Peste 30.000 de pacienți din Uniunea Europeană beneficiaseră până la finalul lui 2017 de un transplant de celule stem, cele mai multe cazuri de transplant fiind înregistrate în Germania, Franța, Italia și Marea Britanie, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Deși România nu se află în topul țărilor care au folosit această metodă (cu doar 320 de transplanturi), lucrurile încep să se schimbe și aici. De exemplu, 25 de copii români și 3 adulți au beneficiat până acum de tratamente cu celule stem prin intermediul Biogenis, una dintre cele mai importante bănci locale de celule stem, parte a grupului Famicord, cea mai mare banca de celule stem din Europa.

Unul dintre aceste cazuri este și Diana, o fetiță în vârstă de 7 ani, care suferă de paralizie cerebrală și tetrapareză spastică.

„La naștere, Diana a avut o hipoxie (lipsă de aer) timp de șapte minute, în condițiile în care orice nou născut care are o hipoxie mai mare de două minute la naștere suferă sechele permanente, în special la nivel neurologic. De aici au început problemele”, povestește Alina, mama Dianei. Potrivit acesteia, după o perioadă în care fetița a fost în comă, aceasta și-a revenit, însă părinții fetiței știau încă de pe atunci că urma un proces de recuperare/ameliorare care va dura ani și ani.

„Acum doi ani am auzit de Biogenis de la prietenă care a recoltat cu ei. Atunci am luat legătura și le-am povestit despre cazul Dianei. Comisia medicală a acceptat cazul nostru și, în vara anului trecut, am început primul tratament cu celule stem, în Polonia”, mai povestește mama fetiței care a făcut, până în prezent, cinci ședințe de tratament. Deși este încă la începutul de drum, rezultatele încep să se vadă, în special pe parte cognitivă: copilul a început să înțeleagă tot ce se întâmplă în jurul său ori să mestece singură. De asemenea, de curând, Diana s-a întors singură de pe-o parte pe altă, lucru ce părea aproape imposibil cu doar câteva luni în urmă.

Studiile au arătat că celulele stem din țesutul de cordon ombilical au capacitatea de a produce îmbunătățiri majore în intelect și de a scădea numărul spasmelor musculare la peste 60% din copiii cu paralizie cerebrală.

„Aceste prime sesiuni de tratament le-am făcut cu celule din banca din Polonia, însă, între timp am recoltat celule ombilicale la nașterea celei de-a două fetițe, iar, luna august a acestui an, vom relua tratamentul Dianei cu celule stem de la sora ei”, ne-a mai spus mama Dianei.

Pe lângă acest tratament, fetița mai face și alte terapii: kinetoterapie, masaj sau electrostimulare, cu ajutorul unei fundații care susține costurile acestor tratamente alternative.

Potențialul celulelor stem de a înlocui celule și țesuturi deteriorate este extraordinar, iar în prezent celulele stem sunt folosite pentru a trata peste 70 de afecțiuni. În cercetările derulate de Grupul FamiCord, din care face parte și compania locală Biogenis, s-a constatat un beneficiu al transplantului de celule stem in neurologie. Un număr mare de tratamente a fost aplicat pacienților cu paralizie cerebrală (259 de pacienți), autism (126 cazuri) și scleroză laterală amiotrofică (227 de pacienți).

Metaforic vorbind, celulele stem reprezintă „cărămizile” din care se dezvoltă orice tip de țesut viu. Se pot transformă în orice alt tip de celulă a corpului, și astfel sunt capabile să repare să amelioreze “defecțiunile” corpului, de la creier și până la inimă. „În acest moment, în cadrul grupului FamiCord beneficiază de tratament cu celule stem recoltate la naștere și alți pacienți, adulți sau copii, cu afecțiuni din sfera oftalmologiei, dermatologiei, ginecologiei, endocrinologiei, ortopediei și traumatologiei. La modul concret, se tratează cu celule stem boli ale ochilor, ale pielii, infertilitatea, diabetul și paralizia membrelor inferioare . Trebuie spus din start că celulele stem nu vindecă absolut toate bolile, însă pot aduce beneficii reale în numeroase cazuri.” susține Dr. Ion Lanbă, Director Medical în cadrul Biogenis.

Recoltarea acestor celule se face imediat după naștere, fără niciun risc pentru mama și copil, din sângele rămas pe cordonul ombilical sau din placentă.
Recoltarea celulelor stem se face de către medicul ginecolog cu ajutorul kitului de recoltare pe care mama îl poartă la ea. Kitul provine de la banca privată de celule stem cu care părinții au încheiat un contract. Celulele astfel recoltate se păstrează în bănci de celule, la temperaturi de minus 196 de grade Celsius.

Prețul este un factor important atunci când vine vorba de decizia de a recolta celulele stem. Biogenis pune la dispoziția viitorilor părinți două opțiuni: să aleagă un pachet standard sau să își personalizeze un pachet, costurile medii fiind de 3500-4000 de lei. Un mare avantaj oferit părinților este că acest cost poate fi eșalonat în 3, 6, 9 sau 12 rate. Pe lângă aceste costuri inițiale, mai sunt și costurile anuale de stocare care se ridică la circa 100 de euro pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri