Trei fosti directori din cadrul Operei Nationale Bucuresti au fost condamnati luni de Tribunalul Bucuresti la inchisoare cu executare, pentru savarsirea unor fapte de coruptie, scrie Agerpres.

Potrivit deciziei instantei, Iustina Cornel, fost director economic, a fost condamnata la 5 ani si 4 luni de inchisoare, Catalin Alexandru Ionescu, fost director general, a primit 4 ani si 4 luni de inchisoare, iar Teodor Visalom, fost director tehnic, a fost condamnat la 4 ani de inchisoare, toate pedepsele fiind cu executare.

Iustina Cornel este acuzata de abuz in serviciu si luare de mita, iar ceilalti doi fosti directori au fost judecati pentru abuz in serviciu, in forma continuata si cu consecinte deosebit de grave.

In acelasi dosar, administratori ai unor firme au primit pedepse cu suspendare - Nelu Teodor, Lucretia Furniga, Filip Constantin Titian, Stefan Dumitru, Cornel Cosmulescu, acestia fiind obligati sa presteze munca in folosul comunitatii.

Instanta a mai dispus confiscarea sumei de 297.002 de la Iustina Cornel.

De asemenea, judecatorii au admis actiunea civila exercitata de Opera Nationala Bucuresti si i-a obligat pe inculpati sa plateasca peste 3 milioane de lei.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Potrivit DNA, in cursul anului 2006, Catalin Ionescu, in calitate de director general al Operei Nationale Bucuresti, presedinte al Consiliului de Administratie si coordonatorul compartimentelor functionale din cadrul institutiei, in coniventa cu Iustina Cornel si Teodor Visalom, in mai multe randuri si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu ce le reveneau in legatura cu incheierea, derularea, modificarea contractelor de achizitie publica atribuite de institutia unde isi desfasurau activitatea firmelor administrate de ceilalti inculpati.

Procurorii DNA au mai retinut ca cele trei persoane cu functii de conducere in cadrul ONB, cu incalcarea dispozitiilor legale, nu au supus achizitiile aprobarii Consiliului Administrativ, nu au analizat oportunitatea, respectiv nu au determinat valoarea estimata pentru fiecare achizitie si nu au dispus constituirea comisiilor de evaluare a ofertelor, imprejurari care au condus la inexistenta unor selectii de oferte reale in conditii de concurenta, preturile fiind stabilite si supraevaluate de beneficiarii contractelor.

In acelasi context, Catalin Ionescu, Iustina Cornel si Teodor Visalom au semnat contractele de achizitii respective, fara a efectua o verificare a modalitatii de incheiere, in conditiile in care lucrarile erau supraevaluate, au semnat acte aditionale la unele contracte prin care a fost marita valoarea initiala a acestora, fara a exista niciun temei care sa justifice aceasta majorare si au aprobat platile pentru contractele respective, in conditiile in care cunosteau ca valoarea lucrarilor contractate era supraevaluata si lucrarile nu au fost receptionate.

Astfel, a fost cauzat Operei Nationale Bucuresti un prejudiciu in suma de 3.344.438 lei, concomitent cu obtinerea unui avantaj patrimonial pentru ceilalti inculpati, administratori ai unor societati comerciale.

In aceeasi perioada, Iustina Cornel, in calitate de director economic al Operei Nationale Bucuresti, a pretins si primit de la Barbu Bogdan Mihail, Lucretia Furniga si Nelu Teodoru, procente cuprinse intre 10% si 20% din valoarea unor facturi platite de institutie, respectiv din valoarea unor contracte de executie lucrari.

Totodata, in acelasi scop, Iustina Cornel a pretins inculpatilor Furniga Lucretia si Teodoru Nelu sa ii achizitioneze o ambarcatiune model VIPER 203, in regim de leasing, si a primit suma de 123.537,6 lei, remisa sub forma de rate succesive.

In total inculpata Iustina Cornel a pretins si primit suma de 320.238 lei.

Sursa foto: Bill Oxford | Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri