Pentru ca le este teama sa nu se imbolnaveasca, dar si pentru ca isi doresc sa se simta mai bine si sa aiba energie, romanii incep sa isi schimbe obiceiurile alimentare. Tot mai multi se indreapta spre o dieta cu mai multe legume si fructe, mai putin zahar si mai putine alimente procesate.

Romanii care sunt preocupati de o alimentatie corecta considera ca a manca sanatos inseamna, in primul rand, o dieta echilibrata si un meniu cu mai multe fructe si legume, dar si sa manance mancare proaspata si naturala, un consum redus de zahar si sa gateasca acasa.

Aproape doua treimi (64%) dintre romanii pe care ii intereseaza sa manance sanatos afirma ca si-au imbunatatit regimul alimentar in ultimele 6 luni de la realizarea studiului si doar un numar mult mai mic, de 3%, ca s-a inrautatit, tendinta care se observa si la nivel global. Exista si exceptii, tari precum Japonia sau Turcia, unde pentru cei mai multi regimul alimentar a ramas la fel ca inainte.

Cel mai recent studiu realizat in 16 tari in luna iulie a anului trecut de Mercury Research si asociatia de cercetare de piata, Global Market Research, in randul persoanelor care sunt preocupate de un regim alimentar sanatos arata ca produsele procesate si gata preparate pierd teren in favoarea mancarurilor gatite acasa cu ingrediente proaspete. Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 7.400 de persoane preocupate de o alimentatie sanatoasa, cu varste intre 18-65 de ani.

Ce masuri au luat romanii preocupati de alimentatie sanatoasa

Cele mai frecvente masuri luate in ultima vreme de romanii preocupati sa manance sanatos au fost sa introduca in alimentatie mai multe fructe si legume (44%), sa reduca consumul de zahar (43%), sa manance mancare gatita preparata acasa (39%), precum si sa reduca alimentele procesate (35%). De asemenea, pestele a fost preferat in defavoarea altor tipuri de carne, au redus consumul de carbohidrati, de proteine animala sau consumul de lactate. La nivel global, eliminarea sau reducerea din dieta a alimentelor procesate a fost imbratisata de un sfert dintre persoanele care doresc sa manance sanatos.
Motivatii si asteptari

Principalele motive pentru care romanii considera ca merita sa faca un efort sa manance sanatos sunt legate de starea de sanatatea pe termen lung si prevenirea problemelor medicale (26%), dar si de dorinta a se simti bine si de a avea mai multa energie (24%) sau pentru a slabi (22%). O sanatate buna este asociata cu mentinerea greutatii, o imunitate buna, energie sporita sau prevenirea afectiunilor cardiovasculare. De asemenea, imbunatatirea sanatatii psihice si emotionale conteaza pentru o parte dintre respondenti. Este de remarcat ca in comparatie cu restul lumii, asiaticii sunt preocupati intr-o mai mare masura de functionarea buna a creierului, de imbunatatirea memoriei, concentrarii, sau functiilor cognitive.

Mercury Research este o companie de cercetare de piata din Romania, prezenta pe piata locala din anul 1994. Compania ofera solutii pentru cunoasterea in profunzime a pietei, optimizarea produselor, imbunatatirea operatiunilor si eficientizarea comunicarii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri