Un numar de 530 de focare de pesta porcina africana sunt in evolutie in 243 de localitati din 24 de judete din Romania, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Din cele 530 de focare, 5 focare sunt in exploatatii comerciale si 2 focare in exploatatii de tip A. In 11 judete au fost diagnosticate doar cazuri la mistreti, scrie Agerpres.

De la prima semnalare a prezentei virusului pestei porcine africane in Romania, pe 31 iulie 2017, si pana in prezent, au fost eliminati 577.307 porci afectati de boala si au fost diagnosticate 3.011 de cazuri la mistreti, se mentioneaza in comunicatul ANSVSA.

Cele mai multe focare se gasesc in prezent in judetul Teleorman - 201 de focare in gospodariile populatiei si 539 de cazuri la mistreti; in judetul Giurgiu - 74 de focare (dintre care un focar intr-o exploatatie comerciala) si 306 de cazuri la mistreti; in judetul Olt - 69 de focare si 8 cazuri la mistreti.

In judetul Braila exista 2 focare (dintre care unul intr-o exploatatie comerciala) si 25 de cazuri la mistreti, in judetul Dambovita sunt 15 focare (dintre care un focar intr-o exploatatie comerciala si un focar intr-o exploatatie de tip A) si 84 de cazuri la mistreti; in judetul Vaslui exista 3 focare (dintre care un focar intr-o exploatatie de tip A) si 16 cazuri la mistreti.

Pana joi au fost despagubiti 14.803 proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 403.380.850 de lei.

Pentru pesta porcina africana nu exista vaccin, iar singura metoda de protejarea sanatatii animalelor este respectarea conditiilor de biosecuritate, astfel ca ANSVSA solicita sprijinul cetatenilor pentru respectarea urmatoarelor masuri: nu intrati in adaposturile unde cresteti porcii cu incaltamintea si hainele cu care ati umblat pe strada; este recomandat ca pentru dezinfectia la intrarea in adapost, sa puneti o tavita cu paie imbibate cu o solutie slaba de soda caustica; cresteti porcii doar in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porci straini, cu porci mistreti sau cu proprietari care detin porci domestici; nu hraniti animalele cu resturi alimentare/laturi/spalatura provenite de la carnea de porc gatita in familie; daca exista vanatori in famile care aduc carne de mistret, sub nicio forma nu dati porcilor apa provenita de la spalarea carnii sau resturi de carne; nu cumparati purcei din locuri necunoscute, fara a fi identificati (cu crotalii) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit; vanatorii si responsabilii fondurilor de vanatoare trebuie sa anunte DSVSA judetene despre orice situatie in care au depistat porci mistreti morti ori cu comportament modificat si sa transmita probele pentru diagnosticul de laborator.

De la inceputul acestui an, in Europa, pe langa Romania au fost diagnosticate focare de pesta porcina africana in Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia si Ucraina.

Pe 5 februarie 2020, boala a fost diagnosticata si in Grecia, intr-o gospodarie din localitatea Nikokleia, regiunea Macedoniei Centrale.

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel economic si social, mentioneaza ANSVSA.

Sursa foto: chadin0 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri