Andrei Rosu, sportiv de anduranta si antreprenor, a povestit, intr-un interviu pentru wall-street.ro, despre schimbarile pe care le-a adus sportul in viata lui, de la trezitul la cinci dimineata pana la zapatul in fata televizorului. Detinatorul unui record mondial a vorbit despre cele mai dificile competitii la care a participat, despre antrenamente si riscul de abandon cu mult inaintea unui concurs.

In 2010, Andrei Rosu se ridica de pe canapea si se echipa de alergare, pentru a deveni un exemplu pentru copiii lui. Au trecut zece ani, timp in care a alergat maratoane si ultramaratoane, a invatat sa inoate si a participat la zeci de competitii, de la cea mai dura cursa de alergare in conditii arctice, 6633 Ultra, la competitia de vaslit Atlantic Challenge 2017.

El a devenit primul roman care a terminat maratonul de la Polul Nord si primul roman care a traversat inot Canalul Manecii, dar si detinatorul unui record mondial: sapte maratoane plus sapte ultra-maratoane pe sapte continente. Despre experienta lui sportiva sau “transformationala”, dupa cum o numeste, le vorbeste altora, la conferinte TEDx sau la cursurile pe care le tine.

Una dintre primele schimbari aduse de sport in viata lui a fost ora de trezire, ce a modificat programul si l-a impartit in patru: sport, munca, familie si somn. "Trebuie sa ne gandim daca felul in care a decurs o zi este reprezentativa si daca ne-ar placea sa o repetam. Somnul meu este intre 10 si 5 dimineata. Urmeaza sportul, intre 5 si 7 dimineata, dupa care activitatile cu cei doi copii: trezit, mancat si imbracat. Urmeaza timpul dedicat carierei, iar dupa ora cinci, incerc sa inchei ziua de lucru si sa ma dedic familiei, sa iau copiii de la scoala si sa facem cat mai mult sport", povesteste Rosu.

In interviu, Andrei vorbeste despre epoca romantica a alergarii, despre cele mai provocatoare competitii, despre cheltuielile necesare, despre momentele dificile de la antrenamente si de la concursuri, riscurile de abandon si despre proiectele din acest an.

Tot in urma cu mai bine de zece ani, Andrei Rosu a renuntat la televizor, mai bine zis la privitul la televizor seara, inainte de culcare. "O mare diferenta fata de acum 10-15 ani consta in faptul ca am renuntat la privitul la televizor seara. Observasem ca nu aduce o valoare foarte mare a vietii mele ceea ce vedeam la televizor seara. De obicei, zaci in fata televizorului, schimbi canalele, incerci sa obtii o relaxare si sa nu te mai gandesti la problemele de la birou si nu cauti o emisiune anume care iti schimba perspectiva. Pur si simplu butonezi. Mai opresti, cateodata, la cate un show politic care te incarca cu tot felul de energii, de obicei, negative: neputinta – vrei sa schimbi ceva, dar nu poti, frustrare, revolta, ura. Cu siguranta nu folosea", spune Rosu.

Din revolta transmisa de stirile de la televizor a ajuns sa protesteze, in Piata Victoriei, la inceputul anului 2017: "Am simtit ca ce se intampla in viata politica nu mai are legatura cu ce vrem sa transmitem noi copiilor si am zis ca merita sa luptam", a spus Rosu.

Apoi s-a implicat intr-un partid politic ca manager de proiect si a inceput sa se implice in proiecte sociale, precum Hospice Casa Sperantei. "Au urmat cauze de mediu, educationale. Din 2012 organizez un eveniment pe Transfagarasan, care s-a transformat intr-o platforma de running si fundraising, Transmaraton", spune Andrei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri