În acest moment nu există niciun pericol de scumpire a medicamentelor fabricate în România și nici de apariție a unor goluri de aprovizionare din cauza coronavirusului, a precizat joi directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), dr. Dragos Damian, într-un comunicat de presă.

Te invităm la Future Healthcare, eveniment wall-street.ro dedicat domeniului farmaceutic și serviciilor medicale, pentru a afla mai multe despre industria de sănătate.Vor participa în calitate de speakeri Simona Cocoș, director general Zentiva, Diana Mereu, director executiv RASCI și Adrian Grecu, Președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România. Înscrie-te gratuit la conferință aici!

“Nu există goluri de aprovizionare pentru medicamentele fabricate în România. Reamintim că producătorii din țară pun în circulație circa 60% din cutiile de medicamente aflate în farmacii și spitale, astfel încât acționează cu responsabilitate pentru a asigura continuitatea tratamentelor populației”, a afirmat Dragoș Damian.

Potrivit PRIMER, fabricile din țară au reușit să se aprovizioneze rapid de la toți furnizorii cu stocuri suficiente de materie primă, care să acopere necesarul de medicamente până în iunie-august 2020.

Citește și: OFICIAL| Primul caz de CORONAVIRUS, confirmat în România

“Așadar, absența unor medicamente din piață nu este datorată infecției cu coronavirus, ci altor probleme punctuale (probleme tehnice, retrageri de medicamente din cauza prețului foarte mic și a taxei clawback, exporturi paralele etc.) care existau și înainte de apariția acestei boli”, a menționat directorul executiv al patronatului.

PRIMER recomandă ca, în situația în care lipsește un medicament din farmacii, pacienții să discute cu medicii sau farmaciștii pentru a se găsi un înlocuitor. “90% din medicamentele uzuale au un înlocuitor”, arată patronatul.

Vezi și: Primul caz de coronavirus în România. Arafat: În casa respectivă mai sunt 7 persoane, cu rezultat negativ

Citește și: CORONAVIRUS | Salarii mai mici pentru românii care intră în carantină sau izolare la domiciliu

PRIMER: O încercare de scumpire este ilegală şi se sancţionează conform legii

De asemenea, PRIMER menționează că nu există niciun pericol de scumpire a medicamentelor fabricate în țară.

“Prețurile medicamentelor eliberate cu prescripție medicală sunt reglementate de autorități, deci o încercare de scumpire este ilegală și se sancționează conform legii. În plus, reprezentanții PRIMER s-au angajat să nu scumpească medicamentele eliberate fără prescripție medicală (OTC), al căror preț nu este reglementat, tocmai pentru ca utilizatorii lor să poată să se trateze la aceleași prețuri de dinainte de apariția epidemiei cu coronavirus”, a spus Dragoș Damian.

Vezi și: Coronavirus | Farmaciile din țară dețin un stoc minimal de măști de protecție, fără posibilitate de suplimentare

Citește și: eMAG a făcut stocuri de măști medicale și anunță că va subvenționa prețul pe perioada crizei Coronavirusului

Totodată, patronatul amintește că în prezent nu există un medicament sau un vaccin care să fie eficient împotriva bolii Covid-19 provocate de coronavirusul SARS-CoV-2.

“Chiar dacă testele inițiale cu anumite substanțe par a fi încurajatoare, un medicament / vaccin nu poate apărea mai devreme de 12 luni, pentru că trebuie supus altor teste, foarte riguroase. Cu toate acestea, au apărut în spațiul public informații despre o serie de medicamente antivirale și clorochina care are putea fi eficiente împotriva COVID-19”, menționează PRIMER.

Patronatul avertizează, însă, că achiziționarea acestor preparate este inutilă în momentul de față, iar utilizarea lor, fără sfatul medicului, este periculoasă din cauza efectelor secundare și reacțiilor adverse care pot apărea.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din România: AC Helcor, Anntibiotice Iași, B.Braun, Bio-EEL SRL, Biofarm, Fiterman Pharma, Gedeon-Richter, Infomed Fluids, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Terapia-Sun Pharma, TIS Pharmaceutical, VIM Spectrum și Zentiva.

Sursa foto: Dmitry Kalinovsky / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri