care sunt autoritatile implicate in solutionarea in totalitate a acestei situatii?

Fondata in iunie 2015, Federatia Coalitia pentru Educatie reuneste organizatii neguvernamentale active in domeniu si isi propune sa coaguleze energii si resurse pentru a sustine dezvoltarea scolii in care fiecare vrea si poate sa isi implineasca potentialul (www.coalitiaedu.ro).

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri