Garda Naţională de Mediu a desfăşurat acţiuni de control începând cu data de 14 februarie 2020, ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media referitoare la tăierile de arbori din zona Parcului Herăstrău, şi a aplicat Administraţiei Domeniului Public Sector 1 o amendă contravenţională în cuantum de 50.000 lei, conform unui comunicat al instituţiei postat pe Facebook.

"Pe terenul în suprafaţă de circa 4 ha., amplasat în zona 'Herăstrăul Nou', din Parcul Herăstrău, a fost constatată existenţa unui număr de 66 de cioate, rezultate în urma lucrărilor de defrişare arbori. În urma analizării atât a avizelor emise de Primăria Municipiului Bucureşti pentru executarea lucrărilor de defrişare, cât şi a documentaţiei ce a stat la baza emiterii acestora, echipa de comisari a constatat că doar 3 arbori erau incluşi în aceste avize", se spune în comunicat, citat de Agerpres.

Astfel, "a fost consemnat în actul de control că au fost efectuate lucrări de defrişare fără avize de specialitate pentru un număr de 63 arbori de către Administraţia Domeniului Public Sector 1. Cioatele identificate la faţa locului aveau diametre cuprinse între 12-44 cm. Lucrările de defrişare au fost efectuate inclusiv asupra unor arbori sănătoşi, aspect pus în evidenţa de starea cioatelor, starea materialului lemnos tăiat, respectiv grosimea acestora (arbori tineri)".

Potrivit sursei citate, reprezentantul ADP Sector 1 susţine faptul că decizia defrişării a avut în vedere starea arborilor, parte din ei fiind uscaţi sau rupţi din cauza fenomenelor meteo din februarie 2019 şi au fost avute în vedere prevederile menţionate în 'Aviz cu caracter general' emis de către PMB - Direcţia de Mediu. Lucrările de defrişare au fost efectuate în perioada 3 - 5 februarie 2020.

Instituţia menţionează faptul că în conformitate cu acest aviz cu caracter general, ' (...) nu se execută lucrări de defrişare asupra arborilor/ arbuştilor de pe raza Municipiului Bucureşti'.

Având în vedere aspectele de mai sus, s-a constatat faptul că măsura defrişării a fost excesivă în raport cu condiţiile stabilite prin 'Aviz cu caracter general' emis de către PMB - Direcţia de Mediu. În lipsa avizării lucrărilor de defrişare pentru cei 63 arbori, nu există stabilite obligaţii privind plantări în compensaţie, ca atare ADP Sector 1 nu a îndeplinit cerinţele legale în domeniul protecţiei mediului stabilite conform OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, art 62, conform căruia: 'Deţinătorii, cu orice titlu, de terenuri, pe care se găsesc perdelele şi aliniamentele de protecţie, spaţiile verzi, parcurile, gardurile vii, sunt obligaţi să le întreţină pentru îmbunătăţirea capacităţii de regenerare a atmosferei, protecţia fonică şi eoliană'. Ca urmare a celor constatate, ADP sector 1, a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 50.000 lei", se arată în document.

Totodată, Garda Naţională de Mediu precizează că au fost impuse măsuri prin care s-a interzis efectuarea oricăror lucrări de tăieri neautorizate a arborilor şi arbuştilor, s-a impus obligaţia întreţinerii spaţiilor verzi, a parcurilor, gardurilor vii, perdelelor şi aliniamentelor de protecţie, în scopul îmbunătăţirii capacităţii de regenerare a atmosferei. ADP Sector 1 îi revine obligaţia de a informa PMB - Direcţia de Mediu cu privire la lucrările de defrişare efectuate în cadrul amplasamentului ce a făcut obiectul controlului, pentru a i se stabili plantările în compensare conform actelor normative în vigoare.

Sursa foto: Vlad Ispas / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri