Presedintele Societatii Romane de Microbiologie (SRM), dr. Alexandru Rafila, a spusn ca in curand vor aparea si in Romania teste rapide care sa depisteze virusul gripal care a dus la decesul a sase persoane, in China.

Conform sursei citate, aceste teste ar putea, cel mai probabil, sa fie disponibile la Institutul "Matei Bals" din Capitala.

"In momentul de fata au devenit disponibile teste pentru identificarea infectiei cu acest virus, dar ganditi-va ca discutam despre un organism care abia a fost izolat. Mai dureaza pana cand vor fi disponibile teste comerciale, le numim noi. Deci exista un acces limitat la teste, in momentul de fata. Dar cred ca in curand vom avea si in tara nostra si poate chiar la Institutul Matei Bals, teste care sa poata depisteze acest tip de virus", a explicat Alexandru Rafila.

Conform sursei citate, in ceea ce priveste masurile luate de limitarea extinderii, acestea sunt unele generale pe care trebuie sa le ia autoritatile, care se iau mai ales in China, acolo unde se manifesta numarul cel mai mare de cazuri.

"Inseamna, practic, identificarea pacientilor si a contactelor acestor pacienti, supravegherea lor, tratarea intr-o zona in care sa faca putin probabila raspandirea infectiei. (....) Sunt la aeroporturi, aeroporturile care au curse directe cu regiunea afectata din China, pe de o parte, care inseamna, de fapt, identificarea pacientilor febrili, care ar putea sa vina din zona afectata si ar putea sa aduca aceasta afectiune in tara in care ajung. In momentul de fata nu avem decat patru cazuri si trei tari care au fost afectate. Ma refer la Coreea de Sud, Japonia si Thailanda", a adaugat presedintele SRM.

Mai mult, sursa citata a punctat ca nu exista cazuri semnalate in Europa sau in America de Nord.

"In America de Nord exista trei aeroporturi care monitorizeaza calatorii care vin din regiune sau care au zboruri directe cu aceste regiune. Probabil ca, in curand, si in satele din Uniunea Europeana vor incepe monitorizarea celor care vin din aceste zone si cazul persoanelor suspecte, se vor lua masuri de tratament si de izolare, incat infectia sa nu se transporte mai departe", spune Rafila.

Sase persoane au decedat din cauza unei forme severe de pneumonie cauzata de noul tip de coronavirus identificat in China, a anuntat marti presa de stat din aceasta tara, citata de BBC.

OMS a avertizat ca noul coronavirus din China s-ar putea raspandi la nivel mondial si a indemnat spitalele din intreaga lume sa se pregateasca pentru acest scenariu.

De altfel, Ministerul Afacerilor Externe a lansat, marti, o atentionare de calatorie in provincia Hubei, Wuhan, din China, unde exista un focar de pneumonie virala cauzata de coronavirus si recomanda romanilor sa evite deplasarile in aceasta zona.

Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoaca boli diverse, de la raceala comuna la SARS, potrivit OMS. Simptomele sunt si ele diverse, de la febra la insuficienta renala, iar, in unele cazuri, la deces. Unele se transmit usor de la o persoana la alta, altele, nu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri