Profesorul universitar doctor Ruxandra Ulmeanu afirma ca in afara de astm si BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica) problema "esentiala" a poluarii este legata de cancerul pulmonar, poluarea fiind al treilea factor de deces la nivel mondial, noteaza Agerpres.

"Poluarea aerului este al treilea contributor pentru decese la nivel mondial. Ceea ce respiram influenteaza sanatatea noastra. Problemele legate de calitatea aerului sunt in crestere. 9 din 10 persoane din lume respira aer poluat. 570.000 de copii sub varsta de 5 ani mor prin infectii respiratorii atribuite poluarii aerului din interior, exterior si fumatului pasiv. 4,2 milioane de decese pe an sunt cauzate de poluarea aerului si a apei spune raportul OMS din anul 2019. 3,8 milioane decese pe an sunt cauzate de expunerea la fum in gospodarii", a spus Ulmeanu.

Potrivit acesteia, principalii factori poluanti sunt particulele de materie poluanta (PM). "Acestea sunt foarte mici, se vad la microscopie electronica. Sunt particulele de care vorbim de 2,5 microni sau mai mici", a explicat medicul.

Ea a spus ca poluarea aerului are doua componente: particule de materie poluanta din aer si gazele cu efect de sera.

"Aceste particule de materie poluanta sunt carcinogene pentru oameni", a explicat Ruxandra Ulmeanu in cadrul unui eveniment organizat de Sanatatea Press Group in parteneriat cu Institutul "Marius Nasta".

Ea a sustinut ca schimbarile climatice au impact direct asupra sanatatii - asupra plamanului in particular, iar incalzirea globala afecteaza aerul si apa potabila.

Medicul a mai afirmat ca polenurile si alti aeroalergeni sunt in cantitati mai mari in conditii de caldura extrema, iar cresterea continua a temperaturilor va conduce la cresterea poverii astmului.

Totodata, cresterea temperaturilor si a particulelor de materie poluanta sunt factori care cresc incidenta si severitatea astmului, rinosinuzitei, BPOC-ului , infectiilor de tract respirator, si a cancerului pulmonar.

Sursa foto: Kristen Morith | Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri