Criza provocată de epidemia de coronavirus din Italia împinge locuitorii țării din mai multe zone să ia cu asalt magazinele pentru a-și face provizii. De la conserve până la legume și carne proaspătă, coșurile pline ale clienților lasă în urma lor rafturi goale și ii pune pe micii comercianți, precum Maricel Chipirliu din Padova, în situația de a întâmpina probleme în ceea ce privește aprovizionarea.

Micul antreprenor din Galați, care și-a deschis în urmă cu mai bine de un an un magazin de produse românești în orașul italian Padova, din regiunea Veneto, trăiește în aceste zile criza pricinuită de către răspândirea coronavirusului în Italia.

”Lumea este speriată, s-a creat o stare de panică. Supermarketurile au fost luate cu asalt. Oamenii cumpără conserve, apă, sucuri, fasole sau orez. Și în magazinul meu vin oameni care cumpără volume mai mari decât cele înregistrate într-o zi normală, le este frică. Am comenzi de la oameni care mi-au spus să le pregătesc cârnați, coaste, în general multă carne, pe care să o bage la congelator. Mulți români de aici au luat in serios această situație”, povestește Chipirliu, pentru wall-street.ro.

Micul antreprenor spune că străzile din Padova sunt mai goale ca înainte, iar discuțiile dintre români sunt aprinse pe acest subiect, unii dintre ei considerând că virusul era de mai mult timp în Italia, iar medicii și autoritățile l-au tratat ca pe o simplă răceala până să fie înregistrat primul deces.

”Dacă au văzut că sunt oameni care se întorc din China, aeroporturile ce au făcut? Ce măsuri au luat? Știau că în China sunt probleme, trebuiau puși în carantină. Poate nu se ajungea aici”, consideră Chipirliu.

Acesta precizează că are o stare de teamă. A ajuns să evite zonele aglomerate, iar cum termină programul de la magazin merge direct acasă. I se pare că oamenii sunt mai distanți, nu mai dau mâna când se întâlnesc și stau la 1 metru depărtare unul de celălalt. A cumpărat o cantitate mare de dezinfectanți și mănuși de protecție cu care curăță magazinul în fiecare dimineață.

”Trebuia să aduc marfă de la Cremona, de lângă Milano. Nu mai aduc de teama coronavirusului. Am un șofer care trebuia să îmi aducă marfă din România. Nu vrea să mai vină nici el de teamă. Se apropie Paștele și toți ne dorim să ne aprovizionăm cât mai mult, nu poți face asta. Ne dă în cap la toți”, povestește Chipirliu.

Până în acest moment precizează că autoritățile române nu au luat legătura cu comunitatea din zonă, iar informațiile și le procură de la știri și de pe Facebook.

Principalul focar al epidemiei din Italia a fost identificat la Codogno, în apropiere de Lodi, la 60 km sud de Milano. În această localitate de 15.000 de locuitori a fost spitalizat miercurea trecută, 19 februarie, un bărbat de 38 de ani.

El este considerat drept 'pacientul numărul zero', sursa unui număr mare de cazuri identificate în Lombardia (nord-vest), regiunea cea mai afectată de virus, cu 172 de cazuri depistate dintr-un total de 229 în Italia, inclusiv şapte decese. Potrivit media, pe lângă soția sa însărcinată în 8 luni și alte rude, mai mulți dintre medicii care l-au examinat au fost infectați, precum și infirmiere, îngrijitori și apoi pacienţi şi anturajul acestora.

Creșterea numărului de persoane infectate cu coronavirus în Italia a indus o stare de panică în rândul multor locuitori, indiferent că se află sau nu în zonele în care au fost înregistrate cazuri. La câteva sute de kilometri de Padova, în orașul Terni din regiunea Umbria, starea de panică pare a fi aceeași având în vedere rafturile goale ale supermarketurilor din imaginile de mai jos.

Autorităţile italiene au informat recent despre primul caz de coronavirus înregistrat în sudul ţării, la o femeie originară din Bergamo, la nord-vest de Milano, care se afla în vacanţă la Palermo (Sicilia), relatează EFE.

Sursa foto: Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri